Quantcast

Kūrėja E. Sūdžiūtė: dūmai gali turėti išliekamąją vertę

Dūmų nepagausi ir neuždarysi dėžutėje, tačiau jie gali turėti išliekamąją vertę. Taip sako kūrėja Edita Sūdžiūtė. Iš Šiaulių atvykusi menininkė mokė klaipėdiečius, kaip dūmus pasitelkti kūrybai. Fumažo techniką ypač nesunkiai įvaldo vaikai.

Beveik du dešimtmečius mokytojaujanti, 14 metų dirbusi Šiaulių dailės mokykloje E. Sūdžiūtė įkūrė savo studiją ir dabar visus norinčiuosius moko piešti dūmais.

Piešimas dūmais vadinamas fumažu (pranc. fumage – mėsos rūkymas).

Šį pavadinimą XX a. pirmoje pusėje pirmą kartą pavartojo austrų siurrealistas W.Paalenas.

Siurrealistai fumažą išpopuliarino, tačiau šią techniką jie pasitelkdavo atsitiktiniams efektams savo drobėse išgauti.

Suaugusiųjų gyvenime paprastai viskas turi būti padaryta teisingai, laiku. O čia tokio dalyko nebėra.

"Jie žvakės liepsna, liesdamiesi prie popieriaus ar drobės, išgaudavo abstrakčius efektus arba interpretuodavo tuos dūmus, bandydami kažką įžvelgti. Tokiu būdu abstrakčiai jie ir dirbdavo. O man norisi tą dūmo ar suodžio pėdsaką, kuris yra labai jautrus bet kokiam prisilietimui, panaudoti grafinės išraiškos priemonėms ir sukurti kokį nors išbaigtą objektą – paukštį, katiną, salamandrą", – pasakojo E. Sūdžiūtė.

Menininkė savo pamokose parodo, kokios yra dūmų prisilietimų prie popieriaus galimybės. Rezultatas neretai būna labai netikėtas.

Kūriniai: fumažo technika ypač nesunkiai pasiduoda vaikams, kurie kiekviename dūmo palytėto popieriaus patamsėjime mato savus stebuklus. (D. Tamošiūnaitės darbo nuotr.)

"Dūmais kuriami vaizdiniai lengvai pasiduoda interpretacijai. Tie vaizdiniai ne tai, ką galima pavaizduoti pagal taisykles, o tai, ko negalima pavaizduoti. Mokomės pastebėti ir kitaip matyti pasaulį", – kalbėjo menininkė.

E. Sūdžiūtė keliauja po Lietuvą ir moko žmones šios kūrybinės technikos. Anot kūrėjos, suaugusieji, kurdami fumažu, tarsi pasikalba su savyje esančiu mažu vaiku.

"Suaugusiųjų gyvenime paprastai viskas turi būti padaryta teisingai, laiku. O čia tokio dalyko nebėra. Žmogaus vidus pailsi. Po šitos patirties visi paprastai būna džiugūs, pakylėti", – teigė E. Sūdžiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių