Quantcast

Pažintis iš ir arti: techninių pražangų meistras R. Wallace'as

Krepšinio naujienų portalas „Tritaškis.lt“ tęsia rubriką „Ar žinote, kad?“. Kiekvieną trečiadienį mūsų portale rasite 10 faktų, kurių galbūt iki šiol neteko girdėti apie garsiausius planetos krepšininkus.

Šįkart į mūsų rubriką pateko techninių pražangų „ekspertas“ ir NBA lygos „blogiukas“Rasheedas Wallace'as.

Rasheedas Abdulas Wallace'as gimė 1974 metų rugsėjo 17 dieną, Filadelfijoje. Čia jis ir pradėjo savo krepšininko karjerą, lankydamas „Simono Gratzo“ vidurinę mokyklą. Amerikietis taip pat užsiėmė bėgimu ir šuoliais į aukštį. Būdamas abiturientu jis rungtyniaudavo tik 19 minučių, tačiau sugebėdavo rinkti po 16 taškų, atkovoti 15 kamuolių ir blokuoti 7 varžovų metimus.

Šiaurės Karolinos universiteto komandos treneris Deanas Smithas įkalbino R.Wallace'ą mokytis bei žaisti šioje mokymosi įstaigoje. Antrąjį sezoną atletas pateko į antrąją visos Amerikos studentų komandą bei žibėjo NCAA turnyre.

Kartu su kitu būsimu NBA krepšininku Jerry Stackhouse'u, puolėjas atvedė Šiaurės Karolinos „Tar Heels“ į NCAA finalo ketvertą. Būdamas tik antrakursiu, tais pačiais 1995 m., atletas nusprendė dalyvauti NBA naujokų biržoje, kur jį ketvirtu šaukimu pasirinko Vašingtono „Bullets“ komanda.

Pirmaisiais karjeros metais R.Wallace'as sužaidė 65 mačus, iš kurių starto penkete pradėjo 51, kur pakeitė traumuotąChrisą Webberį. Rinkdamas po 10,1 taško ir atkovodamas 4,7 atšokusio kamuolio 211 cm ūgio amerikietis buvo išrinktas į NBA naujokų–antramečių mačą. Visgi antroje sezono dalyje jis susilaužė rankos pirštą ir buvo priverstas praleisti likusius 17 mačų.

Jau po pirmo sezono krepšininkas buvo iškeistas į Portlando „Trail Blazers“, mainais už įžaidėją Rodą Stricklandą. Antraisiais metais krepšininkas visoje lygoje pirmavo pagal dvitaškių pataikymą (55 proc.) ir per susitikimą rinkdavo 15,1 taško. Tačiau aukštaūgis vėl susilaužė kairos rankos nykštį ir nežaidė virš mėnesio.

1997–1998 m. sezone „Trail Blazers“ ilgam susiejo ateitį su R.Wallace'u, kuris taip pat įkūrė savo labdaros fondą, tačiau aikštėje ir už jos ribų pradėjo garsėti skandalingu elgesiu. Tą patį sezoną jis užsidirbo 38 technines pražangas – NBA rekordas. Kitą sezoną tą rekordą jis jau „pagerino“, surinkdamas net 40 techninių pražangų. Puolėjas buvo suspenduotas septynioms rungtynėms, nes prieš mačą parkavimo aikštelėje grasino tuometiniam teisėjuiTimui Donaghy. Tuomet tai buvo ilgiausia diskvalifikacija už elgesį, kuriame nebuvo imtasi smurto.

Kartu su Arvydu Saboniu kelis metus vienoje komandoje žaidęs R.Wallace'as garsėjo galingais dėjimais, tačiau ir savo ginčais su arbitrais. 2000 ir 2001 metais jis buvo išrinktas į „Visų žvaigždžių“ rungtynes, o 1999 ir 2000 m. sezonuose kartu su komanda žaidė Vakarų konferencijos finaluose, tačiau ten pralaimėjo San Antonijaus „Spurs“ ir Los Andželo „Lakers“ komandoms.

Galiausiai „Trail Blazers“ vadovai nusprendė atsisveikinti su problematišku krepšininku ir jį 2004 m. vasario 9 dieną iškeitė į Atlantos „Hawks“. Naujame klube R.Wallace'as neužsibuvo. Spėjęs sužaisti vos vienerias rungtynes jis vėl buvo priverstas krautis lagaminus. Šįkart atletas persikėlė į Detroito „Pistons“.

Tais pačiais metais aukštaūgis svariai prisidėjo prie savo komandos triumfo NBA lygoje. Finale „Pistons“ serijoje iki keturių pergalių kiek netikėtai 4–0 nukovė favoritais laikytą „Lakers“. Po sezono krepšininkas užsakė amerikietiškų imtynių (WWE) čempionų diržų kopijų ir jas padovanojo kiekvienam komandos draugui.

Prieš 2004–2005 m. sezoną R.Wallace'as nusprendė pasikeisti marškinėlių numerį į 36–tą. Prieš tai jis vilkėjo 30–tu numeriu pažymėtą aprangą. Be to, atletas padėjo savo parašą ant penkių metų 57 mln. JAV dolerių sutarties.

Tą sezoną R.Wallace'as nuolat nešiodavosi savo diržą į „Pistons“ persirengimo kambarį, taip norėdamas visiems priminti, kas yra dabartiniai NBA čempionai. Puikiai atletas pasirodė Rytų konferencijos finale prieš Majamio „Heat“. Nors iš pradžių Detroito ekipa atsiliko, aukštaūgis viešai pažadėjo, kad komanda laimės tą seriją. Puolėjas rinkdavo 14,5 taško ir krepšį atakuodavo 50 proc. taiklumu, kas padėjo jo klubui patekti į finalą.

Finale prieš „Spurs“ R.Wallace'as sulaukė kritikos strėlių, nes penktose serijos rungtynėse paliko visiškai laisvą Robertą Horry, kuris pelnė pergalingus taškus. Nors šeštose serijos rungtynėse R.Wallace'as žaidė gerai ir sėkmingai gynėsi, o „Pistons“ išlygino rezultatą 3–3, tačiau lemiamose rungtynėse stipresni buvo San Antonijaus krepšininkai.

2005–2006 m. sezone amerikietis rinkdavo 15,1 taško ir atkovodavo 6,8 atšokusio kamuolio bei padėjo savo komandai iš 82 rungytnių laimėti net 64. Pirmus du atkrintamųjų etapus „Pistons“ įveikė, o konferencijos finale antrus metus iš eilės susitiko su „Heat“. Šįkart Majamio komanda pasiekė revanšą, laimėjo seriją, o vėliau tapo NBA čempionais.

2007 m. sezone R.Wallace'as pataikė neįtikėtiną metimą iš aikštės vidurio, likus žaisti 1,5 sekundės. Atrodė, kad Detroito ekipa pralaimės, tačiau puolėjo „bomba“ išplėšė pratęsimą. Puolėjo statistiniai rodikliai vis mažėjo. Galiausiai Rytų konferencijos finalo šeštose rungtynėse vėl neišlaikė R.Wallace'o nervai ir užsidirbęs dvi technines pražangas jis privalėjo palikti aikštę.

2008 m. sezone R.Wallace'as pasislinko į „centro“ poziciją. NBA komisaras Davidas Sternasnusprendė, kad būtent jis to sezono „Visų žvaigždžių“ rungtynėse pakeis traumuotą Keviną Garnettą. Tą patį sezoną „Pistons“ Rytų konferencijos finale susitiko su K.Garnettu ir Bostono „Celtics“. Trečius metus iš eilės fortūna nebuvo jų pusėje ir Detroito ekipa vėl turėjo pripažinti varžovų pranašumą. Atkrintamųjų varžybų metu teisėjus visaip vadinęs atletas buvo nubaustas 25 tūkst. JAV dolerių bauda.

Vėliau R.Wallace'as vėl nusprendė susigrąžinti 30–tą numerį, kuris turėjo atnešti sėkmę. Prieš 2008–2009 m. sezoną „Pistons“ iškeitė ilgametį komandos įžaidėją Chauncey Billupsą.Po kito sezono klubą paliko ir R.Wallace'as.

Tapęs laisvuoju agentu puolėjas nusprendė sudaryti trijų metų sutartį su „Celtics“. Atletas demonstravo prasčiausius rodiklius per visą jo karjerą, nepaisant to, kad Bostono klubas vėl prasibrovė į NBA finalą. Šįkart ten stipresni buvo „Lakers“. 2010 m. birželio 25 d. žaidėjo agentas paskelbė, kad jo klientas baigia karjerą.

Visgi 2012 m. spalio mėnesį atletas nusprendė grįžti į aikštę ir sukirto rankomis su Niujorko „Knicks“. Sugrįžimu džiaugėsi jis neilgai. Vasarį R.Wallace'as patyrė traumą, dėl kurios veikiausiai šį sezoną ant parketo nepasirodys.

Ar žinote, kad:

  • R.Wallace'as buvo musulmonas
  • Per sezoną jis „užsidirbo“ 38 technines pražangas. Tuomet tai buvo NBA rekordas. Vėliau puolėjas jį „pagerino“, surinkęs 40 techninių pražangų
  • Savo nevaldomu charakteriu jis pasižymėjo jau vaikystėje. Aukštaūgis buvo išvarytas iš „McDonald's All–American“ rungtynių, kuriuose kasmet dalyvauja geriausi vidurinių mokyklų žaidėjai
  • Universiteto laikais žurnalistai, norėdami paimti interviu ir R.Wallace'o, žinodavo, kur jį rasti. Atletas studentų miestelyje nuolat žaisdavo „Mortal Kombat II“ arba „NBA JAM“ žaidimus
  • R.Wallace'as ikisezoninių rungtynių metu bandė susimušti su buvusiu komandos draugu Ch.Webberiu
  • 2002 metais R.Wallace'as įkūrė radijo laidą apie „Hip Hop“ stiliaus muziką
  • 2001–2002 m. sezone jis tapo pirmuoju lygos krepšininku, kuriam pavyko įmesti 100 tritaškių ir blokuoti 100 varžovų metimų
  • R.Wallace'as labiausiai žavėjosi dviem sportininkais – Patricku Ewingu ir Andre Agassiu
  • Kuomet puolėjas pirmą sezoną žaidė NBA, buvusi jo žmona pavogė jų vaiką. Krepšininkas per televiziją prašė padėti rastį jo sūnų. Žaidėjo prašymas vėliau išsipildė
  • R.Wallace'as yra įkliuvęs policijos pareigūnams vairuojant neturint teisių bei laikant marihuaną.


NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių