Quantcast

Arfa ir fleita uostamiesčio Koncertų salėje šoks tango

  • Teksto dydis:

Ar esate girdėję tango muziką, atliekamą arfos ir fleitos dueto? Pirmą kartą Klaipėdoje kitą savaitę koncertuos duetas „H2F“ – arfininkė Aistė Baliunytė ir fleitininkas Vytenis Gurstis. Programos pavadinimas „Arfa ir fleita šoka tango“ reiškia tai, kad skambės aistringasis tango ir kita su šokiu susijusi muzika.

„H2F“ – jaunatviškas ir kūrybingas arfos ir fleitos duetas, koncertuojantis jau trečiąjį savo veiklos sezoną. Baigę studijas muzikos akademijose Paryžiuje, Londone bei Kelne, arfininkė A. Baliunytė ir fleitininkas V. Gurstis sugrįžo į Lietuvą. Abu šiuo metu dirba Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro orkestre.

Seniai pažįstamų scenos partnerių kamerinės muzikos ansamblio repertuare – tiek originalūs, tiek specialiai dueto sudėčiai pačių atlikėjų pritaikyti kūriniai nuo baroko iki šiuolaikinės muzikos. Duetas „H2F“ aktyviai dalyvauja įvairiuose muzikiniuose projektuose, tarp jų – „Sugrįžimų“ bei „Tytuvėnų vasaros“ festivaliai, jaunimo festivalis „Varom!“. Jie taip pat surengė kelis pasirodymus po atviru dangumi. Tarptautinių konkursų laureatai virtuoziškai valdomų instrumentų garsais savitai atlieka senųjų bei šiuolaikinių kompozitorių kūrybą. „H2F“ tikslas – dueto muzikos viziją profesionaliai ir kūrybingai perteikti klausytojams.

Arfa ir fleita – magiškų tembrų instrumentai, kurių duetą galima išgirsti ne dažnai.

Arfininkė Aistė ir fleitininkas Vytenis šią programą sieja su šokiu: tai iš Argentinos kildinamas tango ir bendrieji šokio elementai – ritmas, tempas, gestas.

Koncerto pradžioje skambės spalvinga ir elegantiška Jeano Craso „Suite en Duo“, kurios keturios dalys su puošniais treliais ir virtuoziniais pasažais charakteringai įkūnija įvairius muzikinius gestus, o siuitos finalas – nestandartinio vienuolikos aštuntinių metro šokis. Gabrielio Fauré „Sicilienne“ – žinomas kompozitoriaus kūrinys, originaliai sukurtas simfoniniam orkestrui, nors dažnai atliekamas įvairiais kamerinės sudėties instrumentais. Grojant arfai, „Sicilienne“ skambesys turi panašumų su gitara ar fortepijonu, o fleitos melodija primena žmogaus balsą.

Vakaro programos šedevras – Ástoro Piazzollos „Histoire du Tango“ – brandus, tarsi visą kompozitoriaus muzikinio gyvenimo patirtį sujungiantis kūrinys, kuris garsais pasakoja tango istoriją ir evoliuciją per beveik 100 metų – nuo užuomazgų Buenos Airėse iki moderniųjų laikų. Koncerto pabaigoje skambėsiantis arfininko Bernardo Andrèso „Narthex“ – ritualines šokio sampratos šaknis menantis kūrinys, kuriame naudojamos įvairios išplėstinės atlikimo technikos.

Arfa ir fleita – magiškų tembrų instrumentai, kurių duetą galima išgirsti ne dažnai. Tokią progą klaipėdiečiams suteiks duetas „H2F“, kurio koncertas spalio 22 d. 18.30 val. vyks Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių