Quantcast

T.Pačėsas: rinktinės trenerio kėdė - labai karšta

Savame kieme pranašu nebūsi. Tuo buvo galima įsitikinti Lodzės "Atlas" arenoje, kai Tomą Pačėsą vos per kelias minutes apsupo dešimtys nusifotografuoti ir gauti autografą trokštančių aistruolių.

Dešimtus metus Lenkijoje gyvenantis T.Pačėsas lenkams jau tapo savas. Šį rudenį 37-erių lietuvis pradės trečią sezoną už Gdynės "Asseco Prokom" komandos vairo. Tačiau prieš tai jis dar atvyko savo akimis pažiūrėti Lietuvos rinktinės.

Apie atsilaisvinusią Lietuvos rinktinės vyriausiojo trenerio kėdę T.Pačėsas dar negalvoja ir juokauja, kad ji - viena karščiausių Europoje.

- Kokį įspūdį paliko Lietuvos rinktinės žaidimas, kokios nesėkmės priežastys? - pasiteiravome T.Pačėso.

- Priežasčių turbūt yra ne viena ir ne dvi. Susidėjo viskas į krūvą. Gali būti, kad visi galvojo - kaip nors pakeisime mūsų gynėjus Jasikevičių, Kaukėną, Šiškauską, nes vis tiek esame geri. Pats Lietuvos vardas tarsi duos persvarą. Bet žaidžia žmonės, o ne pavardės ar šalies vardas. Mes nesugebėjome pakeisti šių žaidėjų, atrasti vieno ar dviejų lyderių, jų aiškiai trūko, ypač sunkiais momentais. Visi bandė tapti lyderiu, bet nė vienam nepavyko ir rinktinė nukentėjo. Gal šiek tiek atrodėme ir fiziškai, psichologiškai pervargę. Taktika kaip taktika, nenorėčiau to komentuoti, nes kiekvienas treneris pats ją pasirenka pagal žaidėjus.

Aš galvoju, kad turime susimąstyti apie Lietuvos krepšinio ateitį - kas pakeis Šarūną, ką darysime toliau, nes to rezervo, kuris turėtų ateiti, nematyti. Tai ir parodė šis čempionatas. Kaip po dviejų metų Lietuvos rinktinė atrodys namuose vyksiančiame Europos čempionate, sunkiai įsivaizduoju. Vienas būdų - natūralizuoti kokį nors įžaidėją, kaip tai yra padariusios kai kurios šalys. Tai būtų paprasčiausias būdas, tik neaišku, ar mūsų tauta tai priimtų. Bet aš galvoju, kad geriau turėtų kažką, nei nieko neturėti. Bet problemą reikia spręsti, nes šiandien krepšinyje beveik viskas priklauso nuo gynėjų. Be jų toks diskomfortas gavosi ir mūsų rinktinėje. Kiekvienas atlikinėjo ne tai, ką turi daryti. Tačiau visi stengėsi, darė, ką galėjo, ir todėl, manau, niekam - nei treneriams, nei žaidėjams -neturėtume reikšti tiek pretenzijų. Tiesiog viską reikia išanalizuoti ir priimti sprendimus, kaip gyventi toliau, ką galime pakeisti, kad ateityje to nebūtų.

- Lietuvos krepšinio federacija skelbs konkursą rinktinės trenerio pareigoms. Galbūt ketinate jame dalyvauti?

- Ne. Esu labai surištas su savo klubu, jis man suteikė didelį šansą, kai pradėjau trenerio karjerą. Manimi pasitikima ir noriu atlikti savo pareigas gerai. Lietuvoje yra tam darbui subrendusių trenerių, manau, būtų gerai, jeigu rinktinėje būtų trenerių tęstinumas. Manau, negalima ateiti į rinktinę iš šalies, nes treneris turi matyti žaidėjus kiekvieną dieną, kad turėtų tikrą vaizdą, o ne iš nuogirdų. Manau, treneris turėtų būti tas, kuris dirba Lietuvoje. Arba jau samdyti tokį, kuris dirbtų tik su rinktine ir turėtų galimybes žaidėjus nuolat stebėti. Tad aš tikrai nesirengiu eiti į Lietuvos rinktinę, tam darbui reikia subręsti, man per anksti.

- Mūsų portalas darė žmonių apklausą, kas, jų manymu, būtų geriausias rinktinės treneris. Du trečdalius balsų surinko Jonas Kazlauskas.

- Tai geras, patyręs specialistas, neblogai dabar žaidžia ir jo vadovaujama Graikijos rinktinė. Bet žmonės vadovaujasi ir tokia logika, kad jo komanda pateko į ketvirtfinalį, mes, kaip ir K.Kemzūros rinktinė - nepatekome, tai reiškia, jis geresnis.  Bet lietuviams nepasisekė ir dėl to, kad pateko į stipresnę grupę antrajame čempionato etape. Manau, visos komandos, na, gal išskyrus vieną, kurios žaidė su Lietuva, bus pirmajame Europos čempionato ketverte. Todėl mūsų tautiečiams dabar siūlyčiau nepanikuoti. Juk turime serbų pavyzdį. Prieš ketverius metus jų šalyje vykusiame Europos čempionate serbai liko devinti, nors buvo surinkę visą savo žaidėjų ir trenerių žvaigždyną. Todėl reikia atlaidžiau į viską žiūrėti. Mūsų treneriai galbūt turėjo pasakyti, kad su šios sudėties rinktine nebus galima kovoti dėl medalių, bet to jiems padaryti turbūt neleido ambicijos, o ir žmonės nesuprastų. Tiesiog reikia pripažinti, kad Lietuvos rinktinės trenerio kėdė - labai karšta.

T.Pačėso interviu video

T.Pačėsas - lenkų aistruolių apsuptyje



NAUJAUSI KOMENTARAI

HILAS

HILAS portretas
NA NEPEGYVENK TAVES TIKRAI NEPAKVIES, NES TU BUTUM ANTRAS BE SMEGENU
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių