Quantcast

Nuomonė: krepšinio šventės Lietuvoje (trūkumai ir pasiūlymai)

Šį savaitgalį Lietuvoje siautė krepšinio uraganas, į kurį buvo įtraukti dauguma šalies žaidėjų, trenerių ir kitų oranžinio kamuolio pasaulio atstovų. Alytuje ir Šiauliuose vykusios šventės renginių gausa galėjo lygintis net su Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) „Visų žvaigždžių“ savaitgaliu.

Tačiau kiekybė yra viena, o kokybė – kita. Valstybė, kurioje vis dažniau diskutuojama dėl krepšinio šalies vardo pagrįstumo, buvo surengtos kone dvi identiškos šventės. Abi – su savo minusais.

Kodėl identiškos? Donatas Montvydas, Jonas Radzevičius, Kauno „Žalgirio“ šokėjos, dėjimų, snaiperio konkursai ir kt. Skyrėsi tik vieta – Šiauliuose buvo surengta Lietuvos krepšinio lygos (LKL) „Žvaigždžių diena“, o Alytuje – naujas Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) organizuojamas projektas „Krepšinio šventė“, kuris turėtų tapti tradicinis.

Svarbiausia ne aukščiau išvardytos smulkios detalės, o pats faktas, kad abu renginiai buvo surengti tą patį savaitgalį. Nejaugi taip yra keliamas ažiotažas? Ar LKF kiša pagalius į ratus sau pavaldžiai LKL?

„Mūsų žvaigždžių dienos data buvo paskelbta jau rugsėjo mėnesį, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ teigė LKL direktorius Linas Gilys. – Reikėtų paklausti LKF, kodėl jie pasirinko tokią datą mūsų šventės išvakarėse. Dėl atlikėjų taip pat buvome apsisprendę jau seniai. Mūsų kolegos (LKF, – Red.) nuėjo lengvesniu keliu, pernelyg nesukdami galvos.

„Tarp švenčių reikėtų daryti pertrauką. Jeigu jos būtų kas mėnesį, tuomet atrodytų visai kitaip“, – kalbėjo Virginijus Šeškus.

Trūkumai? Taip, jų nebuvo išvengta ir šį kartą.

Dauguma sirgalių stebėjosi, kodėl NBA krepšininkai Hjustone surengtoje šventėje atliko tiek daug nesėkmingų dėjimų. Tuo tarpu Lietuvoje viskas pernelyg aišku.

Į LKL „Oro karaliaus“ titulą pretendavę žaidėjai dėjimui atlikti turėjo 75 sekundes. Bet trys dėjimai iš eilės – to jau per daug! Po kelių nesėkmingų bandymų krepšininkai tiesiog pavargdavo ir norėdami surinkti bent minimalų taškų skaičių, atlikdavo kur kas paprastesnius dėjimus, nei sirgaliai neretai išvysta per rungtynes.

„Apie šią šventę galiu pasisakyti tik teigiamai, bet manau būtų geriau, jog dėjimų konkurse dalyviai turėtų šiokias tokias pertraukas ir nenuvargtų“, – po šventės tinklalapiui „BasketNews.lt“ šnekėjo Kšištofas Lavrinovičius.

„Man asmeniškai nepatiko sistema. Po trijų dėjimų jaučiau nuovargį“, – jam antrino 2013 m. LKL „Oro karalius“ Šarūnas Beniušis.

Jau trečią kartą šį sezoną moterys rungtyniavo kartu su vyrais. Pirmą kartą toks mišinys buvo panaudotas Lietuvos moterų krepšinio lygoje (LMKL), kuomet damoms iššūkį metė Arvydo Sabonio, Tomo Pačėso, Sauliaus Štombergo ir Ramūno Šiškausko vedami veteranai.

Toks pat formatas buvo pritaikytas ir Moksleivių krepšinio lygos (MKL) „Žvaigždžių dienoje“ bei Alytuje rengtoje LKF „Krepšinio šventėje“, kur varžėsi „Lietuvos“ ir „Dzūkijos“ rinktinės. Idėja gal ir įdomi, bet pats mačas praranda savo grožį. Taip pat suprantama, kad MKL organizuoti dvejas atskiras rungtynes tarp merginų ir vaikinų užimtų pernelyg daug laiko.

Krepšinio šventes visuomet gelbėja charizmatiškos asmenybės. Tokios kaip Mindaugas Kuzminskas, broliai Lavrinovičiai, Virginijus Šeškus ar Tomas Pačėsas. Ne išimtis ir šįkart.

Buvo ir kitų smagių epizodų – į aikštelę išbėgo dainininkas Donatas Montvydas (jo pelnyti 6 taškai buvo įrašyti Gediminui Orelikui, – Red.), arbitras Antanas Ramanauskas tarsi „Harlem Globetrotters“ narys įspūdingai padriblingavo kamuoliu, renginio vedėjas Radzevičius vidury rungtynių paprašė Lavrinovičiaus pasirašyti mergaitei, Šeškus ėjo mesti baudų ir t.t.

„Šventė praėjo labai gerai. Susipažinau su tokiais puikiais žmonėmis, kaip broliai Lavrinovičiai. Visi sakė, kad jie yra labai geri vaikinai. Prie tų kalbų galiu prisidėti ir aš. Tokie krepšininkai net „Žalgiryje“ sukuria geresnę atmosferą. Manau, tai yra labai svarbu. Renaldas Seibutis ir Mindaugas Katelynas taip pat prisideda prie to. Esu kupinas gerų įspūdžių, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ atviravo Šeškus – Paskutinį kartą baudas mėčiau gal prieš kokią savaitę. Mes pakankamai dažnai tai darome per treniruotes. Maniau, kad įmesiu abi.“

LKL „Žvaigždžių dienos“ vaizdo reportažas:

„Krepšinio šventės“ vaizdo reportažas:

Pasiūlymai LKL:

1. Sujungti abi šventes arba rengti jas mažiausiai su mėnesio pertrauka.
2. „Oro karaliaus“ konkurso dalyvis turi atlikti dėjimą per 75 sekundes, bet kiekvienas deda rato sistema.
3. Tritaškių dalyviai turi bent kiek pailsėti prieš kitą etapą, o dėjimų konkurso dalyviai – apšilti bent 10 minučių.
4. Šviesų ir apšvietimo efektai po galingų dėjimų ar snaiperių konkurse dalyviui baigus mesti savo seriją.
5. Įvesti slalomo ir „Shooting stars“ rungtis. Pirmoje žaidėjas turėtų baigti kliučių ruožą, o antroje – iš įvairių distancijų pataikyti į krepšį turi LKL, LMKL žaidėjai bei veteranas.
6. Sukurti specialią vietą, kur visi norintys galėtų prašyti autografų, nes visos šventės metu vaikai trynėsi aplink atsarginių žaidėjų suolelius.
7. Įvesti apribojimus vienai komandai deleguoti dalyvių skaičių į LKL „Žvaigždžių dienos“ šventę.

Lenkų ir čekų rengtas „Shooting stars“ konkursas:



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių