Quantcast

A. Aleksandravičiaus parodos Klaipėdoje fotografijose – žmonės, kuriantys Lietuvą

  • Teksto dydis:

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos Baltojoje galerijoje šį penktadienį lankytojams duris atvers vieno garsiausių portretinio žanro kūrėjų – fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus paroda „Žmonės, kuriantys Lietuvą“, kurioje įamžinti Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai.

Verti ypatingos pagarbos

Lietuvos nepriklausomybės 30-mečiui skirta paroda „Žmonės, kuriantys Lietuvą“ pirmą kartą buvo eksponuota prieš metus, 2021 m. kovo 5–18 d., Vilniaus skaitmeninėse miesto vitrinose, kuriose sostinės gyventojai ir svečiai išvydo A.Aleksandravičiaus įamžintų 125 Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų portretus. 2021 m. vasarą paroda pradėjo kelionę per Lietuvą – buvo eksponuojama Šiauliuose, Birštone, Utenoje, Elektrėnuose, Ukmergėje. Šiemet paroda tęsia kelionę – jau aplankė Mažeikius, Trakus, Rokiškį, Jonavą ir Panevėžį.

Fotomenininko paroda „Žmonės, kuriantys Lietuvą“ kviečia prisiminti pastaruosius tris nepriklausomos Lietuvos dešimtmečius kūrusius ir kuriančius grožį žmones, nepamirštamas emocijas, visą tai, kas įvardijama kultūra, tai, ką siekiama perduoti ateities kartoms.

„Daugiau nei tris dešimtmečius savo idėjomis, veikla ir darbais Lietuvą kūręs ir kuriantis mūsų šalies intelektualinis branduolys vertas ypatingos pagarbos ir dėmesio. Šių išskirtinių asmenybių vertybės, ryškūs kūriniai ir ypatingas kūrybinis potencialas ne tik praturtina Lietuvos kultūrą, istoriją, aplinką, bet ir telkia bei skatina ja domėtis, įkvepia didžiuotis savo valstybe“, – sakė parodos iniciatorius Vilniaus kultūros centro direktorius Paulius Jurgutis.

Portretai stebina jų kūrėjo įžvalgų aštrumu ir talentu.

Išsiilgtas ir lauktas

Parodoje Klaipėdoje bus eksponuojama 30 išskirtinių, per kelis dešimtmečius A.Aleksandravičiaus nufotografuotų, pripažinimą, aukščiausią įvertinimą ir garbingiausią apdovanojimą už kultūros ir meno kūrinius pelniusių nepriklausomos Lietuvos šviesuolių portretų.

„Nuo paskutinės A.Aleksandravičiaus parodos Klaipėdoje prabėgo kone septyneri metai, todėl ypač norisi atkurti gimtojo miesto ir menininko ryšį bei bendrystę. Būtent dėl to manome, kad autorius, eksponuodamas savo parodą „Žmonės, kuriantys Lietuvą“, suburs bibliotekos lankytojus ir klaipėdiečius pamatyti jo žvilgsnį į Lietuvos menininkus ir nebylų, bet iškalbingą menininkų atsaką mums. Ši paroda ypatinga tuo, kad joje susitinka dvi aukštos meninės vertės – fotografo profesionalumas ir menininkų atsidavimas savo pašaukimui. Ši sintezė sukuria įstabų rezultatą, kuriuo norisi mėgautis. A.Aleksandravičiaus atrastas žvilgsnis į žmogų itin išsiilgtas ir labai lauktas“, – džiaugdamasi Klaipėdoje gimusio fotografo paroda sakė bibliotekos kultūros renginių organizatorė Agnė Zabrynė.

Lietuvoje ir Europoje garsus fotografas A.Aleksandravičius yra Tarptautinės meninės fotografijos federacijos (FIAP) fotografas menininkas (AFIAP), Lietuvos fotomenininkų sąjungos garbės narys, pelnė geriausio Baltijos šalių ir Europos portretisto apdovanojimus, įvertintas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

Tikras lobis

„Žmonės, kuriantys Lietuvą“ – unikalus, solidžios apimties, konceptualus projektas. Daugiau nei 100 personalinių parodų surengusio fotomenininko ir 16-os fotoalbumų autoriaus dėmesio centre – meno žmonės. Portretai stebina jų kūrėjo įžvalgų aštrumu ir talentu.

„Pats nustebau savo fotoarchyve radęs 125 Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų portretus. Tai tikras lobis. Tai mūsų iškiliausieji, išskirtiniai savo kūrybine energetika ir talentu meno pasaulio atstovai, turintys gerbėjų ir mokinių, kurių ne vieną yra paskatinę kūrybiniam skrydžiui ar kilniam poelgiui. Žavimės jų kūryba ir su pagarba pasakojame vaikams ir anūkams, kad tai – žmonės, kuriantys Lietuvą. Džiugu, kad kasmet laureatų gretas papildo šeši nauji menininkai. Akivaizdu – mes turime ateitį“, – džiaugdamasis, kad gyvena su jais viename laike ir galėjo įamžinti šiuos pamatinius tautos riedulius, sakė taip pat Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, fotografas A.Aleksandravičius.

Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija – aukščiausias kūrėjo įvertinimas, įrodantis išskirtinį menininko braižą ir kūrybos pripažinimą. Šis apdovanojimas skiriamas už reikšmingiausius kūrinius, sukurtus per pastaruosius septynerius metus, taip pat už ilgametį kūrėjo kūrybinį indėlį į kultūrą ir meną. Premijos laureatus, įvertinusi visuomenės pateiktų kandidatų veiklą Lietuvos kultūros ir meno kontekste, atrenka ir iki šešių premijų kasmet skiria speciali komisija. Nuo 1989 m. šiomis premijomis apdovanota daugiau kaip 200 asmenų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mari

Mari portretas
Matau tu nepažysti jų.Tai žinomi Lietuvoij žmonės.Tai tikrasis elitas,o ne tas kuris dedasi.Ko daugiau mums tokių žmonių,gal Lietuva kitokia būtų.

Anonimas

Anonimas portretas
Ka gero Lietuvai gali sukurti sitie banditiniai snukiai?

Ar?

Ar?  portretas
zemdirbys nuimantis bulves ir jas parduodantis valgiui nekuria Lietuvos? O santechnikas taisantis vamzdzius kad nuitekos iseitu ir nesukeltu ligu? Ar kuria tik aktoriai? Koki procenta spektakliu jie vaidino ne importines medziagos? Ar importinis hamletas yra Lietuvos kurimas?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių