Quantcast

VMVT: pirkti greitai gendančius produktus iš atsitiktinių prekeivių labai rizikinga

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atlikdama prekybos maisto produktais kontrolę neretai fiksuoja atvejus, kai savo produkciją laikinose prekyvietėse, lauko sąlygomis, siūlantys prekybininkai nepasirūpina jokiais leidimais ir mėsos ar pieno produktais, kurie yra greitai gendantys, prekiauja nesilaikydami net elementarios higienos ar tinkamų laikymo sąlygų. Dažnai tokiose vietose prekiaujama nelegaliai pagamintais produktais. Pastarąją savaitę patikrinę vieną iš populiarių lauko prekybos vietų Šiauliuose, VMVT inspektoriai nustatė nemažai pažeidimų.

Tikrinimo metu inspektoriai surado per 50 kg įvairių maisto produktų – nuo varškės, grietinės, keptų sūrių iki savos gamybos šakočių bei rūkytos mėsos gaminių, kurie buvo neženklinti, todėl jų atsekamumas negalimas, t.y. nėra galimybės nustatyti kas, kur ir iš kokios žaliavos pagamino produktus.

VMVT perspėja vartotojus, kad pirkti greitai gendančius maisto produktus iš atsitiktinių prekeivių yra labai rizikinga. Gatvės prekiautojai galbūt ir siūlo mažesnę kainą, tačiau lieka neaišku, kur ir kokiomis sąlygomis buvo laikomi ir vėliau skerdžiami gyvūnai, iš kurių gauta mėsa ir pienas panaudojami gaminant vartojimui skirtą produkciją. Nesąžiningų prekiautojų siūlomi mėsos ir pieno gaminiai be atsekamumo dokumentų gali būti gauti ir iš sergančių gyvūnų. Specialistų teigimu, suvalgius nepatikrintos gyvūno mėsos galima sunkiai susirgti.

Pasak VMVT, tik iš registruotų gamintojų ir pardavėjų pirkdamas produktus vartotojas gali būti tikras, kad šis yra kontroliuojamas, laikosi nustatytų teisės aktų reikalavimų, vykdo savikontrolę, atlieka laboratorinius tyrimus, patvirtinančius produktų saugą bei kokybę. Pavyzdžiui, dėl trichineliozės privalu ištirti kiekvieną ūkyje paskerstą kiaulę ar sumedžiotą šerną, o visų kiaulių skerdenos dėl trichineliozės – ypač ūmios gyvūnų ir žmonių ligos, atidžiai tikrinamos skerdyklose.

„Vartotojams norime priminti, kad renkantis produktus lauko prekyboje, labai svarbu atkreipti dėmesį ir į jų laikymo sąlygas. Jei maisto produktai yra greitai gendantys, kaip mėsa, žuvis, pienas, jie turi būti parduodami tik iš šaldymo įrenginių, nes negali būti laikomi aukštesnėje nei +6 °C temperatūroje. Apsiperkantiems patariame apžiūrėti, ar produktas paženklintas, ar nepažeistos pakuotės, ar nepasibaigęs produktų tinkamumo vartoti terminas, ar jie apsaugoti nuo aplinkos taršos, ar nėra akivaizdžių higienos pažeidimų, nes tikimybė sunegaluoti nuo nelegaliai parduodamų ypač gyvūninės kilmės maisto produktų yra žymiai didesnė ir visada reikėtų įvertinti, ar verta rizikuoti savo sveikata. Noras nusipirkti pigiau ne visada geras sprendimas, nes vėliau tai gali kainuoti labai brangiai“, – komentuoja VMVT direktoriaus pavaduotoja Audronė Mikalauskienė.

Pirkėjai visada gali prašyti maisto produktais prekiaujančio asmens pateikti savo, kaip VMVT registruoto ar patvirtinto maisto tvarkymo subjekto, numerį arba pats pasitikrinti VMVT svetainėje esančiame Maisto tvarkymo subjektų registre https://vmvt.lt/opendata/mtsr/. Taip pat specialistai pataria įsigyjant maisto produktus, visada prašyti čekio, kuris leis identifikuoti pardavėją.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių