Quantcast

„Auksiniai scenos kryžiai“ – dizainerei S. Straukaitei, scenografei L. Liepaitei

Minint Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakarą Klaipėdos dramos teatre įteikti prestižiniai teatro apdovanojimai „Auksiniai scenos kryžiai“.

„Labai dėkoju tarptautinei teatro dienai – už tradiciją, o tradicijai dėkoju už tai, kad suburia skirtingų teatrų scenoje. Tas subūrimas kalba apie vieną dalyką – apie priminimą, kad teatras yra bendruomenė, kurioje pasidalintas džiaugsmas sklinda, auga. Bendruomenė, kurioje pasidalintas liūdesys, nerimas mažėja“, – kalbėjo kultūros ministras Simonas Kairys, pabrėžęs, kad kūrėjas visada yra laimėtojas ir čia niekas nepralaimi.

S. Kairys padėkos premiją už ištikimybę teatro tyrinėjimams ir laikmečio liudijimus skyrė teatrologei Audronei Girdzijauskaitei.

Geriausiu praėjusių metų režisieriumi paskelbtas Adomas Juška už Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Vakarų krantinė“. Jis savo kalboje dėmesį skyrė karams Ukrainoje bei Izraelyje bei žūstantiems žmonėms Palestinoje.

„Auksinis scenos kryžius“ už geriausius moters vaidmenis skirtas spektaklyje „Kai mes būsim jauni“ vaidinusioms Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorėms Vilijai Grigaitytei, Jūratei Onaitytei, Inesai Paliulytei ir Liucijai Rukšnaitytei.

Apdovanojimą už Ivaro vaidmenį spektaklyje „Skraidantis Travolta“ kaip geriausias aktorius gavo Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorius Severinas Norgaila. Atsiimdamas apdovanojimą, aktorius sakė jį skyręs savo močiutėms.

Už nepagrindinį Žano vaidmenį Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklyje „Raganosiai“ „Auksinį scenos kryžių“ gavo aktorius Kirilas Glušajevas.

„Kada skamba apdovanojimas, skamba nominacija, norisi, kad skambėtų vardai mokytojų, žmonių, kurie svarbūs. Noriu padėkoti visiems režisieriams, aktoriams, su kuriais galėjau mokytis dirbdamas. Tai visų pirma yra Rimas Tuminas ir Vilniaus mažasis teatras“, – teigė aktorius, dėkojęs ir Oskaro Koršunovo teatrui, improvizacijos teatrui „Kitas Kampas“, Andželikos Cholinos teatrui.

„Auksinis scenos kryžius“ už geriausią scenografiją skirtas Laurynai Liepaitei, dirbusiai spektaklyje „Vakarų krantinė“. Apdovanojimas už kostiumų dizainą atiteko Sandrai Straukaitei už spektaklius „Aida“, „Gyvenimas – tai sapnas“.

Scenografijos nominaciją paskelbusi dailininkė, scenografė Renata Valčik teigė, kad scenografų darbas itin sudėtingas, tenka „sukurti magiją efemeriškos erdvės, kuri čia pats atsiranda ir išnyksta, tolygu stebuklui“.

„Visus su teatro diena! Noriu padėkoti visai kūrybinei komandai, kuri labai kantriai braidė po tą vandenį scenoje, ne visada buvo šilta, ne visada buvo lengva, bet labai ačiū jums“, – sakė scenografė.

S. Straukaitė teigė buvusi nominuota už skirtingus spektaklius – nuo labai mažo, kurį kūrė kaip žaidimą Gedimino Rimeikos pjesėje „Gyvenimas – kaip sapnas“ , iki operos „Aida“. Pirmajame teigė kūrusi iš pamušalo, kuris tapo tarsi ženklu, kad „galima iš bet ko padaryti“, o „Aida“, anot jos, pareikalavo visų žinių ir mokėjimo.

Geriausiu 2023-ųjų baleto solistu pripažintas ukrainietis Yanas Malaki (Janas Malakis) už vaidmenis Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro šokio spektaklyje „Sapnai ir kaktusai“, dėkojęs anglų ir gimtąja ukrainiečių kalba visiems jį palaikiusiems meno kelyje, siuntęs vilties tėvynainiams, kovojantiems už laisvę Ukrainoje.

Geriausia pernai metų šokėja tapo Oksana Griaznova už vaidmenį šokio spektaklyje „Match 3“. Už choreografiją apdovanotas šokėjas Dovydas Strimaitis už šokio spektaklį „Duetas“.

Metų solistu tapo Kostas Smoriginas už Amonasro vaidmenį operoje „Aida“. Solistas šventėje nedalyvavo, šiuo metu dirba Londone.

Už garso ir judesio spektaklio „Out of the Box“ garso koncepciją „Auksinis scenos kryžius“ skirtas klaipėdiečiui kompozitoriui Donatui Bielkauskui.

Už objektų ir lėlių teatro spektaklį apdovanojimas atiteko Julijai Skuratovai už spektaklio „Liūtas ir paukštis“ vizualinį sprendimą.

„Auksinis scenos kryžius“ už geriausią spektaklį vaikams ir jaunimui skirtas Raimondui Kleziui už monospektaklį „Avinai“.

„Aš nesitikėjau, bet buvo ženklų – pradėjo žmonės sveikintis gatvėje, O. Koršunovas pakvietė vaikišką (spektaklį – BNS) statyti. Juokauju – dar nepakvietė“, – juokavo R. Klezys.

Geriausia pernai metų pradedančiąja menininke pripažinta Samanta Pinaitytė už Olgos vaidmenį spektaklyje „Fragmentas“.

Ketvirtus metus per „Auksinių scenos kryžių“ ceremoniją „Populiariausią dramos autorių“ skelbė ir Lietuvos autorius vienijanti asociacija LATGA. Šiemet nominacija atiteko Aleksandrui Špilevojui, kuris neslėpė kartėlio, kad dramaturgų nominacijos ceremonijoje neliko ir jis į renginį pateko tarsi nelaukiamas svečias. Prieš kelerius metus A. Špilevojus pelnė „Auksinį scenos kryžių“ nacionalinės dramaturgijos kategorijoje. 

Boriso Dauguviečio auskaras už kelionę teatro paribiais ir spektaklio „Vedami“ dalyvių akistatas skirtas režisieriui Mantui Jančiauskui ir dramaturgui Rimantui Ribačiauskui.

Trečiadienio vakarą iš viso buvo apdovanoti 17 nominacijų laureatai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tik tiesa

Tik tiesa portretas
Išvardino sąrašą. Lietuviai nevertina teatro. Tai patvorinių padugnių ir bordelių kultūra. Su Lietuva nieko bendro. Nerašykite apie tai lietuvių kalba. Nenaudokite tam lėšų iš biudžeto ir kultūros fondų. Rašykit sava padugnių kalba kad ir sau ant pilvo ar nugaros, savo tarpe vuešinkit kur kokia padugnės ką nuveikė ar užsinarkašinus ką pridarė. Aišku?

Jonas

Jonas portretas
Gražus renginys, jaudulys ir įvertinimai prašėsi iškilmingumo, bet dvi klykiančios mergos salėje varė į neviltį tiek sėdinčius, tiek žiūrinčius. nejaugi dabar tokia teatrinė kultūra: vos pranešama pavardė, tos dvi ir spiegia pasistūgaudamos. Šventė sugadinta,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių