Quantcast

Džiazo šventėje – ir tiltas į Odesą

  • Teksto dydis:

Penkias dienas uostamiestyje vykęs šių metų Klaipėdos pilies džiazo festivalis buvo kitoks. Organizatoriams pavyko nutiesti muzikinį tiltą tarp Klaipėdos ir Odesos, kurioje gyvena didelė džiazo profesionalų ir šio muzikinio žanro gerbėjų bendruomenė ir kur šiandien dažniau aidi sirenos nei muzika, tačiau savaitgalį ten liejosi džiazas iš Lietuvos pajūrio.

Koncertus transliavo gyvai

Jau legenda tapusio Pilies džiazo festivalio organizatoriams pavyko nutiesti muzikinį tiltą tarp Klaipėdos ir karo alinamos Odesos.

Michaelio Byzermano, Olenos Pavlovos, Igorio Pokrovsky’io ir Lietuvos nacionalinio transliuotojo pastangomis Klaipėdos pilies džiazo festivalio koncertai Odesos TV žiūrovams buvo transliuoti gyvai.

"Tai puiki dovana Klaipėdos miestui partneriui, kuriame gyvena didelė džiazo profesionalų ir šio muzikinio žanro gerbėjų bendruomenė, nes šiandien Odesoje dažniau aidi sirenos nei muzika, tačiau savaitgalį ten skambėjo džiazas", – džiaugėsi klaipėdiečiai, renginio organizatoriai.

Klaipėdos pilies džiazo festivalio komanda į Odesą virtualiai siuntė nuoširdžiausius linkėjimus visiems džiazo muzikantams ir šios muzikos mylėtojams su viltimi, kad netrukus Ukrainos dangus vėl taps taikus ir artilerijos salvės nutils amžiams.

Muzika gali gydyti

Festivalio dalis – ir išskirtinis seminaras "Muzika gydo", kurio metu koncertavo džiazo pianistas ir pedagogas Saulius Šiaučiulis, festivalio simboliu tituluojamas saksofonininkas Laimonas Urbikas, jaunasis talentas, trimitininkas Almantas Karečka ir kultinės grupės "De-Phazz" vadovas, dainų autorius bei fenomenalus vokalistas Karlas Friersonas (JAV, Vokietija).

Prie šių legendinių muzikantų prisijungė ir Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, daugeliui žinomas džiazo trimitininkas, pastaruosius dvylika metų sceną iškeitęs į miesto vadovo kabinetą.

Paklaustas, ar neketina grįžti į muziką, meras atsakė: "Neįmanoma grįžti ten, iš kur niekada nebuvai išėjęs – širdyje aš visada su muzika. Ji man padeda sunkiausiais gyvenimo momentais, ji mane ramina, ji mane gydo. Tikiu, kad po šio koncerto ir jūs pasijusite geriau, nes džiazas – muzika, tinkanti bet kokiai kompozicijai ir bet kokiai sveikatos būklei."

Scenoje – "Keisti žvėrys"

Na, o pagrindiniai festivalio koncertai vyko Kruizinių laivų terminale, kur į sceną žengė svečiai iš Italijos – "Motel Kaijū" kvartetas, garsėjantis savita atlikimo maniera ir visišku muzikinių kanonų nepaisymu.

Scenoje pasirodyti pirmiems – visada didelis iššūkis, tačiau ilgametė patirtis ir neabejotinas profesionalumas padėjo muzikantams nepriekaištingai atlikti patikėtą užduotį.

Kvartetas džiaugsmingai sutinkamas įvairiose Europos scenose.

Sprendžiant iš Klaipėdos pilies džiazo festivalio publikos reakcijos, "Keisti žvėrys" (grupės pavadinimo vertimas iš japonų kalbos) nuo šiol gerbėjų turės ir Lietuvoje.

Jaunieji neliko nepastebėti

Scenoje pasirodė ir jaunosios kartos atstovai – perspektyvi dainininkė Emilija Bučinskaitė su grupe "Emilija Bucci Band".

Šią grupę sudaro nepaprastai talentingi ir ambicingi žmonės, kurie puikiai žino, jog užkariauti klausytojų širdis nėra lengva, tačiau šį vakarą jie padarė viską, kad neliktų nepastebėti.

"Emilija Bucci Band" atliko žinomus džiazo standartus, soulo bei R&B muzikos kūrinius ir sulaukė nuoširdaus publikos palaikymo bei primygtinio prašymo pakartoti.

Krištolo skaidrumo Emilijos balsas, žaismingos vokalinės ir instrumentinės improvizacijos, artistiškumas ir gebėjimas laisvai bendrauti su publika, anot festivalio rengėjų, leidžia šiai grupei prognozuoti puikią sceninę ateitį.

Eksperimentuotojai iš Latvijos

Festivalyje pasirodė ir "braliukai" iš Latvijos – "FunCOOLio", drąsiai eksperimentuojantys bei meistriškai plakantys džiazo, roko, bliuzo, bosanovos muzikinius kokteilius.

"FunCOOLio" autorines kompozicijas su užburiančiu "Hammond" vargonų skambesiu ir virtuoziškai atliktomis tenorinio saksofono solo partijomis publika įvertino aplodismentais.

Tai buvo šiltas, jaukus, romantiškas vakaras, į marias nyrančią saulę palydėjęs kompozicija "Jurmala sunset", kuriai grupės lyderis Denisas Gradalevas ilgai nedvejodamas suteikė naują pavadinimą "Klaipėda sunset".

Improvizacijos iš Prancūzijos

Festivalio svečiai iš Prancūzijos – "Rémi Panossian trio" grojo aistringą, lyrišką džiazą su nejučia prasiveržiančia roko energija.

Klausytojai galėjo išgirsti pažįstamų prancūziškų melodijų motyvus, persipynusius su avangardinio džiazo improvizacijomis.

Jų muzika – tarsi lėtas pasivaikščiojimas saulės nutviekstomis Paryžiaus gatvėmis, lyg žydinčių levandų dvelksmas, lyg bučinys į skruostą, prancūziškai vadinamas "bizu".

"Rémi Panossian" grojo šiltą, jaukų ir labai artimą džiazą.

Reikėjo tik užsimerkti, įsiklausyti ir leistis nešamiems pojūčių.

Jauni ir perspektyvūs

Į sceną žengė jauna, tačiau neabejotinai perspektyvi grupė – "The Bleach Band".

Tą vakarą prie jos prisijungė jaunasis saksofonininkas ukrainietis Vitaliis Nepomniachtchis ir išskirtinę charizmą spinduliuojanti džiazo dainininkė Vaiva Cholinaitė, instrumentines kompozicijas papildžiusi vokalinėmis improvizacijomis.

"The Bleach Band" pasirodymo metu buvo girdimos gerai žinomų kūrinių aranžuotės, persipynusios su džiazo ir fanko muzikos elementais.

Muzikantai publiką sužavėjo jaunatvišku entuziazmu, energija pulsuojančiomis, originaliomis kompozicijomis ir puikiai atliktomis solo partijomis.

Jauniems atlikėjams nepristigo publikos palaikymo – jie buvo sutikti ir išlydėti aplodismentais.

Su virtuozais iš Izraelio

Festivalio žiūrovai išgirdo ir duetą iš Izraelio "Jewish jazz spirit" – džiazo fleitos magą Mattaną Kleiną ir kompozitorių, vokalistą, klavišinių virtuozą Talą Babitzky’į.

Prie šių muzikantų prisijungė du perkusijos meistrai iš Lietuvos – Gediminas Laurinavičius ir Edmundas Federavičius.

Drauge jie atvėrė duris į spalvingą ir turtingą Izraelio muzikos pasaulį.

Jų atliekamose kompozicijose buvo jaučiami ir Lotynų Amerikos ritmai, ir Artimųjų Rytų bei Balkanų šalių folkloro motyvai, suteikiantys ypatingo kolorito, nostalgiško ir modernaus skambesio.

Šie muzikantai netikėtais melodijų viražais ir meistriškomis improvizacijomis akimirksniu prikaustė klausytojų dėmesį.

Ne veltui jiems palikus sceną dar ilgai netilo ovacijos ir šūksniai "Bravo!".

Po Europą išbarstė karas

Po jų žiūrovus pradžiugino Ukrainos fanko žvaigždės Olgos Lukačevos su "VOLGA project" ir unikalaus lietuviško instrumento – skrabalų maestro Regimanto Šilinsko pasirodymas.

Kelionei į Klaipėdos pilies džiazo festivalį Olgai nepavyko suburti visos grupės – muzikantus po visą Europą išbarstė karas.

Tačiau šiam projektui iš skirtingų šalių suburtas muzikantų kolektyvas padovanojo klausytojams uždegantį, gardų ir spalvingą įvairių džiazo stilių kokteilį su pulsuojančios energijos užtaisu ir užvedančiais šokio ritmais.

Jaudinantys baigiamieji akordai

Baigiamasis festivalio koncertas prasidėjo ir baigėsi ryškiausių žvaigždžių pasirodymais.

Šį vakarą pirmas į sceną pakilo daugelio gerbėjų nekantriai lauktas, legendinis džiazo improvizacijų meistras, prieš metus pavergęs Klaipėdos publiką nuostabiu vokalu, stulbinančia energija ir beprotiška charizma – K.Friersonas (Vokietija, JAV).

Su juo drauge koncertavo Klaipėdos džiazo muzikantai: Martynas Šiaulys, Gintas Litinskas, Laimonas Urbikas, Kasparas Petkus, Vykintas Jasaitis, A.Karečka bei vokalistė Kristina Jatautaitė.

Klausytojai mėgavosi vokalistės Anastasios Bukinos (Ukraina) pasirodymu drauge su Kauno bigbendu.

Bendram pasirodymui pakvietusi į sceną Klaipėdos merą V.Grubliauską, Anastasia įteikė Odesos miesto vėliavą su užrašu "Drauge mes jėga!" ir iš visos širdies padėkojo Lietuvai už palaikymą.

Vėliau publikos laukė didžiausias šių metų netikėtumas – scenoje pasirodė geriausius Europos muzikantus vienijantis "SHAPE International Band" / "NATO Jazz Orchestra" (Belgija).

Prie jų prisijungė ir Lietuvos karinių jūrų pajėgų orkestro solistas, saksofonininkas Laimonas Urbikas, publika turėjo galimybę išgirsti šiame orkestre grojantį Ukrainos sausumos pajėgų karinio muzikinio centro trombonistą Pavelą Koshovetsą.

Lietuvai ir kitiems sąjungininkams padėkoti už paramą atvyko Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Beshta.

Į sceną pakilo ir dailininkė, "Azovo" pulko savanorė Olena Liberty, "NATO Jazz Orchestra" padovanojusi vieną iš savo tapybos darbų - "Azovo" pulko vado, šiuo metu esančio nelaisvėje, Deniso Prokopenko portretą.

Baigiamuoju festivalio programos akcentu tapo tarptautinis projektas "Bob James & Andrey Chmut" – tai bendras legendinio amerikiečių džiazo pianisto, dviejų "Grammy" apdovanojimų laureato Bobo Jameso (JAV) ir talentingo saksofonininko Andrey’aus Chmuto (Ukraina) projektas.

Drauge su jais scenoje pasirodė ryškus ir charizmatiškas džiazo dainininkas Anyanya (Nigerija), kurio namai šiandien yra Ukraina.

Nuskambėjus paskutiniams akordams, Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatoriai žemai nusilenkė atlikėjams ir klausytojams – visiems, kuriems šūkis "Viskas su meile, nieko be džiazo!" yra tiesiog gyvenimo kredo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RR

RR  portretas
Aha, Odesa. Legendinis prostitučių ir banditų miestas.

Anonimas

Anonimas portretas
tie GAIZIAI lai PIRMA savam kieme tvarka padaro o paskui daro KITUR ! o tai savam kieme BARDAKAS ir dar MOKO KITUS kaip gyventi ! DURNIU LAIVAS

Anonimas

Anonimas portretas
Kada bus vys tiltas į Lietuvą ? Lietuvos žmones?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Klaipėdoje liepsnos tango aistros
    Klaipėdoje liepsnos tango aistros

    Po savaitės Klaipėdoje galėsime išvysti vieną garsiausių šių dienų Argentinos tango šokėjų ir jo suburtą grupę. Pasaulio tango čempionu pripažintas šokėjas Marcos Ayala kitą penktadienį kaitins žiūrovų kraują ant...

  • Spektaklyje „Atžalynas“ – vertybių priminimas
    Spektaklyje „Atžalynas“ – vertybių priminimas

    Gegužės 3 d. 18 val. Žvejų rūmuose Klaipėdos žiūrovų lauks režisieriaus Jono Vaitkaus spektaklis „Atžalynas“, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) pastatytas prieš daugiau nei dešimt metų. ...

    1
  • Pagerbti ryškiausi metų kultūros ir meno šviesuliai bei jaunieji talentai
    Pagerbti ryškiausi metų kultūros ir meno šviesuliai bei jaunieji talentai

    Kultūros dienos išvakarėse Priekulėje pristatytas naujas festivalis „Ženklai“, kviečiantis pažinti nepažintą Priekulę ir jos kūrėjus. ...

  • „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei
    „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei

    Šeštadienio vakarą Klaipėdos dramos teatre prieš prasidedant Dmitry Krymov spektakliui „Fragmentas“, aštuntąjį kartą vyko tradicija tapusi „Mūzos“ apdovanojimo įteikimo ceremonija. Apdovanojimą &scaro...

    3
  • Pažintis su švyturiais – ir ekskursijoje
    Pažintis su švyturiais – ir ekskursijoje

    Klaipėdai šiemet minint Švyturių metus, uostamiestyje šiandien vyksta įvairūs renginiai. Vienas jų – ekskursija po Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus erdves, kuriose jau dešimtys klaipėdiečių turėjo galimybę susi...

  • Kare – laikantis Dievo įsakymo?
    Kare – laikantis Dievo įsakymo?

    Bėgant tretiems karo Ukrainoje metams, Lenkijos menininkai susivienijo ir sukūrė parodą „Penktasis Dievo įsakymas“. Joje dėmesys skiriamas ne tik karo žiaurumams išryškinti, bet ir priminti, ką reiškia Dekalogo įsakyma...

  • Klaipėdoje – populiariųjų „Žemaitukų“ koncertas su gyvo garso grupe
    Klaipėdoje – populiariųjų „Žemaitukų“ koncertas su gyvo garso grupe

    Viena populiariausių šių dienų tradicinės lietuviškos pop muzikos grupių „Žemaitukai“ kviečia į savo geriausių ir naujausių dainų koncertą Klaipėdoje. ...

  • Sakurų parke – koncerto repeticija
    Sakurų parke – koncerto repeticija

    Antradienio vakarą daugybė klaipėdiečių skubėjo į Sakurų parką. Šioje erdvėje pirmą kartą nuo jos atvėrimo žmonėms suskambo giesmės – čia vyko Žvejų rūmų mišraus choro „Cantare“ koncerto repeticija. ...

    2
  • Dailininkas kuria istorijas ir paveikslus
    Dailininkas kuria istorijas ir paveikslus

    Rytoj Baroti galerijoje bus atidaryta kelių knygų autoriaus, humanitarinių mokslų daktaro Vido Poškaus tapybos ir piešinių paroda. Dailininko darbus inspiravo įvairiausi tekstai. Kartais prasilenkiantys su tikrove, neretai paremti realiais ...

  • Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir pianistas D. Golovanovas pristato  „Džiazo miestą“
    Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir pianistas D. Golovanovas pristato „Džiazo miestą“

    Balandžio 17 d., Klaipėdos koncertų salėje, festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ metu, Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir džiazo pianistas Dmitrijus Golovanovas pristatys intriguojančią muzikinę programą, kurioje susipins d...

    1
Daugiau straipsnių