Quantcast

Su gyvūnais augintiniais keliaukime saugiai

  • Teksto dydis:

Vasaros metu vis daugiau žmonių keliauja atostogauti į kitas šalis, kartu su savimi pasiimdami ir gyvūnus augintinius. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad vykstant atostogauti, taikomi paprastesni reikalavimai, nei siekiant gyvūną augintinį išvežti į kitą šalį ir jį parduoti.

Keliaujant su gyvūnu augintiniu į Europos Sąjungos (ES) šalį

Keliaudamas su gyvūnu augintiniu (šunimi, kate ar šešku) į ES šalį ne komerciniais tikslais gyvūno savininkas turi pasirūpinti, kad gyvūnas augintinis:

- būtų paženklintas poodine mikroschema;

- būtų vakcinuotas nuo pasiutligės (vakcinacija turi būti galiojanti, t. y. jei tai pirminė vakcinacija nuo pasiutligės, iki išvežimo iš Lietuvos Respublikos turi būti praėjusi ne mažiau kaip 21 diena. Vakcinacijos nuo pasiutligės atlikimo data negali būti ankstesnė negu gyvūno ženklinimo data);

- turėtų Gyvūno augintinio pasą.

Kai kurios šalys, pavyzdžiui, Airija, Jungtinė Karalystė, Malta, Suomija, Norvegija, reikalauja, kad šunys prieš kelionę būtų gydomi nuo vidaus parazitų (Echinococcus multilocularis). Šis reikalavimas netaikomas katėms ir šeškams. Dėl šios procedūros prieš kelionę reikėtų kreiptis į privatų veterinarijos gydytoją.

Keliaujant su gyvūnu augintiniu į ne ES šalį

Aukščiau nurodyti reikalavimai taip pat galioja ir nekomerciniais tikslais vykstant į trečiąsias šalis (pavyzdžiui: Rusiją, Baltarusiją, Ukrainą, JAV ir kt.), tačiau papildomai reikalingas veterinarijos sertifikatas, kurį išduoda teritorinės VMVT.

Atsižvelgiant į trečiosios šalies reikalavimus, prieš kelionę gali tekti atlikti papildomus veiksmus (pavyzdžiui, gyvūno augintinio klinikinę apžiūrą, antikūnų prieš pasiutligę nustatymo tyrimą, gydymą nuo ektoparazitų ir endoparazitų, vakcinaciją nuo užkrečiamųjų ligų ir kt.). Konkretūs taikomi reikalavimai yra išdėstyti tarp dviejų šalių suderintame veterinarijos sertifikate ir (arba) juos galima rasti tos šalies kompetentingos institucijos interneto svetainėje.

Daugiau informacijos apie keliavimą su gyvūnais augintiniais galite rasti VMVT interneto svetainėje.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių