Quantcast

„Auksinė adatėlė“ pagal vinilo dygsnį

Žinoma uostamiesčio rūbų dizainerė Sonata Žiži (Žižienė) gruodžio 29 d. 19 val. Klaipėdos piliavietėje – Pilies muziejaus Konferencijų salėje – pristatys savo naują rūbų kolekciją „DEŠIMT DEŠIMTmečių“.

Asmeniškai suvokiant ir pajaučiant

Kolekciją sudaro 40 drabužių modelių, kurie savitai interpretuoja Nepriklausomos Lietuvos šimtmečio kostiumo raidą. Šimtmečio kostiumo istoriją S.Žiži perteikia tik su jai būdinga rūbo, gamtos, miesto ir žmogaus sąskambių pajauta. Dizainerė siekia apibendrinimo, tačiau ne nuoseklaus, atitinkančio bendras istorines tendencijas, bet labiau tokio, kuris susiklostė asmeniškai suvokiant ir pajaučiant tai, kas buvo svarbu 1918–2018 m. Kolekcija atvers, kokios linijos, idėjos, aksesuarai patraukė dėmesį ir kaip paveikė jos kaip dizainerės formavimąsi nuo studijų laikų Stepo Žuko taikomosios dailės technikume, kai į Pelėdų kalną Kaune rytais vakarais kopdavo Sonata ir tada dar nežinomi, bet jau ryškūs jos kolegos – Sandra Straukaitė, Juozas Statkevičius ir kiti.

S.Žiži fantazuoja: „Jei staiga viskas dingtų, liktų tik drabužiai... Ką jie papasakotų apie mūsų šimtmetį Klaipėdoje: Čiurlionio „Jūra“, tarpukario Kauno melodijos, griuvėsiuose žaidžiantys vaikai, jūreivių laukiančios moterys, „boninės“, ant užsienietiškų plokštelių blizgančios žvaigždės...“

Įsiliejo į panoramą

Sonatos mama Klaipėdoje apsigyveno 1947 m., jos žaidimų kiemas tuomet buvo griuvėsiai. Karo laikotarpis, panaudojant istorines Klaipėdos nuotraukas ir smėlio simboliką, persmelktas mamos prisiminimais, jautriai įsiliejo į S.Žiži šimtmečio panoramą.

S.Žiži rūbų kolekcijas kuria nuo 1988 m. 1997 m. Kaune laimėjo Baltijos šalių konkurso „Mada. Menas. Muzika“ pagrindinį prizą „Auksinė adatėlė“. 1998 m. Baltijos šalių konkurse „Mada. Menas. Muzika“ Rygoje apdovanota specialiuoju prizu. Dizainerė dirbo su daugybe muzikos scenos atlikėjų.

Jos stiliui būdingas kruopštus nėrinys, prailgintas siluetas, grakščiai banguojanti nugaros linija, pasikartojantys etniniai raštų motyvai, natūralių faktūrų paieška. Ankstyvosiose kolekcijose šalia praktiško, lengvai romantiško stiliaus pasirodydavo ir rokerio įvaizdį kuriantys siluetai – stiprios ir provokuojančios moters maršas. Vėlyvojoje kūryboje moteris S.Žiži darbuose grįžta prie švelnių ir gamtos įkvėptų nuotaikų, ji mainosi kaip antikinė deivė, primenanti nuščiuvusio poeto šnabždesį – sustok akimirka žavinga!..

Pratęsia vienas kito idėjas

Netikėta ir labai smagi žinia, kad šiais metais Sonata ir Henrikas Žižiai nominuoti „Meniškos sielos“ kategorijoje konkurse „Metų klaipėdietis“. Sonata ir Henrikas pradėjo bendradarbiauti prieš 30 metų, savomis vizijomis pratęsdami vienas kito idėjas. Sonatos drabužių kolekcijas, jos modelių merginų grupę Henrikas sugebėdavo taip įspūdingai „įpakuoti“, kad sukurdavo unikalų mados reginį iš teminės rūbų kolekcijos, judesio, garso bei vaizdo. Galima sakyti, kad Žižiai tuo metu buvo Klaipėdos mados ir muzikos avangarde.

Henrikas, paklaustas apie būsimą kolekcijos pristatymą gruodžio 29-ąją, juokavo, kad dabar jis yra techninis darbuotojas, lempos ir lemputės yra jo įkvėpimo šaltinis, – šiame renginyje, kaip ir anksčiau, jis kurs šviesą, vaizdą ir garsą.

Šimtmečio vakarėlis

Vakarėlio publiką H.Žižys ketina perkelti į aštuoniasdešimtųjų Klaipėdą, kai „medienkėje“ vykdavo diskotekos, sutraukdavusios neformalus hipius ir visus, norinčius išgirsti naujausią Europos muziką, vinilinėmis plokštelėmis atkeliavusią į Klaipėdą iš apsukrių jūrininkų rankų.

Šalia Henriko prie vinilo plokštelių pulto stovės ir DJ Vladas iš tuometės „kulturkės“. Vladas prisipažino, kad labai pluša šimtmečio vakarėliui. „Skalbiu maxi singlus, kad švariai grotų“, – šypsojosi jis. O buvo laikas, kai jų vedamos diskotekos Klaipėdoje per Jūros šventes sutraukdavo iki 30 tūkst. žmonių.

Teatralizuotame muzikiniame S.Žiži rūbų kolekcijos pristatyme dalyvaus gausus būrys muzikantų: atlikėjai Ingaja, Evelina Šimelionė, Monika Kontrimaitė, Gintarius, Jorigė Augustinaitė, Adomas ir Akwili („Lyrikos magistrai“). Kolekciją pristatys žinomi Klaipėdos dramos teatro, Klaipėdos jaunimo teatro, Apeirono teatro aktoriai, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupės solistės, dizainerės draugai. Renginyje dalyvaus ir savo sukurtus kostiumus pristatys E.Balsio menų gimnazijos moksleiviai. Rūbų kolekcijos pristatymas truks 60 min., vėliau – „kulturkės“ ir „medienkės“ diskoteka. Žiūrovų laukia pašėlusiai subtilus retro šimtmečio vakarėlis.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos miesto savivaldybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Faktas

Faktas portretas
1981 - 1985 metais jungtinės "kulturkės", "fanierkės", "stroikės" diskotekos prie "Meridiano", "Bilduko", Žvejų rūmų sutraukdavo daugiau nei 30 tūkstančių žmonių, ir tai ne bajeris :)

Pastebejimas

Pastebejimas portretas
Vladai jusu diskotekoje 30 tukst zmoniu? :))))) Vo cia tai bajeris:)))))

Auks adata

Auks adata portretas
Narko slengas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių