Quantcast

T.Jasevičius: jaučiuosi savo rogėse

Tomas Jasevičius jau per debiutines žemyno pirmenybes usžitarnavo FIBA Europos teisėjų padalinio vadovų pagarbą. Jaunas lietuvis šeštadienį teisėjaus pusfinaliui tarp Serbijos ir Slovėnijos.

Šią naujieną T.Jasevičius sužinojo šeštadienį iš ryto. Dar penktadienį, kalbėdamas su mūsų portalu, Lietuvos arbitras juokavo: "Tarp teisėjų yra toks posakis: "Jei 30-ies jau teisėjausi Europos čempionato finalui, tai kur paskui švilpsi?

32 metų FIBA kategorijos arbitras pirmą kartą dirba žemyno pirmenybėse. "Nesitikėjau kvietimo, bet čia būti labai smagu", - sakė kartu su Romualdu Brazausku į čempionatą pakviestas T.Jasevičius.

- Tomai, kaip klostosi jūsų debiutas Europos čempionate?

- Smagu čia būti. Galiu pasakyti, kad tikrai nesitikėjau kvietimo dirbti čempionate. Nepasakyčiau, kad pirmos rungtynės, kuriose teisėjavau (Latvijos-Prancūzijos dvikova rugsėjo 8 d.) kažkuo labai ilgam įsimins. Jaučiausi visiškai ramus, esu savo rogėse, todėl didelio jaudulio nejaučiau. Daugelį žaidėjų jau esu matęs, rusams ir latviams teisėjavau per draugiškas rungtynes.

- Kelis sezonus švilpiate per Eurolygos dvikovas. Kuo panašios ir kuo skiriasi šios varžybos nuo Europos čempionato?

- Panašios jos tuo, kad ir Eurolygoje, ir čempionate žaidžia aukščiausio lygio krepšininkai. Skiriasi tuo, kad teisėjai jaučia didesnį spaudimą. Eurolygos sezonas ilgas, todėl jei vienai komandai nepasiseka, ji turi visą savaitę atsigauti, susistyguoti. Europos čempionate tempas žymiai greitesnis. Komandos supranta, kad neturi teisės pralaimėti, nes laiko atsigriebti nėra. Todėl komandos dantimis ir nagais kabinasi į kiekvienas rungtynes, nes supranta, kad vienas kitas pralaimėjimas gali nubraukti visą sunkų darbą per du pasirengimo mėnesius.

- FIBA varžybose galioja taisyklė, kad per rungtynes gali stovėti tik vyriausiasis treneris. Tačiau Lenkijoje ne kartą teko matyti ant kojų pašokančius krepšininkus ir asistentus. Teisėjai labiau toleruoja tokius veiksmus?

- Per mūsų susirinkimus visada akcentuojama, kad stovėti gali tik vyriausiasis treneris. Bet jei aikštėje kas nors įspūdingai įdėjo ar blokavo metimą, o atsarginiai žaidėjai pašoko mojuodami rankšluosčiais, laikomės nuomonės, kad nereikia už tai dalinti techninių pražangų. Turėjome kelerias rungtynes, kur teisėjai galėjo geriau valdyti padėtį, bet apskritai FIBA vadovai yra patenkinti krepšininkų drausme.

- Išskyrus kelis mačus, kiek teko stebėti, teisėjai šiame čempionate leidžia kietą kontaktinę kovą. Tai taip pat specialios rekomendacijos?

- Leidžiama kieta, bet ne grubi kova. Turbūt niekas nesuprastų, jei, pavyzdžiui, rungtynėse tarp Ispanijos-Prancūzijos rinktinių, kurių daugelis krepšininkų yra žaidę ar žaidžia NBA, teisėjai švilptų pražangas už kiekvieną prisilietimą. Tada žaidėjai per penkias minutes prisirinktų pražangų, ir rungtynės baigtųsi. Tačiau mes daug dirbame, kad atskirtume grubų ir atletišką žaidimą.

- Kovos Lenkijoje vyksta labai atkakliai, bet iki šiol neteko girdėti rimtų nusiskundimų teisėjų darbu.

- Iš tikro tų nusiskundimų ir negirdėjome. Jaučiame komandų nuotaikas, bendraujame tarpusavyje, su rungtynių komisarais - iš tiesų kol kas darbas vyksta gerai. Tikrai galima konstatuoti, kad nė vienų rungtynių baigtis nebuvo nuspręsta teisėjų sprendimų.

- Kaip manote, ar teks dirbti per lemiamas kovas Katovicuose?

- Jei teks, būsiu pasirengęs. Jei neteks, nenusiminsiu. Tikiuosi, kad man tai ne paskutinis Europos čempionatas.

Visas T.Jasevičiaus interviu - video medžaigoje



NAUJAUSI KOMENTARAI

klausimelis

klausimelis portretas
cia koks jasikeviciaus anukas?:)

as

as portretas
Labai grazus teisejas!:)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių