Quantcast

VMVT primena apie būtinuosius reikalavimus maisto gamintojams prekiaujant viešuose renginiuose

  • Teksto dydis:

Prasidėjus vasaros sezonui, netrukus miestuose ir miesteliuose pradės šurmuliuoti įvairios mugės, miesto šventės ir kiti renginiai, o juose savo kulinarijos gaminius bei patiekalus siūlys maisto gamintojai

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad visi norintys prekiauti maisto produktais ar teikti viešojo maitinimo paslaugas viešų renginių ar švenčių metu privalo pasirūpinti maisto sauga bei laikytis higienos reikalavimų.

Kokie svarbiausi reikalavimai maisto gamintojams?

Įmonės ar asmenys, norintys prekiauti maistu renginiuose ar šventėse, ar jų metu planuojantys savo patiekalus siūlyti renginio ar šventės dalyviams, privalo turėti VMVT leidimą. Įmonėms, jau turinčioms VMVT leidimus mažmeninei, didmeninei prekybai maistu, maisto gamybai ar maitinimui renginių metu, jokių papildomų leidimų iš VMVT nebereikia.

Renginių ir švenčių metu prekiauti fasuotais ir nefasuotais maisto produktais, ruošti viešojo maitinimo patiekalus galima tik nuo aplinkos taršos apsaugotose vietose: palapinėse, po skėčiais, laikinuose statiniuose ar pan. Ant prekystalių išdėliotus maisto produktus ir patiekalus rekomenduojama apsaugoti gaubtais ar sienelėmis. Būtina pasirūpinti tinkamomis maisto produktų fasavimo, pakavimo priemonėmis.

Nefasuotus maisto produktus, kurie vėliau nebus plaunami ar valomi, liesti galima tik tam skirtais įrankiais ar mūvint vienkartines pirštines. Prekybos ir maisto gaminimo vietose turi būti švaru ir tvarkinga, jose neturi nebūti pašalinių daiktų (dėžių, pakuočių ir pan.) galinčių trukdyti tinkamai dirbti ir turėti įtakos tvarkomo maisto saugai.

Maisto produktais prekiaujantys darbuotojai ar maitinimo įmonių personalas privalo laikytis asmens higienos: dažnai plauti rankas arba turėti pakankamą kiekį kitų priemonių asmens higienai palaikyti (drėgnų vienkartinių servetėlių, popierinių rankšluosčių ir kt.), dėvėti švarius darbo drabužius, o jei reikia, ir kepuraitę ar kitą galvos apdangalą. Maistą tvarkantys asmenys turi būti pasitikrinę sveikatą (prieš pradėdami dirbti su maistu ir tikrintis ją nustatytu periodiškumu) bei būti išklausę sveikatos žinių ir įgūdžių mokymus Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka. Renginio ar šventės metu šiuos dokumentus rekomenduojama turėti su savimi. Tačiau, VMVT inspektoriui paprašius, juos galima pateikti ir vėliau, per nustatytą terminą (pvz., kitą darbo dieną po šventės ar pan.).

Maistui vežti skirtos transporto priemonės ir tara (dėžės, konteineriai, talpyklos ir pan.) turi būti švarios. Nefasuoti maisto produktai, pvz., vaisiai, daržovės, sausainiai ir pan., turi būti transportuojami ir saugomi taip, kad būtų apsaugoti nuo užteršimo. Maisto produktai, kuriems būtina užtikrinti tam tikrą saugojimo temperatūrą, transporto priemonėse turi būti gabenami šaldymo įrenginiuose (šaldymo vitrinose, šaldikliuose, šaldytuvuose ir pan.) su reguliuojama temperatūra. Prekes priimantys asmenys ar prekiautojai (jei transportavimu jie rūpinasi patys) turi įvertinti, ar maisto produktai buvo atvežti laikantis gamintojo nurodytų laikymo sąlygų, ar nepažeistos pakuotės, ar tinkami prekybai ir kt.

Prekiauti galima tik saugiu, kokybišku ir tinkamai paženklintu maistu. Sufasuoti maisto produktai turi būti paženklinti pagal galiojančius reikalavimus, ant produktų pakuočių arba prie jų pritvirtintose etiketėse turi būti pateikta visa privaloma ženklinimo informacija.

Jei prekiaujama nefasuotais maisto produktais, privaloma informacija gali būti pateikiama kainų etiketėse, kainoraščiuose, stenduose, kataloguose ar kitais pardavėjo pasirinktais informacijos pateikimo būdais taip, kad vartotojai turėtų galimybę su ja susipažinti.

Maisto prekių kainų etiketės turi būti tvirtinamos taip, kad nebūtų pažeistas maisto pakuotės sandarumas. Draudžiama pakeisti maisto pakuočių etiketes taip, kad vartotojas būtų klaidinamas dėl produkto sudėties, tinkamumo vartoti trukmės ir kitos privalomos informacijos.

Viešojo maitinimo paslaugas teikiančios įmonės vartotojams privalo nurodyti maisto produkto (patiekalo) pavadinimą, jo sudėtyje esančius (galinčius būti) alergenus, iš GMO pagamintus maisto produktus (pvz., kepta aliejuje, kuris pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių). Patiekalą vartojant vietoje, viešojo maitinimo įmonės personalas informaciją gali suteikti žodžiu ar nurodyti meniu, kainų etiketėje ir pan. Ši informacija turi būti nurodyta ir ant vartotojo prašymu išsinešimui supakuotų ar tiesioginiam pardavimui fasuojamų viešojo maitinimo patiekalų.

Aktualu vartotojams

Jei mugėje ar šventėje įsigytų maisto produktų sauga ar kokybė kelia pagrįstų abejonių, vartotojai turėtų žinoti, kad nedelsiant kreipiantis į pardavėją ar paslaugos tiekėją, nekokybiškas produktas turi būti pakeistas arba sugrąžinti už jį sumokėti pinigai.

VMVT kviečia gamintojus atsakingai laikytis maisto saugos reikalavimų bei primena, kad papildomos informacijos galima rasite specialiose VMVT paruoštose gairėse bei interneto svetainėje.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių