Quantcast

Festivalį užbaigs koncertas su egzotikos prieskoniais

  • Teksto dydis:

Verčiamas paskutinį „Klaipėdos muzikos pavasario“ programos puslapis ir kviečiama paklausyti intriguojančios ir egzotiškais prieskoniais pagardintos Klaipėdos kamerinio orkestro programos. Balandžio 28 d., penktadienį, 18.30 val., Klaipėdos koncertų salėje susirinkusią publiką užburs ir meditacinę nuotaiką kurs „Indų ragos“. Su Mindaugo Bačkaus vadovaujamu orkestru jas atliks solistai iš tolimosios Indijos Imranas Khanas (sitaras) ir Shahidas Husainas Kawa (tabla).

Klaipėdos kamerinis orkestras savo gerbėjus nuolat stebina drąsiais ir unikaliais programų sumanymais. Šįkart jis pasiryžo nerti į iki šiol netyrinėtas indų klasikinės muzikos gelmes. Būsimame koncerte klaipėdiečių kolektyvo atlikime pirmąkart suskambės indų ragos. Pagal solisto I. Khano pateiktą muzikinę medžiagą jų aranžuotę styginių orkestrui sukūrė Rimantas Giedraitis.

Indų ragos – tai išplėtotos indų klasikinės muzikos kompozicijos, kuriamos pagal tam tikra derme pagrįstą melodinį modelį. Meistriškai atliekama raga sukuria ypatingą emocinę atmosferą, padedančią klausytojui patirti vieną iš devynių estetinių emocijų – rasų.

Indų ragos atliekamos klasikiniais indų muzikos instumentais, tarp kurių būtinai yra sitaras ir tabla.

Sitaras – vienas žinomiausių ir populiariausių indų muzikos instrumentų. Jis primena didelę ir ilgakaklę styginių šeimos atstovę liutnią. Skambaus ir dainingo tembro sitaru atliekama Šiaurės Indijos klasikinė, indų kino filmų bei populiarioji muzika. Nuo XX a. 6-ojo dešimtmečio sitaras naudojamas ir Vakarų džiazo bei roko muzikoje. Sutinkamos kelios šio instrumento modifikacijos, kurios skiriasi korpuso dydžiu, stygų skaičiumi ir diapazonu, apimančiu nuo dviejų su puse iki trijų oktavų. Sitaru grojama sėdint ant žemės, stygas užgaunant iš vielos išlankstytu plektru, užmautu ant dešinės rankos smiliaus.

Tabla – Indijoje ir šalia jos esančiose šalyse paplitęs mušamasis instrumentas, savo išvaizda ir tembru primenantis bongus. Tai du skirtingo tembro ir dydžio būgnai, kuriais grojama naudojant įvairias pirštų ir delnų konfigūracijas.

Kompozitorius ir atlikėjas I. Khanas atstovauja garsiajai Sikar gharana muzikos mokyklai, suteikusiai daug stiprybės Indijos klasikinei muzikai. Groti sitaru jis pradėjo dar vaikystėje ir perėmė geriausias kultūrines tradicijas iš savo muzikalios šeimos – senelio, tėvo ir dėdžių. Pirmasis I. Khano viešas pasirodymas koncerte įvyko, kai jam buvo tik 12 metų. Nuo to laiko atlikėjas daug koncertuoja Indijoje ir užsienio šalyse: Vokietijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Olandijoje, Tailande, Kambodžoje, Malaizijoje, Laose ir kitur. Sitaristui teko koncertuoti net princui Čarlzui, dabartiniam Jungtinės Karalystės monarchui Karoliui III, kai prieš daugelį metų jis lankėsi Radžasthane (Pietų Indija).

Per ilgus intensyvaus darbo metus, kūrybingai analizuodamas ir gilindamasis į ilgaamžes savo tautos muzikos tradicijas bei subtilybes, I. Khanas sukūrė savitą grojimo stilių. Jis pasižymi puikiu melodijos (sur) ir ritmo (laya) pojūčiu. Sitaristas reiškiasi ne tik klasikinės muzikos srityje: savo unikalaus instrumento skambesiu praturtina populiarios muzikos atlikėjų pasirodymus ar kino muzikos garso takelius. Jis taip pat yra kompozitorius, išleidęs kelis savo kūrybos albumus.

I. Khanas bendradarbiauja su įvairiais indų muzikos atlikėjais – vokalistais ir instrumentalistais, tarp kurių yra būsimame koncerte tabla grosiantis S. Husainas Kawa.

Palydėkime festivalį ir pasinerkime į užburiantį egzotiškos muzikos skambesį!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių