Quantcast

Ž. Garšva: pirmas siūlymas, kaip mažinti skurdą Kaune

Kodėl Kauno mieste mes remiame verpėjas ir audėjas, batų valytojus bei kilimų taisytojus? Ar miškininkystė, vežimų remontas ir medalių gamyba yra prioritetinės Kauno miesto smulkaus verslo skatinimo sritys? Turbūt pagalvojote, kad man pasimaišė protas. Visai ne. Pasižiūrėkime.

Kauno miesto savivaldybė išduoda verslo liudijimus ir nustato jų kainą. Simbolinis 1 euro mokestis metams taikomas šioms paslaugoms: tekstilės pluoštų paruošimas ir verpimas; kilimų ir kiliminių gaminių taisymas; gyvulių traukiamų transporto priemonių (!!!), valčių, laivelių (kanojų, baidarių, eldijų), plaustų remontas; statybinės miško medžiagos auginimas (sodinimas, persodinimas, atsodinimas, retinimas); medvilninių ir lininių audinių audimas; knygų, žurnalų ir laikraščių nuoma; batų valymas; medalių, medalionų gamyba ir dar kelios kitos.

Pilną „strateginių“ veiklų, kurioms Kauno mieste suteiktos išskirtinės lengvatos, sąrašą galite rasti Kauno miesto savivaldybės tinklapyje.

Verslo liudijimai – vienas iš įrankių, kuriuo savivaldybės gali skatinti smulkųjį verslą. Tuo pačiu tai ir įrankis, kuriuo galime kauniečiams įteikti, taip vadinamą, meškerę – kad jie galėtų dirbti ir užsidirbti, ar bent jau prisidurti prie algos ar pašalpos.

Kodėl man kilo mintis pasidomėti verslo liudijimais? Nes prieš kurį laiką rašiau apie Lietuvoje skurstančius vaikus, vienišas mamas ir senolius (Ž. Garšva. Jūs gyvenate skurde ir niekam nerūpite) kviesdamas kauniečius teikti siūlymus Kauno miesto savivaldybei, kuri jau dėlioja biudžetą kitiems metams.

Labai džiaugiuosi visų Jūsų reakcija, bet šiandien noriu pasidalinti p. Reginos laišku:

„Aš gaunu pensiją ir našlės pašalpą (22,46 eurų), visos pajamos nesiekia tų 307 eurų. Mezgu, kuriu papuošalus, švenčių dekoracijas, kitus rankdarbius. Visi sako, kad gražu, o realizuoti nėra kur... Dalyvavimas mugėse neįkandamas dėl didžiulių mokesčių. O ką, jeigu kuriantiems senoliams būtų leidžiama savo kūrinėlius parduoti be patentų ir mokesčių, neverktume, kad mažos pajamos, o prisidurtume pagal savo sugebėjimus kurti. Kodėl nesuradus patogios vietos tokiai prekybai bent kartą per mėnesį, manau, ir perkančių būtų, nes kūrybingi lietuviai. Pagarbiai, – Regina, gyvenanti žemiau skurdo rizikos ribos.“

Išties puiki mintis. Bet gal pensininkams, kuriems galioja įvairios lengvatos mieste ir verslauti leidžiama su nuolaida? Išties. Taikoma 60 proc. nuolaida. Paskaičiuokime, jeigu žmogus nori užsiimti prekyba Kauno mieste, jis turi susimokėti 520 eurų metams. Pritaikius nuolaidą – p. Regina, norėdama parduoti karolius, turėtų susimokėti daugiau nei 200 eurų... Iš pensijos.

Su visa pagarba verpėjoms, audėjoms ar medalių gamintojams, visgi manau, kad jeigu reiktų rinktis, savo balsą atiduočiau pensininkams. Ir neįgaliesiems. Ir vienišoms mamoms.

Ir netgi balsuočiau už tai, kad nebūtų išvis jokio, net simbolinio mokesčio. Mat nuo 2018 m. nebėra nustatytos minimalios verslo liudijimo kainos – pilna teisė nustatyti kainas perduota savivaldybėms.

Ar tai įmanoma? Pažiūrėsime. Ketinu šį siūlymą pateiki Kauno miesto savivaldybės taryboje.

O Jūsų prašau, rašykite man zidrunas.garsva@kaunas.lt ir pažadu, kad Jūsų siūlymai pasieks Kauno miesto tarybos narius ir, tikiuosi, padės jiems teisingai apsispręsti balsuojant dėl miesto reikmių kitiems metams.


Politinė reklama apmokėta iš LSDP Kauno m. kandidatų sąrašo rinkiminės sąskaitos. Užs. 1670053.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laisva

Laisva  portretas
Sveiki ,rasiau Jusu partijos NR4 ,kuris sedi pirmame feisbuko puslapyje ; KAD AKIVAIZDZIAI YRA NETEISINGAI RENKAMAS SIUKSLIU TVARKYMO MOKESTIS .-,SIUKSLINA GI NE KVADRATURA ,O .ZMONES . jIS ATRASE kaip tikras biurokratas-k ad zmoniu negali suskaiciuoti -tai ir YRA nueita lengviausiu keliu - uz buta kvadratura ,.BET KODEL valdziazmogiai neiveda visuot..DEKLARAVIMO MOKESCIO .jis yra ir jie reikia kokia pazyma gauti privalai nurodyti kur esi deklaruotas ,o cia del SIUKSLIU TAI negalioja !kodel? KAD TINGI SKAICIUOT I ,UZIMANTYS SILTAS KEDES ,TIK GERTI KAVA GAL but ,kad aiskiai bus MATYTI ,KIEK NELAIMELIU YRA LIKE musu brangioje LIETUVELEJE! nes negaledami isgyventi JAUNI IR PAJEDUS DARUOTIS ZMONES su seimomis su skaudancia SIRDIMI VAZIUOJA KAZKUR VERGAUTI ,KAD ISGYVENTU. Visiems tai aisku ir zinoma ir cia apsimetinet nera reikalo ,TAS pasakytina ir apie administravimo ,bei kitus mokesc

anonimas

anonimas portretas
Gal kartais atsimenate kiek metų esate taryboje, ir kiek darbų padarėte, kad pensininkui būtų geriau gyventi? Atsakysiu-lygiai nulis. Jums rūpi ne pensininkai, o kaip papulti į tarybą.

as

as portretas
Prasneko sumoejas 1233 mokesciu .veikejas bl
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių