Quantcast

Rugsėjo mėn. eksporto rodikliai: lietuviškų produktų eksportas toliau auga

  • Teksto dydis:

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) statistika rodo, kad gyvūninės kilmės lietuviškų maisto produktų eksporto rodikliai auga aštuntą mėnesį iš eilės. Per šių metų rugsėjį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, eksportuota 454 tonomis arba net 65 proc. daugiau lietuviškos šviežios mėsos.

Nepaisant užkrečiamųjų virusinių ligų (afrikinio kiaulių maro, paukščių gripo, COVID-19 pandemijos) plitimo ir keliamų iššūkių, Lietuvos gamintojai sėkmingai plečia ne tik šviežios mėsos eksportą (pavyzdžiui, jautienos mėsos eksportas išaugo kone dvigubai, t. y. daugiau kaip 129 tonomis, paukštienos – daugiau kaip 1,5 karto arba 344 tonomis). 2020 m. stebimas ir kitų lietuviškų maisto produktų eksporto augimas: kulinarinių gaminių ir pieno produktų eksportuota maždaug dešimtadaliu daugiau. Labiausiai augo įvairių sūrio gaminių (t. y. daugiau kaip 1 173 t), pieno konservų (1 073 t), varškės (49 t) bei ledų (45 t) eksporto kiekiai.

Aktyviausiai Lietuvos eksportuotojai savo produkciją rugsėjį siūlė Ukrainos, JAV, Izraelio, Uzbekistano, Kinijos ir kitų didelę paklausą turinčių šalių rinkose.

„Toliau augantys lietuviškų maisto produktų srautai rodo, kad mūsų šalies gamintojai įsitvirtinę pasaulinėje tiekimo grandinėje, yra labai gerai vertinami tarptautinėse rinkose ir gali sėkmingai konkuruoti net susidūrę su dideliais iššūkiais. Visą pasaulį apėmusi koronaviruso pandemija buvo ir išlieka dideliu išbandymu tiek verslininkams, tiek ir VMVT inspektoriams, užtikrinant efektyvią iš ne ES šalių vežamų siuntų srautų kontrolę. Per rugsėjo mėnesį VMVT pasienio veterinarijos postuose dirbantys inspektoriai patikrino 27 proc. daugiau siuntų nei 2019 m. rugsėjį. Iš viso šiemet iki rugsėjo pab. leista eksportuoti 16,8 tūkst. maisto ir pašarų, gyvų gyvūnų eksporto siuntų (2019 m. tuo pačiu laikotarpiu – 14,7 tūkst.)“, – sakė VMVT direktorius Darius Remeika.

Šiuo metu Lietuvos įmonės maisto produktus, pašarus ir gyvūnus gali eksportuoti į daugiau kaip 150 pasaulio valstybių ir tai yra geriausias pripažinimas, kad mūsų šalyje gaminami ir eksportuojami aukščiausios kokybės maisto produktai, kurie atitinka ne tik ES, bet ir atitinkamos šalies, į kurią yra eksportuojami, reikalavimus.

Tarptautinė prekyba sėkmingai plėtojama sudarant susitarimus su kitų šalių atsakingomis veterinarijos ir maisto kontrolės institucijomis, suderinant prekybos sąlygas dėl gyvūnų užkrečiamųjų ligų kontrolės, gyvūnų gerovės bei produktų gamybos technologijos ir sanitarinių sąlygų.

Prie nuolat augančio lietuviško maisto produktų eksporto prisideda ir siuntų patikras vykdantys bei veterinarijos sertifikatus maisto produktų eksportui išduodantys regioninių VMVT padalinių, taip pat pasienio veterinarijos postuose dirbantys veterinarijos inspektoriai. Pavyzdžiui, 2019 metais VMVT inspektoriai patikrino ir sertifikavo 20 740 siuntų, iš jų – gyvūniniams produktams, žaliavoms ir pašarams išduoti 16 375 veterinarijos sertifikatai, dar beveik 4,5 tūkst. sertifikatų išduota eksportuojamiems gyvūnams.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių