- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Maisto gamintojai ir prekybininkai šalies labdaros valgykloms nuo šiol galės tiekti ir užšaldytą šviežią supakuotą mėsą. Sausio 15 d. įsigaliojo teisės aktų pakeitimai, kuriais suteikiama galimybė užšaldyti besibaigiančio galiojimo šviežią supakuotą įvairių rūšių mėsą ir taip sudaryti sąlygas pratęsti labdarai ir paramai skirto maisto tinkamumo vartoti terminą, siekiant didesnio tvarumo maisto tiekimo grandinėje.
Šiuos teisės aktų pakeitimus Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) inicijavo prisidėdama prie bendro Europos Sąjungos (ES) valstybių siekio mažinti maisto švaistymo mastą bei atsižvelgdama į Europos Komisijos strateginio plano „Nuo ūkio iki stalo“ ir Europos žaliojo kurso tikslus.
Maistas yra prarandamas arba išmetamas visoje maisto tiekimo grandinėje, todėl visos ES priklausančios valstybės iki 2030 m. siekia sumažinti vienam gyventojui tenkančių maisto atliekų kiekį mažmeninės prekybos ir vartotojų lygmenimis.
VMVT parengė Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašo pakeitimus, kuriuose numatoma, kad užšaldyti ir pateikti labdaros organizacijoms perdirbti labdaros valgyklose bus galima supakuotą įvairią besibaigiančio galiojimo šviežią mėsą – paukštieną, kiaulieną, jautieną ir kt., kuri paženklinta nuoroda „Tinka vartoti iki...“.
Atkreipiamas dėmesys, kad maisto produktų, t. y. šviežios mėsos, užšaldymo procesui keliami atitinkami reikalavimai, jie yra nustatyti ir toms įmonėms, kurios tieks šią produkciją labdarai ir paramai bei taip pat tiems, kurie ją priims.
Viena iš esminių sąlygų – šviežios mėsos produktai, skirti tiekti labdarai ir paramai, turės būti atitinkamai paženklinti, užtikrinant vartotojų apsaugą bei sveikatą. Pavyzdžiui, maisto produktai galės būti užšaldyti atitinkamai ne vėliau kaip 12 val. arba 24 val. iki nurodyto tinkamumo vartoti termino „Tinka vartoti iki...“ datos pabaigos atsižvelgiant į pateiktas rekomendacijas. Šiose rekomendacijose paaiškinama ir kaip pratęsti užšaldytų maisto produktų tinkamumo vartoti terminą.
Numatoma, kad netolimoje ateityje, atsižvelgiant į įgytą patirtį, bus svarstoma leisti užšaldyti ir didesnį produktų asortimentą – pavyzdžiui, įvairius mėsos gaminius, taip pat pieno, konditerijos produktus, įvairias daržoves ar vaisius ir pan.
Kuo skiriasi užrašai „Geriausias iki...“ ir „Tinka vartoti iki...“?
VMVT specialistai primena ženlinimo nuorodų „Geriausias iki...“ ir „Tinka vartoti iki...“skirtumus. Nuoroda „Geriausias iki ...“, t. y. minimalus tinkamumo vartoti terminas, paprastai pateikiamas ant negreitai gendančių, pavyzdžiui, kruopų, miltų, makaronų, konservuotų, džiovintų maisto produktų. Tuo tarpu nuoroda „Tinka vartoti iki ...“, t. y. tinkamumo vartoti terminas, vartotojui nurodo, kad mikrobiologiniu požiūriu tai labai greitai gendantis maisto produktas, kuris per trumpą laiką gali sukelti tiesioginį pavojų sveikatai. Įprastai šiuo užrašu ženklinami švieži, atvėsinti maisto
produktai, tokie kaip jogurtas, pienas ir kiti pieno produktai, mėsa, įskaitant maltą mėsą ir mėsos gaminius, žuvis ir jos produktai, nepasterizuotos vaisių sultys ir kt.
Vartotojai turėtų prisiminti, kad pasibaigus užrašo „Geriausias iki ...“ nurodytam terminui, maisto produktai dar yra saugūs vartoti, tačiau jų kokybė jau gali būti pablogėjusi. Pasibaigus šalia užrašo „Tinka vartoti iki...“ nurodytam terminui, maisto produktai gali tapti nesaugūs, todėl tokių produktų vartoti nerekomenduojama.
Siekiant išvengti maisto švaistymo, vartotojai raginami įsitikinti, ar namuose jų turimi maisto produktai pasibaigus nurodytam „Geriausias iki...“ terminui tikrai yra nebetinkami vartoti. Pavyzdžiui, įvertinti, ar produkto pakuotė nepažeista (nesukiužusi ar neaprūdijusi), ar produktas nepraradęs išvaizdos, ar neturi pašalinio kvapo. Nenustačius defektų (rūdžių, pelėsio, pašalinio kvapo ir pan.) ar kokybės nuokrypių, tokių produktų išmesti nebūtina, juos galima panaudoti ruošiant maistą.
Norintiems prisidėti prie išmetamo maisto kiekio mažinimo VMVT specialistai pataria pirmiausia planuotis savo apsipirkimus – tai yra savo šeimos maisto krepšelį. Renkantis produktus, reiktų atkreipti dėmesį į tuos maisto produktus, kurių tinkamumo vartoti terminas ilgesnis. Norint atsakingiau vartoti, svarbu pirkti maisto tik tiek, kiek reikia. Taip pat rekomenduojama įvertinti turimus likučius ir pirma suvartoti produktus, kurių tinkamumo vartoti terminas artėja prie pabaigos. Turint didesnes greitai gendančių produktų atsargas, juos rekomenduojama užšaldyti arba konservuoti – taip prailginsite tinkamumo vartoti terminą ir sumažinsitet išmetamo maisto kiekį.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Prasidėjus pavasarinei paukščių migracijai – didėja ir paukščių gripo grėsmė
Pastarosiomis dienomis Lietuvos ornitologų draugijai informavus apie jau prasidėjusią pavasarinę paukščių migraciją ir stebimus pirmuosius šalį pasiekusius ar praskrendančius paukščių būrius bei pavienius paukščius, did...
-
Tauragėje bute – nelegali šunų veisykla
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Tauragės departamento inspektoriai vasario 22 d. vakarą, apie 20 val., kartu su policijos pareigūnais atlikę patikrinimą Tauragės miesto gyventojos namuose surado 27 šunis, kuriuos neturėdama l...
-
Derybose su Kanada dėl mėsos eksporto leidimų užbaigtas dar vienas svarbus etapas
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) praėjusią savaitę iš Kanados maisto inspekcijos agentūros (CFIA) sulaukė patvirtinimo apie šios agentūros vykdyto audito dėl mėsos ir jos produktų eksporto procedūrų užbaigimą. Taip ...
-
Nelegalios prekybos gyvūnais užkardymui – papildomi kontrolės įrankiai
Sprendžiant aktualias gyvūnų augintinių veisimo ir prekybos jais problemas, pastarąjį pusmetį šalia planinių ir tikslinių veisėjų patikrų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai įgyvendina nemažai įvairių papild...
-
Galutinis verdiktas Šiaulių byloje: iš neteisėtai šunis veisusio šeimininko gyvūnai konfiskuoti
Po ilgiau nei pusę metų trukusių teisminių procesų Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pasiekė, kad gyvūnai augintiniai netinkamomis sąlygomis juos laikiusiems ir veisusiems šeimininkams Šiaulių rajone nebūtų grąžinti....
-
Kėdainiuose nugaišusiai gulbei patvirtintas paukščių gripas
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Kėdainiuose rastai nugaišusiai gulbei nebylei buvo patvirtintas paukščių gripo virusas. Ištyrus gaišenos mėginius, nustatyta, kad laukinis vandens paukšti...
-
Netinkamomis sąlygomis laikyti gyvūnai Pasvalio rajone perduoti globėjams
Bendradarbiaujant kontroliuojančioms institucijoms – Pasvalio r. savivaldybės administracijos specialistams, Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Pasvalio r. policijos komisariato pareigūnams ir Valstybinės maisto ir veterinarijos...
-
Dėl pasikartojančių pažeidimų ŽŪK „Krosnos pienas“ nebegalės supirkinėti žaliavinio pieno
Nustačius, kad ŽŪK „Krosnos pienas“ sistemingai daro pažeidimus ir nesilaiko privalomų teisės aktų reikalavimų, nešalina ankstesnių patikrinimų metu nustatytų trūkumų, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ėmėsi k...
-
VMVT: situaciją dėl fiksuotų UAB „Straikas“ reklamos pažeidimų siekiame spręsti geranoriškai
Šiandien, vasario 4 d., Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Darius Remeika ir dalyvavę atsakingi specialistai nuotolinės spaudos konferencijos metu žiniasklaidos atstovams pateikė daugiau informacijos apie viešumo...
-
Gyvūninių maisto produktų eksportas iš Lietuvos per metus augo 17 proc.
2020 m., palyginti su 2019 m., gyvūninių maisto produktų ir kitų siuntų eksportas į užsienį paaugo 17 proc. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, 2020 m. sausio-gruodžio mėnesiais Lietuvos gamintojai iš viso eksporta...