Quantcast

Širvintų rajono ūkininko skerdyklos teritorijoje besimėtantys paukščių kaulai

  • Teksto dydis:

  Atlikus patikrinimą, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) už itin grubius pažeidimus apribojo  L.Rutkausko ūkio paukščių skerdyklos ir gamybos veiklą. VMVT inspektoriai ūkyje aptiko ne tik didžiulę netvarką, bet ir netinkamai tvarkomas atliekas. Ūkio teritorijoje surasta daug besimėtančių paukščių kaulų ir plunksnų, taip pat šviežiai iškastos duobės, kuriose, kaip įtariama,  buvo numatyta užkasti gyvūnines atliekas. Spėjama, kad gyvūnų atliekos tokiu būdu buvo tvarkomos ne vienerius metus. Apie atvejį informuotas ir Aplinkos apsaugos departamentas.

 „Net ir visko matę VMVT inspektoriai buvo šokiruoti nuo pamatytų vaizdų. Galvoje netelpa, kaip  galima tokioje aplinkoje gaminti maisto produktus ir juos pardavinėti. Akivaizdu, kad tokia veikla negali tęstis, todėl ūkio veikla nedelsiant buvo apribota. Apie tokio verslininko atsakingumą ir požiūrį taip pat daug pasako ir tas faktas, jog skerdienos liekanos buvo užkasamos čia pat ūkio teritorijoje. Tai ne tik atliekų šalinimo grubus pažeidimas, tačiau ir nepateisinamas gamtos teršimas. Sunku patikėti tokiu verslininko neatsakingumu prieš vartotojus, savo darbuotojus, valstybę ir net gamtą. Ūkio veikla apribota, bus sprendžiama dėl poveikio priemonių pritaikymo“, - sako Valstybinės maisto ir veterinarijos direktorius Mantas Staškevičius.

Patikrinimo metu inspektoriai aptiko gamybos patalpas itin susidėvėjusias, neprižiūrimas. Gamybai naudojama įranga  -  nešvari, produkcijos laikymui skirtos plastikinės dėžės neišplautos. Fasavimo medžiagų laikymo patalpoje, graužikų naikinimo priemonės (nuodai) buvo laikomi atvirai, nepaisant to, patikrinimo metu, patalpose buvo pastebėti graužikų pėdsakai, skraidančios musės. Nustatyta, kad skerdenos dorojamos ant korozijos paveiktų stovų, nefunkcionuoja sterilizatoriai, netiekiamas karštas vanduo. Netvarkinga ne tik gamyba, tačiau ir darbuotojams skirtos patalpos, maža to, skerdyklos atstovai negalėjo pateikti visų darbuotojų asmens sveikatos knygelių ir higienos įgūdžių mokymo kursų išklausymą patvirtinantys dokumentai.

Taip pat nustatyta, kad gamyboje nebuvo užtikrinamas produktų atsekamumas. Skerdyklos atstovai inspektoriams negalėjo pateikti dokumentų iš kur buvo įsigyta į skerdykloje buvusi produkcija. Vartotojų nebepasieks ir patikrinimo metu surasta apie 600 kg paruošta produkcija. Ja uždrausta toliau prekiauti. Tyrimas dėl tikrinimo metu nustatytų grubių neatitikčių tęsiamas. Įmonei gresia veiklos sustabdymas ir bauda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių