- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Sulčių spaudimo sezono metu iki pat spalio vidurio į spaudyklas vežamas įvairiausias derlius – nuo savuose soduose išaugintų ir bene populiariausių sultims spausti obuolių, kriaušių, slyvų, vynuogių iki kitokių vaisių, uogų ar daržovių, kurias maišant lengvai pagaminami įvairiausiam skoniui tinkami deriniai. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atkreipia dėmesį, kad svarbios sąlygos, norint mėgautis sveikomis ir skaniomis sultimis, – pačių vaisių kokybė ir tinkamai vykdomas jų perdirbimo procesas bei higiena.
Pirmiausia reikėtų žinoti, kad į sulčių spaudyklą turi būti atvežami nepernokę, nepažeisti obuoliai. Geriausia, pasak maisto saugos specialistų, sultis spausti iš skintų obuolių, nes iš krituolių gaunama mažiau sulčių dėl obuolių pernokimo ir sumiltingėjimo. Jei vis tik sultys spaudžiamos iš krituolių ir pažeistų obuolių, svarbu juos surinkus kuo greičiau pristatyti į spaudyklą perdirbimui.
Planuojant spausti maišytas sultis, pavyzdžiui, obuolių ir moliūgų, obuolių ir morkų, ir pan., į spaudyklą reikėtų atvežti jau paruoštas, supjaustytas daržoves (rekomenduojama, kad jos būtų panašaus dydžio kaip obuoliai), kadangi dažnu atveju sezoninių spaudyklų įranga yra pritaikyta obuoliams.
Gamybos procesas sulčių spaudyklose nėra sudėtingas ir ilgas. Kai kurios spaudyklos gali atvežtus vaisius perdirbti ir atiduoti galutinį sufasuotą produktą mažiau nei per pusvalandį. Sulčių gamybos procesas prasideda vaisių plovimu, tuomet vaisiai sutraiškomi ir tik tada iš jų spaudžiamos sultys. Išspaustos sultys pasterizuojamos, t. y. pakaitinamos iki maždaug 80 ºC temperatūros ir nukreipiamos išpilstyti.
Dažniausiai sultys pilstomos į specialias pakuotes – plastikinius maišelius su integruotais kraneliais, kurie gali būti įdedami į kartonines dėžutes. „Specialios kartoninės dėžutės ne tik labiau apsaugo sulčių maišelius transportavimo ir sandėliavimo metu, bet ir padeda išlaikyti maišelio kranelį tinkamoje padėtyje. Sultims išpilstyti gali būti naudojami ir pastatomi maišeliai, stiklinė ar plastikinė tara. Beje, vartotojai gali rinktis ir pačios sulčių spaudyklos siūlomas pakuotes, ir atsivežti savo asmeninę tarą sultims išpilstyti. Svarbiausia, kad pakuotės, į kurias pilstomos sultys, atitiktų teisės aktų reikalavimus ir būtų tinkamos sąlyčiui su maistu, atsižvelgiant į paties produkto savybes. Sulčių pilstymui naudojamoms plastikinėms pakuotėms spaudyklos privalo turėti pakuočių gamintojo išduotas atitikties deklaracijas, tačiau kitų rūšių pakuotėms atitikties deklaracijos gali būti ir nebūtinos, priklausomai nuo pakuotės rūšies“, – komentavo VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Karolina Vitytė.
Specialistės teigimu, už spaudykloje siūlomų ir parduodamų pakuočių tinkamumą sultims atsako spaudykla. Už vartotojams priklausančios pakavimo taros, kurią jie atsiveža į spaudyklas, kokybę ir tinkamumą atsako patys vartotojai.
Norint ilgiau išsaugoti sultis, labai svarbu pripildytus sulčių maišelius apsaugoti nuo bet kokio pažeidimo transportuojant ar sandėliavimo metu. Sultims sandėliuoti tinkamiausia sausa patalpa, apsaugota nuo pelėsio ir graužikų, galinčių pažeisti pakuotes ir taip sugadinti sultis. Tinkamai sandėliuojant pasterizuotos ir į kokybiškas pakuotes išpilstytos sultys gali būti tinkamos vartoti net iki 2 metų.
Tam, kad atidarius pakuotę sultis būtų galima vartoti ilgiau, pilant iš pakuotės jos neturi turėti sąlyčio su oru. Dėl šios priežasties sulčių maišelio kranelis visada turėtų būti apačioje, apsemtas sulčių. Atidarytą sulčių pakuotę reikia laikyti šaldytuve arba tamsioje, sausoje ir uždaroje vietoje.
Renkantis sulčių spaudyklą VMVT specialistė pataria vadovautis ne vien pažįstamų rekomendacijomis ar paslaugų kaina, bet ir pasidomėti, ar spaudykla yra patikima, registravusi savo veiklą VMVT ir turi leidimą tokiai veiklą. Patikrinti, ar sulčių spaudykla veiklą vykdo turėdama reikiamus dokumentus, galima VMVT interneto svetainėje, kur yra skelbiamas Maisto tvarkymo subjektų registras https://vmvt.lt/opendata/mtsr/. Daugeliu atvejų įmonių, turinčių VMVT suteiktą teisę spausti sultis, pagrindinė vykdoma veikla nurodyta „10.32. Vaisių, uogų ir daržovių sulčių gamyba“.
VMVT duomenimis, Lietuvoje šiuo metu yra registruota 116 maisto tvarkymo subjektų, kurių pagrindinė veikla – vaisių, uogų ir daržovių sulčių gamyba. Per 2019 m. ir devynis šių metų mėnesius valstybinės kontrolės metu atlikus 32 planinius patikrinimus 13 atvejų buvo nustatyti pažeidimai, dažniausiai susiję su netinkama bendra ir personalo higiena bei savikontrole (pavyzdžiui, neatlikti geriamojo vandens laboratoriniai tyrimai, nepildyti valymo darbų, pasterizavimo temperatūros registravimo, kenkėjų kontrolės ir kiti žurnalai).
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kauno rūmų nariai prisistatė tarptautiniame „Erasmus jauniesiems verslininkams“ suvažiavime Kaune
Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai (KPPAR) – didžiausią verslo bendruomenę Kauno ir Marijampolės regionuose telkianti organizacija, kuriai patikėtos valstybės deleguotos funkcijos, taip pat ir aktyvus Europos Sąjungos vykdomų projektų pa...
-
Konferencija „GERVĖ 2024“
Aplinkos ministro S. Gentvilo pranešimas, dėmesys dirbtiniam intelektui ir žalioji išmanioji statyba Lietuvoje ir pasaulyje ...
-
Kviečiame įmones dalyvauti nuotolinėje konferencijoje „SKAITMENIZUOK'IS 2024“
Balandžio 18 d. (13:00 val.) Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai kartu su EnterpriseEurope Network Lietuva tinklu beiskaitmeninių technologijų sektoriaus (DigiTech) asociacija INFOBALT,kviečia dalyvauti įmones nuotolinėje konferencijoje „SKA...
-
Marketingo vadovų klubo susitikimas, 55-ąjį jubiliejų mininčioje, Birštono sanatorijoje „Versmė“
Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmuose (KPPAR) veikiantis Marketingo vadovų klubas vasario 22 dieną pakvietė klubo bei Kauno rūmų bendruomenės narius į susitikimą, kuris vyko Birštone, sanatorijoje „Versmė“ . ...
-
Dalyvaukite geriausioje „debesų kasyboje“ 2024-aisiais ir užsidirbkite pinigų iš namų1
Įžengus į naujus metus vis daugiau žmonių ieško būdų gauti pasyvias pajamas iš namų, o debesies kasyba tampa labai populiariu pasirinkimu. Net jei esate naujokas, galite lengvai užsidirbti pinigų iš debesies kasybos. ...
-
Kauno prekybos pramonės ir amatų rūmuose lankėsi Indonezijos Respublikos ambasadorė
Vasario 14 dieną iš anksto suplanuoto vizito į Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmus atvyko Jos Ekscelencija Indonezijos Respublikos ambasadorė Dewi Savitri Wahab su savo komanda. ...
-
Kauno PPA rūmuose lankėsi Indijos Respublikos ambasadorius
Vasario 23 dieną Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmuose (KPPAR) apsilankė J. E. Indijos Respublikos ambasadorius DeveshUttam su delegacija. Tai – pirmasis ambasadoriaus vizitas Kaune nuo tada, kai 2023 metais Vilniuje atidaryta Indijos Respubliko...
-
Apdovanoti konkurso „Sukurta Kauno rajone 2023“ laureatai
Sausio 25 d., ketvirtadienio vakarą, Raudondvario menų inkubatoriuje apdovanoti 11 sėkmingiausiai 2023-aisiais dirbusių Pakaunės įmonių atstovų tarp kurių – devintąjį kartą vykusio konkurso „Sukurta Kauno rajone 2023“ laureatai &n...
-
Jonavos filialo šventiniame renginyje „Palydėjus 2023-uosius“ pagerbti Jonavos sėkmingiausi verslai
Sausio 25-ąją Jonavos kultūros centre vyko Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų (KPPAR) Jonavos filialo verslo bendruomenės šventinis vakaras „Palydėjus 2023-uosius“. Į iškilmingą renginį gausiai susirinkusius verslo ats...
-
Enterprise Europe Network – nauji kontaktai jūsų verslo plėtrai visame pasaulyje
Enterprise Europe Network (EEN) – didžiausias verslo paramos tinklas, jau 15 metų sėkmingai veikiantis visame pasaulyje (daugiau nei 40 šalių), apimantis daugiau nei 450 partnerių organizacijų ir tūkstančius ekspertų&n...