Quantcast

Situacija audinių ūkiuose stabili: ištirtų gyvūnų mėginių rezultatai dėl COVID-19 ligos - neigiami

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Lietuvoje kol kas nenustatytas nė vienas užsikrėtimo koronavirusu atvejis kailinių žvėrelių ūkiuose. Pastarąją savaitę atrinkus 71 mėginį iš įvairiose šalies vietose esančių audinių ūkių, visų rezultatai dėl COVID-19 ligos – neigiami. Šalies teritorijoje auginamas audines dėl koronaviruso infekcijos nuspręsta tirti prevenciškai, kai Danijos, o vėliau ir Ispanijos, Italijos, JAV, Nyderlandų, Švedijos ir Graikijos audinių fermose buvo nustatyta šio viruso protrūkių.

Nors koronaviruso atvejų kol kas nenustatyta, tačiau Lietuvos audinių augintojai kiekvieną savaitę įpareigoti pateikti regioniniam VMVT padaliniui, vykdančiam audinių ūkio valstybinę veterinarinę kontrolę, duomenis apie per savaitę nugaišusias audines, atsižvelgiant į šiuos duomenis bus sprendžiama dėl naujų mėginių atrinkimo ir ištyrimo. Tokią prievolę visiems audinių augintojams ir laikytojams numato praėjusį penktadienį pasirašytas VMVT direktoriaus įsakymas.

Be to, Lietuvoje nuo lapkričio 11 d. įsigaliojo draudimas įvežti gyvas audines iš 7 šalių, kuriose koronavirusas buvo nustatytas žvėrelių fermose – Nyderlandų, Ispanijos, Italijos, Danijos, JAV, Švedijos ir Graikijos.

Konkrečios priemonės ir veiksmai, kurių bus imtasi Lietuvoje, jeigu ūkyje, laikančiame kailinius žvėrelius, būtų diagnozuota COVID-19 liga, aptartos šį ketvirtadienį, lapkričio 19 d., nuotoliniu būdu organizuotame pasitarime su VMVT departamentų inspektoriais, kailinių žvėrelių augintojų asociacijos nariais ir šiuos žvėrelius Lietuvoje auginančiais ūkininkais. Susitikime taip pat pasidalinta informacija, gauta iš šio viruso paveiktų šalių apie jų taikytus kontrolės veiksmus ir židinių likvidavimo priemones.

Akcentuota, kad biosaugos ir asmens higienos priemonių laikymasis ūkiuose yra privalomas ir besąlyginis. Ūkio darbuotojui ir prižiūrėtojui, kuriam pasireiškia gripo ar COVID-19 simptomai, nedelsiant turi būti taikomas draudimas dirbti ūkyje. Susirgę darbuotojai negali grįžti dirbti į ūkius, nepasibaigus izoliavimosi namuose terminui ir jeigu tam nėra gydytojo leidimo.

Remiantis ES ir šalių sukauptais epizootinių tyrimų duomenimis, pagrindiniai simptomai, kurie pasireiškia COVID-19 liga užsikrėtusioms audinėms, – susirgę gyvūnai būna apatiški, neėda ar jiems pasireiškia prastas apetitas, gali kosėti, pastebimos ištakos iš nosies ir akių, pasunkėja kvėpavimas, pasireiškia viduriavimas ir gaišimai.

Ūkio darbuotojai turi būti pasiruošę akylai pastebėti net mažiausius kailinių žvėrelių sveikatos, jų maitinimosi bei elgesio pasikeitimus, o pastebėję, kad audinėms pasireiškė karščiavimas, kvėpavimo ir virškinimo organų pažeidimų požymių ar padidėjo gyvūnų gaištamumas, arba turėdami informacijos, kad ūkio darbuotojui, prižiūrinčiam gyvūnus, nustatyta COVID-19 infekcija, privalo nedelsdami pranešti VMVT visą parą veikiančia nemokama telefono linija tel. 8 800 40 403. Visas VMVT teikiamas rekomendacijas mūsų šalies audinių ūkiams galima rasti čia.

Šiuo metu VMVT duomenimis, 86 šalies ūkiuose yra laikoma daugiau kaip 1,6 mln. audinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių