Quantcast

Greitas maistas daug kainuoja

"Greitu maistu piniginei" praminti vartojimo kreditai – vis brangesnis malonumas. Tačiau net didžiuliai mokesčiai ir drakoniškos palūkanos gyventojų nuo tokių paskolų neatbaido.

Vien už parašą – šimtinė

Greitų paskolų bankas "Bigbank" kelia aptarnavimo įkainius. Kadangi tokios įmonės paprastai orientuojasi į gana nedidelius kreditus, keliamos mokesčių "grindys" – minimalios sumos, kurias tenka pakloti imant kreditą.

Skolindamiesi be užstato arba užtikrindami kreditą laidavimu, jau nuo šiandien "Bigbank" klientai mokės 1,25 proc. nuo paskolos sumos, bet ne mažiau 100 litų už kredito sutarties sudarymą, jo sumos didinimą ar paskolos grąžinimo termino pakeitimą. Bent šimtinę taip pat reikės pakloti už kredito sutarties sąlygų keitimą.

Lig šiol šie mokesčiai buvo ne mažesni nei 70 litų – "Bigbank" savo "grindis" kilstelėjo net 43 proc. Taigi, jei šiame banke be užstato imate mažesnę nei 8 tūkst. litų paskolą, ji atsieis daugiau nei minėtieji 1,25 proc.

Be to, ir laidavimo sutarties pakeitimo procedūra kainuoja jau ne 90, o 100 litų.

Paskolų su užstatu išdavimo sąlygos "Bigbank" nekinta – visais minėtaisiais atvejais tai kainuos 1,25 proc. paskolos, bet ne mažiau 200 litų. Taigi, skolindamiesi mažiau kaip 16 tūkst. litų ir turėdami užstatą, gerokai pralošite.

Dabar "Bigbank" vienam žmogui išduodamos paskolos dydis vidutiniškai siekia 3,5 tūkst. litų, ir šis vidurkis, kaip dienraščiui tvirtino banko vadovybė, mažėja. Taigi, vien už sutarties pasirašymą jau nuo šiandien vidutiniškai reikės pakloti beveik 2,86 proc. paskolos sumos.

Tereikia nusiųsti SMS žinutę

Prieš porą savaičių paskolas dalyti išsiuntus SMS žinutę pradėjusi bendrovė "SMScredit.lt" kol kas verčiasi puikiai. Esą pirmieji darbo vaisiai net geresni, nei tikėtasi.

"Rezultatai geresni, nei planuota", – dienraščiui sakė bendrovės direktorius Gediminas Velička.

SMS žinutėmis daugiausia (apie 85–90 proc.) imami 500 litų kreditai. Grąžinama suma – jau 600 litų, taigi skolintojui mokama net 20 proc. palūkanų. Analogišką proporciją "SMScredit.lt" sumoka ir didesnes sumas besiskolinantys klientai. "Kiek teko bendrauti su klientais, visiems patinka, kad paskolą galima gauti labai greitai, nereikia pildyti jokių sutarčių ar kur nors vaikščioti, nors palūkanos ir didesnės", – teigė G.Velička.

Už pirmųjų SMS žinutėmis dalijamų paskolų sėkmę bendrovė dėkinga ir komerciniams bankams. Esą kalbos, kad šie bankai paskolas dalija itin nenoriai, atveja daugumą klientų. "Kai kurie žmonės bankuose skolintis net nebando ir eina tiesiai pas mus", – tikino pašnekovas.

Baubas – piktybiniai skolininkai

Pasak jo, "SMScredit.lt" ypač atidžiai atsijoja klientus, mat į jų duris įvairiais būdais beldžiasi piktybiniai skolininkai, prasiskolinę daugybei institucijų.

"Žmogus gali būti ir bedarbis, bet jei jis nėra prasiskolinęs, manome, kad yra mokus ir atsakingas klientas. Yra ir tokių variantų: patikrinus, ar klientas kreditingas, paaiškėja, kad jis prasiskolinęs visoms įmanomoms bendrovėms – 12–14 skolų, daugybė ieškinių teismuose. Tokius iškart atmetame. Bet piktybiniai skolininkai bando kitaip gauti paskolą: ir skambina, ir rašo po dešimt SMS žinučių, ir pateikia kitus asmens kodus, ir siunčia žinutes iš kitų numerių", – chroniškų skolininkų elgesiu skundėsi G.Velička.

Pasak jo, bent jau kol kas stropi klientų atranka leidžia išvengti nuostolių. "Labai keista, kad kitos kreditų įmonės paskolas duoda taip drąsiai. Kai peržiūrime skolininko duomenis, pamatome, kad kitos bendrovės to visiškai netikrina. Būna tokių, kurie pas mus ateina būdami skolingi net keturiems konkurentams", – reziumavo verslininkas.


Maksimas Melamedas, "Bigbank" vadovas

Įkainius padidinime dėl konkurencinės padėties. 70 litų suma nesikeitė nuo mūsų veiklos pradžios 2007 m. rugsėjį. Dabar matome, kad mūsų sąnaudos per pusantrų metų gerokai išaugo. Taigi norėtume išlaidas šiek tiek amortizuoti. Bet juk keičiasi tik minimalios sumos, o ne nustatyti procentai nuo paskolos sumos. Mūsų mokesčiai yra konkurencingi – kai kurių konkurentų mokesčiai dar didesni, ir nemanau, kad jiems padidėjus kas nors išsigąs.

Juk ir pinigai pabrango: jeigu kažkas siūlo 9 proc. metinių palūkanų už indėlį, tai reiškia, kad paskolos žemesnėmis kaip 9 proc. palūkanomis niekas neduos.

Nuostolius, beveik 1 mln. litų, lėmė plėtra, o ne blogos paskolos. Mūsų veikla pelninga ir tikimės, kad investicijos gana greitai atsipirks. Vis dėlto nesitikime išduoti tiek daug paskolų, kiek planavome anksčiau.

Kiekvienam bankui dabar sunku, ypač – gauti pinigų. Vienintelis įmanomas būdas jų gauti – pritraukti indėlių. O dėl paskolų – bankai yra kur kas labiau konservatyvūs, ir mes tapome labiau konservatyvūs ir atsargūs. Stengiamės skolinti mažesnes sumas, nei pavyzdžiui, prieš pusmetį. Jei klientas daug prasiskolinęs, jis paskolos negaus. Kiekvienas bankas nori pritraukti kuo patikimesnių klientų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Na ir virtuoziškai parašyta - kalba apie pavojingus reikaliukus, o skamba kaip reklama!

romina

romina portretas
o man smscredit tai labai patinka, nes aptarnavimas labai greitas ir kokybiskas, plius dar paluknu dydis daug mazesnis nei kai kuriu paskolu bendroviu:)

rimas

rimas portretas
man smscredit patinka tuom, kad nors esu studente ir neturiu pastoviu pajamu, bet galiu pasiimti kredita, ir visada laiku grazinu, kai tik gaunu stipendija.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Prabangus viešbutis – nuostolingas
    Prabangus viešbutis – nuostolingas

    Pigių skrydžių bendrovė "Wizz Air" spalio pabaigoje pradės skraidinti iš Vilniaus į Tel Avivą. Skrydžiai vyks du kartus per savaitę. Anot Vilniaus oro uosto generalinio direktorius Gedimino Almanto, iki šiol skrydžiai į Tel Avivą buvo tik sezonin...

    1
  • Būsto pardavimas šiemet auga
    Būsto pardavimas šiemet auga

    Per pirmą šių metų pusmetį dauguma į kredito unijų vadovus siūlytų žmonių reikiamų egzaminų neišlaikė. Lietuvos bankas pranešė, kad šiemet egzaminus laikė iš viso 20 žmonių, iš jų tik trys žinių patikras išlaikė. Bankas šiemet sure...

  • Surinktų akcizų keliams aukoti nenori
    Surinktų akcizų keliams aukoti nenori

    Finansų ir Susisiekimo ministerijoms susiginčijus dėl šios siūlymo nuo kitų metų padidinti finansavimą keliams iš degalų akcizo, premjeras Algirdas Butkevičius kol kas susilaiko nuo pažadų skirti daugiau lėšų keliams."Ateinančiais metais mes g...

  • Medų atpigintų gera vasara
    Medų atpigintų gera vasara

    Norintiems pasimėgauti šiųmečiu medumi už jį tenka mokėti daugiau nei pernai. Tai nulėmė vėlyvas pirmasis medunešis. Bitininkai kol kas nesiryžta prognozuoti, ar aukštos medaus kainos išsilaikys visą sezoną.Kol kas branguŠiuo metu medaus kaino...

  • Įmonių grąža sumenko trigubai
    Įmonių grąža sumenko trigubai

    Per savaitę degalų kainos didžiausiuose degalinių tinkluose sumažėjo. 95 markės benzinas penktadienį "Lukoil" kainavo 4,52 lito, "Orlen" – 4,52 lito, "Statoil" – 4,54 lito, arba atitinkamai 5 centais, 8 centais ir 1 centu mažiau nei prieš savait...

  • KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis
    KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis

    Netrukus bus pradėta atsiskaityti su bankrutavusio banko "Snoras" kreditoriais. Tačiau Konstituciniam Teismui (KT) paskelbus, kad valstybės institucijos turi prioritetą prieš kitus kreditorius, privatiems asmenims lieka nedaug šansų atgauti pinigus.Prie...

  • Atpigo dauguma grūdų
    Atpigo dauguma grūdų

    Per pirmą pusmetį buvo registruota 776 įmonių bankroto atvejai – 131 atveju (20 proc.) daugiau nei per tą patį 2012 m. laikotarpį, kaip rodo kreditų biuro "Creditinfo" duomenys. Neigiamas bankrotų statistikos tendencijas didžiąja dalimi lėmė ši...

  • Iš     kaimų    –    paskui    pinigus
    Iš kaimų – paskui pinigus

    Kol šalies valdžia kuria darbo grupes ir svarsto, kaip sumažinti vidinę gyventojų migraciją į didžiuosius miestus bei atgaivinti į ekonominę bedugnę riedančius regionus, kaimo vietovės toliau netenka tūkstančių gyventojų. Investicijų medžio...

  • Apribojo ūkininkų apetitą
    Apribojo ūkininkų apetitą

    Nuo kitų metų kovo didės tabako, o nuo balandžio – ir alkoholio akcizas. Skaičiuojama, kad puslitris alaus ir etilo alkoholio produktų brangs vidutiniškai apie 11 centų, vyno – apie 16 centų, pakelis cigarečių – apie 30 centų, pigiausių ciga...

  • Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia
    Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia

    Lietuvos kiaulių augintojai neramiai stebi situaciją pasienyje su Baltarusija, kur užfiksuotas afrikinio kiaulių maro protrūkis. Pasak jų, šalies valdžia iki šiol ėmėsi tik parodomųjų saugos priemonių. Valdininkai tikina, kad situacija netrukus k...

Daugiau straipsnių