Quantcast

Skaitmenizacija: kaip tai realizuoti?

  • Teksto dydis:

Dar prieš prasidedant pandemijai Europos Sąjunga (ES) išreiškė siekį tapti pasaulinės skaitmeninės ekonomikos pavyzdžiu ir dalį savo išteklių nukreipė į šio prioriteto įgyvendinimą. Pandemijos laikotarpiu skaitmenizacijos svarba dar labiau išryškėjo, taigi viena pagrindinių ES investicijų krypčių išlieka skaitmeninimas. Lietuvos įmonės ilgą laiką pasaulinėje arenoje konkuravo kokybiška ir pigesne darbo jėga. Tačiau vidutiniam atlyginimui vejantis Vakarų šalių vidurkį bei mažėjant kvalifikuotų specialistų pasiūlai, tik investicijos į technologijas gali padėti išlikti konkurencinėje kovoje.

Medžio ir aliuminio rėmų langų, durų, fasadų ir žiemos sodų gamintoja UAB „Doleta“ kitais metais minės trisdešimties metų veiklos sukaktį ir jau dabar sako, kad plėtrai didelių investicijų nereikės artimiausius penkerius metus. „Doleta“ itin daug dėmesio skiria inovacijoms, automatizacijos bei skaitmenizacijos sprendimams, todėl savalaikiai inovatyvūs sprendimai apsaugo įmonę nuo pramonės iššūkių ir palengvina perėjimą prie automatizuotų procesų.

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų narys individualių langų, durų, fasadų bei žiemos sodų gamyboje specializuojasi nuo 1992 m. Įmonės gaminama produkcija vertinama ne tik Lietuvos, bet ir užsienio rinkose. 80 proc. gaminių į beveik 20 šalių eksportuojanti įmonė ne kartą buvo apdovanota ir pripažinta už savo gaminių kokybę, o 2015 m. „Doletai“ įteiktas „Lietuvos metų eksportuotojo“ apdovanojimas – pro įmonės gamintus medžio rėmų langus žvalgosi tūkstančiai Europos, Azijos ir Šiaurės Amerikos gyventojų.

Įmonė gamyboje diegia moderniausias technologijas, o savo produkcijai naudoja tik aukščiausios kokybės žaliavas, pavyzdžiui, sertifikuotą medieną FSC 100% (angl. Forest Stewardship Council), kuri gaunama iš miškų, kuriuos patikrino nepriklausoma trečioji šalis ir patvirtino, kad jie tvarkomos pagal griežtus FSC socialinius ir aplinkosaugos standartus. Tai padeda išsiskirti iš konkurentų, įgyvendinti nestandartinius ir unikalius sprendimus bei įgyvendinti net ir reikliausių klientų norus bei įgeidžius. To įrodymas – rekonstruojant 18 amžiaus prabangų pastatą Sankt Peterburge, saloje Naujoji Olandija, langų gamyba patikėta „Doletai“. Įmonė pilnai atkūrė ir atkartojo net smulkiausias detales, o vieno ąžuolinių rėmų lango konstrukcija, kurios aukštis 12 m, plotis – 6 m, svėrė net 4 tonas.

Skaitmenizavimas gana smarkiai paveikia visas įmones. UAB „Doleta“ generalinis direktorius Mindaugas Skardžius sako, kad skaitmenizacijos teikiama nauda įmonė pradėjo naudotis prieš gerus 20 metų.

„Prieš porą dešimtmečių langų projektavimą iš „Excel“ perkėlėme į kompiuterines programas. Jei iki tol visas langų detales, pjūvius ir kita tekdavo sudėlioti rankomis, tai pasinaudoję programa procesą sutrumpinome dešimtį kartų – kai kurias operacijas nuo valandos iki minutės. Dabar visus duomenis langų gamybos įrenginiams perduodame automatiškai, šie, pavyzdžiui, patys pasirenka reikalingus peilius ar frezas, kad medį apdirbtų pagal konkrečių langų brėžinius, – pasakoja „Doletos“ vadovas. – Jau galvojame ir apie tolesnį skaitmenizavimo etapą – visos gamybos valdymo.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių