Quantcast

Traukinys nuvažiavo: Lietuva-Ispanija 70:84

Lietuvos rinktinės krepšininkai po aštuonerių metų pertraukos Europos čempionato ketvirtfinalį stebės per televizorių. Lietuvių viltis Lenkijoje galutinai nubraukė dar vienas skausmingas pralaimėjimas. 

Viltis lietuvių akyse švietė tik du kėlinius. Puikiai rungtynes pradėję mūsiškiai vėl beviltiškai įstrigo puolime ir F grupės rungtynėse Lodzėje 70:84 (24:15, 8:25, 11:24, 27:20) pralaimėjo pasaulio čempionams ispanams. 

Skaudžią savo viešnagę Lenkijoje Lietuvos rinktinė baigs trečiadienį rungtynėmis su Serbija.

Šiandien pagirtinai rungtynes pradėjęs Mantas Kalnietis (8 tšk., 3 rez. perd.) antrame kėlinyje patyrė nugaros traumą. Jis buvo ilgokai masažuojamas už atsarginių suolo.

Prieš trečią kėlinį gynėjas liko drabužinėje. Į aikštę kartu su masažuotoju Aidu Buzeliu įžaidėjas sugrįžo tik trečio kėlinio viduryje, bet nebegalėjo rungtyniauti.

13 taškų šiandien pelnė Marijonas Petravičius, 11 - Artūras Jomantas.

Pažadas. Ramūnas Butautas pažadėjo atsistatydinti, jei rinktinė neiškovos kelialapio į pasaulio čempionatą. Tiesa, lietuviai vis dar turi šansų kitą vasarą žaisti Turkijoje, jei gruodžio mėnesį gaus vardinį FIBA kvietimą.

Reakcija. Skaudžių pralaimėjimų įskaudinti Lietuvos rinktinės sirgaliai vangiai rinkosi į Lodzės "Atlas" areną. Skirtingai nei prieš rungtynes su slovėnais, aistruoliai jau nebeužvedinėjo krepšininkų per apšilimą, o Tomo Balaišio-Sėklos ir kompanijos būgnai skambėjo gerokai dusliau nei įprasta. Viskas pasikeitė jau pačioje dvikovos pradžioje.

Pašaipos. Lietuvos sirgaliai originaliai sureagavo į lenkų trenerio Muli Katzurino palyginimą. Žydas lietuvius pavadino krepšinio "Rolls Royce". Kai lietuviai po pertraukos aikštėje vėl pradėjo žaisti antikrepšinį, sirgalių tribūnoje iškilo iš anksto paruoštas plakatas "Maskwičiau užsivesk!".

Grasinimai. Artūras Jomantas rinktinių viešbutyje "Andel's" turėtų vengti Rudy Fernandezo. Ispanų žvaigždė parodė ženklą "Aš tave stebėsiu", kai A.Jomantas "išprašė" iš arbitrų techninės pražangos Jorge Garbajosai. Skausminga išraiška greitai dingo nuo lietuvio veido, ir tai supykdė R.Fernandezą. 

Praradimas. Puolėjas Simas Jasaitis net neapsivilko rungtynių aprangos. Antras pagal rezultatyvumą rinktinės žaidėjas (12,5 tšk.) susitrenkė kairįjį kelį, ir gydytojai jam rekomendavo kelias dienas pailsėti.

Pasirinkimas. Rungtynėms teisėjauti pasirinkti trys buvusios Jugoslavijos teisėjai - kroatas Sretenas Radovičius, juodkalnietis Zoranas Sutulovičius ir bosnis Ademiras Zurapovičius. Tiesioginiai lietuvių ir ispanų konkurentai F grupėje yra serbai ir slovėnai.

Rungtynės

Lietuvos rinktinė rungtynes vėl pradėjo pasikeitusiu starto penketu - Mantas Kalnietis, Jonas Mačiulis, Mindaugas Lukauskis, Kšyštofas Lavrinovičius ir Marijonas Petravičius.

Ispanai rungtynes pradėjo keturiais taškais iš eilės, bet skirstyti kamuolius į aikštę išleistas M.Kalnietis laiko veltui neleido. Kauno "Žalgirio" įžaidėjas atliko du puikius perdavimus, po to pridėjo tritaškį ir mes priekyje 10:9. "Žaliųjų" armija Lodzės "Atlas" arenoje iškart įgavo antrą kvėpavimą.

Netrukus M.Kalnietis pridėjo dar vieną tritaškį - 15:10, o ispanai pradėjo skubėti.

Kai pagaliau pataikė net Artūras Jomantas, lietuvių persvara išaugo iki devynių (19:10), o Sergio Scariolo iškart paprašė minutės pertraukėlės. Po jos lietuvių puolimas kiek įstrigo, tačiau prie mūsų krepšio, susidūrę su agresyvia gynyba, neblizgėjo ir varžovai.

Po pirmųjų 10 minučių - 24:15 ir ilgai lauktas vilties spindulys.

Antrasis kėlinys prasidėjo abipusių pražangų lavina, bet pirmieji jo sąskaitą tritaškiu atidarė ispanai. Jau antrą kartą per rungtynes pradėjo streikuoti virš vieno iš krepšių įrengtas laikrodis. Rungtynes vėl teko trumpam sustabdyti.

Keitimo paprašius M.Kalniečiui, lietuvių žaidimas vėl ėmė griūti. Pau Gasolis kelis kartus sėkmingai užbaigė atakas (22:24), ir minutės jau teko prašyti Ramūnui Butautui.

Ji nepadėjo - ispanai pratęsė savo spurtą iki 14:0, ir teko prašyti dar vienos pertraukėlės. Tačiau taškų sausra tęsėsi toliau, o ispanai tuo naudojosi. Netrukus ji pasiekė ir dviženklę ribą (34:24), o mūsiškiai taškų jau buvo nepelnę daugiau nei 6 minutes.

Likus 2:55 min. pagaliau tritaškį pataikė Linas Kleiza, tačiau gynyboje vėl atsivėrė didžiulės skylės. Vis dėlto kėlinio pabaigoje lietuviams vėl pavyko susistyguoti ir bent šiek tiek pristabdyti ispanų cunamį.

Po 20 minučių - 32:40.

Trečią kėlinį lietuviai vėl pradėjo susikaup ir po L.Kleizos dėjimo sumažino atsilikimą iki penkių - 37:42. Tačiau savo atsakymą turėjo ir ispanai, po P.Gasolio dėjimo vėl atstatę dviženklę persvarą. 

Nors netrukus arenoje pradėjo skambėti "Eina, eina!", lietuviai jau buvo praradę žaidimo ritmą. Trys iš eilės netaiklūs tritaškiai, greiti ispanų atsakymai ir deficitas jau labai didelis - 39:54.

Lietuvių "Rolls-Royce" degalai akivaizdžiai baigėsi, o lietuvių sirgalių tribūnoje iškilo plakatas: "Maskwičiau užsivesk".

Po trečio kėlinio - 43:64.

Lietuviams niekas negalėtų priekaištauti už kovingumo stygiaus, tačiau iš esmės tai buvo tik formalumai. Ispanai šventė pergalę ir priartėjo prie ketvirtfinalio.

Mūsiškiai, patyrusiems ketvirtą pralaimėjimą per penkerias rungtynes, kelionė Lenkijoje baigsis trečiadienio rungtynėmis su Serbija.

Vaizdai prie "Atlas" arenos likus valandai iki rungtynių



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na va

Na va portretas
Vienintelis žaidėjas susižeidė...

kauniete - 1

kauniete  - 1 portretas
laikykis Simuti !

Betgis

Betgis portretas
Oho, visada galvojau, kad lyderiai yra Jomantas ir Mažutis.
VISI KOMENTARAI 47

Galerijos

Daugiau straipsnių