Quantcast

Odos priežiūros ypatumai vyresniame amžiuje. Ką reikėtų žinoti?

  • Teksto dydis:

Įvairios odos problemos gali varginti bet kokio amžiaus ir lyties asmenis, todėl teisinga odos priežiūra yra labai svarbi. Tačiau žmogui senstant organizme vyksta daug pasikeitimų, tarp jų ir odos senėjimas. Tai ne tik odos elastingumo praradimas, besiformuojančios raukšlės, padidėjęs odos pH ar sumažėjęs drėgmės kiekis, bet ir odos apsauginės funkcijos sumažėjimas, odos riebalų pokyčiai ir odos raginio sluoksnio vientisumo pažeidimai. Dažniausios problemos, varginančios vyresnio amžiaus asmenis, tai yra odos sausumas (medicininis terminas - odos sausmė), pasireiškiantis įvairiose kūno vietose ir galintis sukelti odos uždegimą.

Odos sausmė – tai nenormalus odos ir gleivinių išsausėjimas, pasireiškiantis odos šiurkštumu, sausumu, odos įtrūkimais, niežuliu ir pleiskanojimu. Vėliau oda praranda elastingumą, joje atsiranda įtrūkimų, pro kuriuos gali patekti mikrobų; pažeistas vietas peršti, niežti, gali būti jaučiamas tempimas, skausmas. Vyresniame amžiuje sausos odos problema dažniausiai pasireiškia kojų, pėdų, rankų ir liemens srityje, taip pat gali atsirasti veido ir galvos odoje ar kirkšnyse. Odos sausmė labai dažnai pažeidžia kulnų odą. Žmogaus kulnų oda skiriasi nuo kitų kūno vietų odos ir yra linkusi ypač sausėti dėl savo struktūros ir funkcijos, nes susideda iš storo raginio sluoksnio, palaikančio kūno svorį. Reaguojant į fizinius dirgiklius, vyresniame amžiuje kulnų odos ląstelių senėjimas ir žūtis pagreitėja, o viršutinio odos sluoksnio atsinaujinimas tampa uždelstu. Kulnų odos įtrūkimai ne tik atrodo neestetiškai, bet dažnai yra skausmingi. Odos sausmės atsiradimo tikimybę didina ne tik vyresnis amžius, nepakankama mityba, sumažėjusi riebalinių ir prakaito liaukų veikla, skatinanti drėgmės netekimą, bet ir nepalankūs aplinkos veiksniai. Nepalankiems aplinkos veiksniams priskiriama: šaltas oras ir sausos klimato sąlygos, nesubalansuota mityba, netinkama odos higiena, drabužių pasirinkimas. Vyresniame amžiuje odos sausmė dažnai yra įvairialypė problema, sukelta amžinių odos pokyčių, ligų ir vaistų vartojimo bei netinkamos odos higienos ir priežiūros. Svaru paminėti, kad tinkama odos higiena ir priežiūra tampa sausos odos sukeltų problemų ir uždegimų prevencijos pagrindu.

Teisinga odos priežiūra vyresniame amžiuje yra paremta vandens garavimo sulėtinimu. Tam rekomenduojama nenaudoti įprasto muilo, jį pakeisti pH subalansuotu odos prausikliu turinčiu drėkinamųjų medžiagų, kurios įsiskverbdamos į odą, pritrauktų ir sulaikytų drėgmę. Tam puikiai tinka SENI Care kreminis dušo gelis su 3% šlapalo. Šlapalas (urea) odos paviršių padengia barjerine plėvele, kuri padeda sumažinti drėgmės išgarinimą, slopina uždegimą, niežulį ir atkuria odos elastingumą. Šis prausiklis yra neutralios pH reakcijos ir švelniai prausia odą. Esant sausai, sudirgusiai, niežtinčiai odai reikia sumažinti prausimosi trukmę iki 10-15 min. ir vengti karšto vandens; nusiprausus, netrinti odos šiurkščiu rankšluosčiu, o nusausinti švelniai prispaudžiant.

Tam, kad palaikyti odos drėgmę, po prausimosi rekomenduojama naudoti minkštinančius ir drėgmę išlaikančius kremus, emulsijas, kurių sudėtyje yra šlapalo, glicerino, įvairios rūšies aliejų, pantenolio ar vaistinių medetkų ekstrakto. Renkantis kremą sausai odai, svarbios yra produkto savybės (klampumas, riebumas), kurios gali turėti įtakos reguliariam drėkinamojo kremo naudojimui, todėl rekomenduojama rinktis skystesnės konsistencijos, emulsijos tipo produktus. Odą drėkinančius kremus ar emulsijas reikėtų naudoti 3 kartus per dieną. Tam puikiai tiks SENI Care emulsija su 4% šlapalo, kurioje nėra gyvūninės kilmės produktų.

Pėdų odai drėkinti svarbu naudoti kremus savo sudėtyje turinčius daugiau šlapalo. Šių kremų efektyvumas bus geresnis pėdas pamirkius vandenyje, į kurį galima įberti SENI Care druskos pėdų vonioms. Druskoje yra natūralių nuosėdų, kuriose yra optimalus odai vertingų elementų – mangano, kobalto, geležies, chromo ir vario kiekis. Didelė 30% šlapalo koncentracija turi minkštinantį ir šveičiamąjį poveikį suragėjusiam epidermiui, sumažina sunkumo pojūtį, apsaugo nuo odos įtrūkimų ir nuospaudų susidarymo. Labai sausos ir suragėjusios odos: kelių, alkūnių, pėdų kasdieniai priežiūrai būtina naudoti kremus su didesniu šlapalo kiekiu, pavyzdžiui SENI Care kremą sausai ir suragėjusiai odai su 10% šlapalo.

Taip pat svarbu nepamiršti, kad norint išsaugoti sveiką odą vyresniame amžiuje svarbus ne tik tinkamų odos prausiklių ir drėgmę palaikančių priemonių pasirinkimas, bet ir pakankamas skysčių vartojimas, tiesioginių saulės spindulių ir kaitros vengimas, švelnaus natūralaus audinio drabužių dėvėjimas.

             Daugiau informacijos galite sužinoti paskambinę į slaugos konsultacijų centrą SIDABRA, nemokama linija 8 800 00226 arba www.sidabra.lt Konsultuojame įvairiais slaugos klausimais.


Šiame straipsnyje: SIDABRA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių