Quantcast

„Dangės flotilė“ įplaukė į Klaipėdos širdį

  • Teksto dydis:

Gilias tradicijas turinti ir jas puoselėjanti Jūros šventė dešimtą kartą pasitiko Dangės upėje tradicinių ir istorinių laivų paradą.

Sielą jūrai atidavusius žvejiškos kultūros puoselėtojus Klaipėda įsileido į senamiestį pakeldama Pilies tiltą.

Iškart po Jūros šventės eisenos pakilęs tiltas privertė švenčiančius žmones smalsauti, kas vyksta Dangėje. Tingiai srovenančia upe į miestą įplaukė 13 senųjų laivų replikų ir kiti „Dangės flotilės“ laivai.

Plokščiadugnės valtys į šventę atplaukė tiesiai iš Kuršių marių Romaldo Adomavčiaus vardo regatos „Burpilis“.

Klaipėdos etnokultūros centro folkloro ansamblio „Alka“ nariai, vilkintys Mažosios Lietuvos tautiniais rūbais, tapo flotilės laivelių puošmena. Žvejų dainos aidėjo upės krantinėje.

Kartu su istoriniais laivais į Klaipėdą atplaukė Baltijos Jūrų skautai. Jie įveikė apie 200 kilometrų Nemunu nuo Kauno. Savo žygį skautai pradėjo liepos 11 dieną. Jie plaukė tradiciniais istoriniais laivais – venterine valtimi „Rusnietis“, vytine „Jūratė“, valtimi „Vykintas“ ir lainerio „Titanikas“ gelbėjimosi valties replika.

Smalsuolius Jūrų skautai krante mokys rišti jūrinius mazgus, demonstruos parodomąją rikiuotę.

Kaip teigė Lietuvos jūrų muziejaus Kultūros komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vedėja Nina Puteikienė, kurėnai į Klaipėdą grįžo iš istorinės praeities lygiai prieš 10 metų muziejaus istoriko Romaldo Adomavičiaus dėka.

„Šventiškas laivų suplaukimas turi istorinį pagrindą: jau XIX a. Kuršmarių žvejai mėgdavo rinktis ir varžytis savo burvaltėmis, organizuodavo regatas, bendrus plaukimus, po jų – smagius susibūrimus, – pasakojo Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė. – Muziejuje pagal senovinius brėžinius buvo atstatytas pirmasis kurėnas „SüD.1“. Per 20 metų jis dalyvavo daugelyje ekspedicijų, tyrinėjančių žvejišką paveldą Lietuvoje ir užsienyje. R.Adomavičiaus pavyzdys įkvėpė ir kitus statyti kurėnus, reizinę, vytinę, mažesnes valtis. Laiveliai jau buvo naudojami ne žvejybai, o kultūrinei rekreacijai.“

„Dangės flotilės“ idėjos autorius buvo prieš dvejus metus tragiškai Kuršių mariose žuvęs R.Adomavičiaus. Dabar kurėno vairą į savo rankas perėmė jo sūnus Romualdas.

Šventės dalyviai gali apžiūrėti senuosius laivus ir pabendrauti su įgulomis, ant kranto – susipažinti su edukacine paroda „Ateities kapitonai“, pristatančia dešimt tarpukario kapitonų.

Šeštadienį bus atidaryta proginė paroda, skirta Lietuvos jūrų muziejaus kurėno „SüD.1“ dvidešimtmečiui.

Šeštadienį vakare, 23 val., Dangėje tarp Pilies ir Biržos tiltų vyks naktinis tradicinių ir istorinių laivų paradas „Vėjo genami“.

Šių metų flotilės tema – „Sielą – jūrai!“.

Flotilę galima pamatyti miesto centre – priešais „Žvejo“ paminklą. Ant kranto renginiai vyks „Buriuotojų krantinėje“ prie „Žvejo“ paminklo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klpd.

Klpd. portretas
Įdomu kaip ateityje plaukiosit kai prie krantinės bus prikaltas senas ir bjaurus griozdas Sūduvis?

No name

No name portretas
Baltu karybos ir istorijos klubo Pilsots Biesos berods jai neklystu arciausiai tilto prie undineles

Rotariu negarbe

Rotariu negarbe portretas
Matem koks pirmas laivas prie krantines
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių