Quantcast

Festivalis „Permainų muzika“: audiovizualinis vakaras su Ph. Glassu

  • Teksto dydis:

Per daug metų ištobulintas kūrybos braižas ir patyrusio meistro atlikimas – šiomis savybėmis pasižymės festivalio „Permainų muzika“ koncertas „Vakaras su Philipu Glassu“. Pianistas Jurgis Karnavičius kitą savaitę atvyks į Klaipėdą, kad atliktų žymaus šių dienų amerikiečių kompozitoriaus Philipo Glasso muziką. Jai kontrapunktu atsilieps specialiai sukurtos klaipėdiečio Donato Bielkausko vaizdo projekcijos.

Gyva muzikos legenda

Ph.Glassą, kuriam šių metų pradžioje sukako 85-eri, jau galime vadinti gyva muzikos legenda. Jis dažnai įvardijamas kaip bene garsiausias visų laikų JAV kompozitorius. Šią pavardę, tikėtina, žino net ir nesidomintys šiandienos kompozitorių muzika, jo kūrybos gerbėjų rastume visame pasaulyje. Internete daugelis Ph.Glasso kūrinių buvo perklausyti milijonus kartų. Tačiau net pats tobuliausias įrašas niekada neatstos gyvo koncerto įspūdžio, kai muzika tiesiogiai susitinka su savo klausytoju.

Ph.Glasso kūrybos stilius apibūdinamas minimalizmo terminu, tačiau jis pats save vadina „repetityvinių struktūrų muzikos“ kompozitoriumi ir priskiria prie klasikinio tipo kūrėjų, pabrėždamas, kad mokėsi harmonijos ir kontrapunkto, studijavo tokių kompozitorių, kaip F.Schubertas, J.S.Bachas ir W.A.Mozartas, partitūras.

Įdomu, kad Ph.Glasso giminės šaknys susijusios su Lietuva – jis gimė žydų išeivių iš Lietuvos šeimoje. Užaugęs studijavo Čikagos universitete ir garsiojoje „The Juilliard School“ Niujorke. Vėliau išvyko į Europą ir mokslus tęsė Paryžiuje pas legendinę kompozicijos pedagogę Nadia Boulanger, bendradarbiavo su sitaro virtuozu ir kompozitoriumi Ravi Shankaru. Grįžęs į Niujorką jis įkūrė „Philip Glass Ensemble“, su kuriuo daug metų koncertavo visame pasaulyje. Ph.Glassas ne kartą buvo atvykęs į Lietuvą, čia jo pasirodymai sutraukdavo pilnutėles Vilniaus sales.

Ypatingas kūrinių rinkinys

Koncerte „Vakaras su Philipu Glassu“ skambės ypatingas jo kūrinių rinkinys. Ph.Glasso 20 etiudų fortepijonui galima vadinti XXI a. klasika. Rašydamas juos kompozitorius siekė išnagrinėti tempų, muzikinių tekstūrų ir fortepijoninių technikų atspalvius ir pats tapti geresniu pianistu. Minimaliomis priemonėmis kuriamos skirtingos etiudų nuotaikos ir charakteriai klausytojams atskleidžia savotišką kompozitoriaus autoportretą. Visas etiudų ciklas trunka beveik dvi su puse valandos, tad šiame koncerte nuskambės Pirmoji knyga – 10 etiudų.

Brandaus kompozitoriaus kūrybą interpretuos taip pat didelę patirtį sukaupęs atlikėjas. Tai – vienas žymiausių vyresnės kartos lietuvių pianistų J.Karnavičius. Kaip Ph.Glassas įkvepia daugybę kitų kūrėjų, taip J.Karnavičius yra didelis autoritetas jaunesniems: Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius devynerius metus vadovavo šios aukštosios mokyklos Fortepijono katedrai, išugdė daugiau kaip pusšimtį jaunųjų pianistų.

Papildys vaizdo projekcijos

J.Karnavičius buvo vienas pirmųjų lietuvių, pelniusių apdovanojimus prestižiniuose tarptautiniuose pianistų konkursuose (R.Schumanno Cvikau mieste, L. van Beethoveno Vienoje ir kt.). Be aktyvios solinės veiklos, J.Karnavičius groja kamerinę muziką, akompanuoja dainininkams. Pianisto repertuaro branduolį sudaro Vienos klasikų ir romantizmo atstovų kūryba, jis ypač domisi prancūzų autorių muzika. Būdamas itin reiklus sau, pianistas nelepina klausytojų dažnais koncertais ar gausybe įrašų, ilgai brandina kūrybinius sumanymus, leisdamas laikui maksimaliai paveikti atliekamą muziką ir suformuoti turtingiausią jos keliamų emocijų spektrą.

Minimalistinė Ph.Glasso kūryba yra labai vaizdinga, ją mėgsta kino kūrėjai ir žiūrovai. Vieni garsiausių kompozitoriaus opusų parašyti būtent didiesiems ekranams. Šio koncerto intriga – specialiai „Vakarui su Philipu Glassu“ sukurtos įvairialypiais talentais garsėjančio menininko D.Bielkausko vaizdo projekcijos, kurias stebėdami klausytojai pasiners į unikalią audiovizualinę patirtį.

Hipnotizuojančio minimalistinio skambesio vakaras vyks rugsėjo 28 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių