Quantcast

Auksarankės doviliškės istorija: rišdama sodus kuria ir medituoja

Auksarankė doviliškė Dalia Lengvinaitė nustebino kaimynus ir draugus savo miestelio etninės kultūros centre surengusi šiaudinių sodų parodą.

D.Lengvinaitę pažįstantys žmonės žino, kad ji moka nunerti įmantrius raštus vąšeliu, kad yra puiki mezgėja ir nuostabių riešinių meistrė, kad moka dekupažo technika padabinti neišvaizdžius daiktus, kad jos rankose gintaro gabaliukai virsta nuostabiomis puošmenomis. Tačiau retas galėjo įtarti, kad ši dviejuose darbuose spėjanti suktis moteris imsis dar ir šiaudelių.

Metų pabaigoje moteris pakvietė Dovilų gyventojus į savo parodą. Lengvi, nuo menkiausio dvelktelėjimo besisukantys šiaudiniai sodai pakabinti ilgos salės pakraščiuose vilioja stebeilytis, kokių įmantrių formų konstrukcijų sukūrė darbšti moteris.

Dažniausiai man šiaudų rišimas tampa savotiška meditacija, o ir žiūrėjimas į sodus taip pat magiškai veikia.

Salę puošia nuo klasikinių, piramides primenančių sodų, iki ratą ar žvaigždę atkartojančių šiaudų vėrinių, papuoštų nevystančiais sausučių žiedais, lino spurgeliais bei kitokiomis augalinėmis grožybėmis.

"Niekas manęs nemokė. Maždaug prieš metus išmokau suverti paprasčiausią reketuką. Tai yra pagrindų pagrindas. Kai pradedu verti, nežinau, kaip atrodys mano darbas, galiu tik nujausti. Jei susiruošiu daryti klasikinį sodą, maždaug žinau, koks jis bus, tik dydį ne visada įsivaizduoju. O jei sugalvoju kokią kitą formą, darbo rezultatas man pačiai tampa staigmena, todėl rišti šiaudus – lyg kurti stebuklą. Dirbu be jokių brėžinių. Dažniausiai man šiaudų rišimas tampa savotiška meditacija, o ir žiūrėjimas į sodus taip pat magiškai veikia", – pasakojo D.Lengvinaitė.

Naujasis pomėgis ne tik džiugina autorę, bet ir pradėjo jai nešti pelną. Moteris labai džiaugėsi, kai Kretingalės kultūros centro vadovai paprašė ją pagaminti didelį sodą repeticijų salei.

Dar didesnė staigmena buvo nepažįstamos moters prašymas parduoti darbą iš parodos. Ji veiks iki vasario pradžios.

D.Lengvinaitė yra vietos folkloro ansamblio "Lažupis" narė. Kai daugiau nei prieš porą dešimtmečių moteris pradėjo lankyti ansamblio repeticijas, jos rankdarbiuose ėmė dominuoti baltiški ženklai. Tad nenuostabu, kad ji susidomėjo Žemaitijoje ir Mažojoje Lietuvoje seniai sunykusiu sodų vėrimo menu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juodi zmones

Juodi zmones portretas
Kokia gabi moteris! O komentatoriai susilaikykit nuo savo supuvusiu minciu. Stebiuosi is kur pas zmoniu noras nesamones po straipsniais rasyt atsiranda.Nuodykites savo negatyvu gyvates :)

Papukai.

Papukai.  portretas
Jos papai visai nieko.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių