Quantcast

Baltijos kelio atspindžiai: fotografijų paroda keliaus po uostamiestį

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 23-iąją, minint Baltijos kelio 33-iąsias metines, po Klaipėdą keliaus fotografijų paroda, kurioje įamžintos šios istorinės manifestacijos, suorganizuotos Baltijos šalių tautinių judėjimų, akimirkos.

1989 m. rugpjūčio 23-ąją, minint 50-ąsias Molotovo-Ribentropo pakto metines, 650 km ilgio sustojusių ir rankomis sukabinusių žmonių grandinė susijungė į Baltijos kelią tarp trijų Sovietų Sąjungos okupuotų Baltijos šalių sostinių – Vilniaus, Rygos ir Talino. Taip buvo pareikštas protestas dėl slaptųjų protokolų ir Baltijos šalių nepriklausomybės panaikinimo. Baltijos kelią surengė Lietuvos persitvarkymo sąjūdis, Estijos ir Latvijos liaudies frontai. Šiemet minimos 33-iosios šio išskirtinio tautų solidarumo akto metinės.

Šia proga Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centras Žvejų rūmai rugpjūčio 23-iąją kviečia klaipėdiečius ir miesto svečius apsilankyti keliaujančioje fotografijų parodoje „Baltijos kelio atspindžiai“. Paroda bus eksponuojama aplinkai draugiškame elektriniame autobuse „Dancer“, kuris judės per visą miestą nuo Atgimimo aikštės iki prekybos centrų „Big“ ir „Molas“. Nuo 11 val. iki 16.30 val. autobusas 45–60 min. stovės penkiose aikštelėse: Atgimimo aikštėje, Šiaurės rage, Teatro aikštėje, prie PC „Akropolis“, „Big“ ir „Molas“.

Keliaujančiame autobuse bus galima pamatyti Lietuvos fotomenininkų sąjungos nario, žurnalisto Antano Stanevičiaus fotografijas, kuriose įamžintos istorinio Baltijos kelio akimirkos. 1989-aisiais A.Stanevičius buvo dienraščio „Tarybinė Klaipėda“ vyriausiasis redaktorius ir, kaip pats teigė, rimtu fotografu savęs tuokart nelaikė, tačiau, vykdamas į Baltijos kelio ruožą „Pasvalys–Saločiai“, kuris buvo skirtas klaipėdiečiams, nujautė, kad bus kažkas labai svarbaus, todėl pasiėmė fotoaparatą ir daug fotojuostų. Padarė šimtus fotografijų. Viena nuotrauka pakliuvo į prestižinį Vakarų Europos leidinį. Kai kuriose fotografijose jau vėliau save atpažino Baltijos kelio dalyviai.

Pirmąkart paroda buvo pristatyta minint Baltijos kelio 30-metį. Parodos atidaryme jos autorius A.Stanevičius teigė, kad į Baltijos kelią nebuvo įmanoma nevažiuoti: „Jausmas buvo toks, tarsi nusileido skraidanti lėkštė. Nes tai, kas įvyko, atrodė neįmanoma. Pamenu, buvo baiminamasi, kad klaipėdiečiams skirtame ruože gali nepakakti žmonių. Tačiau jų buvo tiek, kad netilpo. Įvyko stebuklas, ir mes laimingi, kad mums teko tą stebuklą patirti“, – kalbėjo A.Stanevičius.

Keliaujančiame autobuse apsilankiusieji taip pat galės pamatyti televizijos prodiuserės Lauros Paukštės dokumentinį filmą „Nepakartojamas Baltijos kelias“ (2019 m., režisierius Darius Dapkus), kuris jau parodytas daugiau kaip 60-yje pasaulio šalių. „Šis filmas – galimybė prisiminti tai, kas buvo svarbiausia. Tai, kad mūsų kelias kovoje už nepriklausomybę buvo ilgas, ir pasidžiaugti, kokia Lietuva tapo vos per trisdešimt metų. Kaip sakė viena filmo herojų – „net akių žibėjimas dabar kitoks“, – kalbėjo L.Paukštė.

Atminties autobusu keliaus ir šventinę nuotaiką skleis Žvejų rūmų mišraus choro „Cantare“ dainininkai.

Organizatorius – Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centras Žvejų rūmai.

Maršrutas

Keliaujančio autobuso su fotoparoda „Baltijos kelio atspindžiai“ stovėjimo vietos Klaipėdoje rugpjūčio 23 d.:

11–12 val. – Atgimimo aikštė,

12.15–13 val. – Šiaurės ragas (Senoji prieplauka),

13.10–14 val. – Teatro aikštė,

14.30–15.30 val. – PC „Akropolis“,

15.45–16.30 val. – aikštelė tarp PC „BIG“ ir PC „Molas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Prisiminus

Prisiminus portretas
ir palyginus šiuos laikus su tais sąjūdžio laikais be didelio širdies skausmo negali net žiūrėt į tokias nuotraukas. Kokie buvo tada žmonės ir kokie yra dabar? Koki tada buvo įstatymai ir kokių ,,prigaminta" dabar? Kaip meluojama apgaudinėjama vagiama ir kaip skraudžiami visi Lietuvos žmonės atiduoti į spekuliantų ar partiniu nusikaltėliu nagus?Manau nei vieno tada nebutu va tep stovinčio jei jie būtu žinoje kad mylima tėvynė pavirs į toki valdžiagyvių niekšu siautėjimo poligona o eilinis Lietuvis, Valstybė, Tradicijos Paveldas, net Sąžinė liks paskutinėj bereikšmėj vietoj.vietoj į kurią niekas iš aukštesniuju nekreips dėmesio

Tai issitrauk

Tai issitrauk portretas
pazangusis vakarieti kur tolerancija:-)) visu lgbtp candonu liekanu veliavos pas tave siknoje, tau jie sukiso ir liepe kriukseti, kol nevirsi varliagyviu. Tau tau pazadeta nutiks neuzilgo. Avepisa tu , durslioko galva:-))

Pilietis

Pilietis portretas
Dabar madoje nezabutkės ir ištvirkėliu inicialai .Dabar jaučiu gailesi nuotraukoje žmonės tada tykėjo raudonu komisaru vycka .
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių