Quantcast

Specialūs mokymai „Maisto bankui“ – kaip skurstantiems perduoti tik saugų maistą

  • Teksto dydis:

Spalio 26 dieną VMVT organizavo nuotolinius mokymus paramos ir labdaros fondo „Maisto banko“  darbuotojams. Mokymuose dalyvavo daugiau nei 30 „Maisto banko“ atstovų, o įgytos žinios bus panaudotos  ne tik tiesioginėje organizacijos veikloje, tačiau ir konsultuojant daugiau nei 500 organizacijos partnerių - nevyriausybinių organizacijų, kurios gauna ir dalina „Maisto banko“ perduodamą paramą maistu.

„Maisto bankas“ kasdien nuo švaistymo išgelbsti ir stokojantiems išdalina apie 10 tonų valgio, per metus – 6045 tonas. Maisto gelbėjimo procesas nėra paprastas. Reikia ne tik surinkti maistą iš prekybos tinklų,  gamintojų, ūkininkų, tą pačią dieną jį išrūšiuoti, išdalinti stokojantiems, bet ir užtikrinti, kad visame procese  nebūtų pažeisti maisto saugos reikalavimai. Nuolatos siekiame tobulėti, mokytis bei reguliariai atnaujinti  savo žinias. Maisto saugos žinios ypač svarbios plečiant organizacijos veiklas, ieškant naujų maisto  išsaugojimo ar paskirstymo būdų. Džiaugiamės, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos profesionalai  visuomet noriai sutinka mus konsultuoti“, – kalbėjo „Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius. 

„Vertiname pačios organizacijos iniciatyvą maisto saugos mokymus organizuoti savo kolektyvui. Tai rodo  didelę atsakomybę prieš vartotojus bei savo darbuotojus. Nuolatinis personalo žinių atnaujinimas ir  mokymasis yra viena svarbiausių grandžių užtikrinančių saugią maisto gamybą,“ – sakė VMVT Maisto skyriaus  vyr. specialistė-valstybinė maisto inspektorė Miglė Navašinskaitė. 

Mokymų metu buvo aptartos tokios temos, kaip maisto produktų surinkimas, sandėliavimas, viešojo  maitinimo veiklos vykdymas labdaros valgyklose, žaliavų terminis apdorojimas, saugojimas, keliami  reikalavimai savanoriams ir asmenims, tiesiogiai dirbantiems su maisto tvarkymu bei kitos su maisto sauga  susijusios temos. Mokymų pabaigoje vyko diskusija apie dažniausiai iškylančias problemas, buvo ieškoma atsakymų į kylančius klausimus, susijusius su maisto sauga, atsekamumo užtikrinimu bei pačios veiklos  įgyvendinimu. 

Maisto sauga ir vartotojų interesų apsauga rūpi ir visuomenei, ir nevyriausybinėms organizacijoms. Vienas  svarbiausių principų - galimybė visuose gamybos, perdirbimo ir paskirstymo etapuose atsekti maisto  produktą. Tokia galimybė nustatyti maisto produktų ir jų ingredientų kilmę yra vienas iš svarbiausių kriterijų  užtikrinant vartotojų apsaugą.

Prieš tiekdami labdarai ir paramai skirtą maistą, maisto tvarkymo subjektai turi įvertinti tokio maisto partijos  vientisumą, ar nepažeistos maisto produktų pakuotės, ar nesimato išorinių fizinių produktų pakitimų. Jeigu produktai tiekiami nesupakuoti, ar buvo užtikrintos būtinos tvarkymo, laikymo ir vežimo sąlygos  (temperatūra, drėgmė ir kt.). Pavyzdžiui atvėsintas karštas maistas gali būti tiekiamas labdarai ir paramai ne  ilgiau kaip 24 val. po pagaminimo ir laikant jį ne aukštesnėje kaip +4 °C temperatūroje. Fasuoti maisto  produktai iš viešojo maitinimo įmonių (pvz., padažai, krekeriai, sausainiai ir kt.), paženklinti žyma „Geriausias  iki ...“. A kategorijos kiaušiniai, jei praėjo 21 diena po kiaušinių padėjimo, turi būti atitinkamai termiškai  apdoroti prieš pateikiant juos galutiniams vartotojams.

Labdarai ir paramai negali būti tiekiami: maisto produktai, kurių tinkamumo vartoti terminas, nurodytas  žymoje „Tinka vartoti iki ...“, yra pasibaigęs, išskyrus produktus, kurie prieš pasibaigiant nurodytam  tinkamumo vartoti terminui yra užšaldomi nustatyta tvarka. Alkoholiniai gėrimai bei maisto produktai, kurių  pakuotės pažeidimai ar kitos su produkto savybėmis susijusios aplinkybės gali turėti įtakos jo saugai  (pavyzdžiui, surūdijusios konservų dėžutės). Taip pat labdarai negalima tiekti jūros gėrybių (moliuskai,  vėžiagyviai), kadangi rizikos yra pernelyg didelės.

VMVT yra parengusi taisykles, numatančias, kad labdarai gali būti perduodamas tik saugus maistas, nors jis  ir neatitinka kokybės, prekybos standartų, ženklinimo ar kitų reikalavimų. 

Daugiau apie maisto švaistymo mažinimą ir paramą maistu: https://vmvt.lt/maisto-sauga/maisto-sauga-ir-kokybe/maisto-svaistymas-ir-parama-maistu



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių