Quantcast

Lietuvos maisto gamintojams siekiama suteikti dar daugiau galimybių

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) praėjusią savaitę sėkmingai baigė dviejų Lietuvos maisto gamintojams svarbių eksporto veterinarijos sertifikatų derinimo procedūras su atsakingomis institucijomis Pietų Korėjoje ir Moldovoje. Pasiekti susitarimai leis į Pietų Korėją eksportuoti paukštieną ir jos produktus, o į Moldovą – įvairius sudėtinius maisto produktus, pavyzdžiui koldūnus, blynelius, pyragėlius ir pan.

VMVT duomenimis, į Moldovą Lietuvos gamintojai jau šiuo metu aktyviai eksportuoja pieno ar žuvininkystės produktus. Per devynis šių metų mėnesius į pietryčių Europoje esančią valstybę iš Lietuvos buvo eksportuota daugiau kaip 300 tonų pieno produktų arba 115 tonų daugiau nei pernai tą patį laikotarpį (daugiausia grietinėlės ir sūrių). Žuvininkystės produktų šiemet eksportuota daugiau kaip 5,9 tūkst. tonų arba 570 tonomis daugiau, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Po gana ilgų derybų suderintas ir veterinarinis sertifikatas paukštienos eksportui į Pietų Korėją. „Derybos dėl paukštienos produkcijos eksporto su Pietų Korėjos institucijomis pradėtos dar 2014 metų pabaigoje. 2017 m. Lietuvoje vyko Korėjos Respublikos žemės ūkio, maisto ir kaimo reikalų ministerijos auditas, o 2018 m. dėl paukštienos produkcijos saugos ir kokybės Lietuvą auditą vykdė P. Korėjos maisto ir vaistų saugos ministerijos ekspertai. Visų auditų metu pateiktos išvados buvo geros dėl VMVT atliekamos gyvūnų užkrečiamųjų ligų ir valstybinės maisto kontrolės, tačiau galutinių rezultatų teko palaukti. Korėjos specialistai prašė įvairių papildomų duomenų, derybų procesas buvo išties intensyvus, džiugu, kad pavyko jį užbaigti sklandžiai ir sėkmingai“, – komentavo VMVT direktorius Darius Remeika.

Anot VMVT vadovo, šiuo metu su atsakinga Pietų Korėjos institucija tariamasi dėl galimybės organizuoti nuotolinius auditus tose Lietuvos įmonėse, kurios siekia eksportuoti savo produkciją į šią Azijos valstybę, tad jos turėtų būti įtrauktos į specialius eksportuojančių įmonių registrus. Nuotolinis auditas leistų paspartinti įmonių registracijos procesą, nes dėl COVID-19 sukeltos pandemijos fizinis auditas galėtų būti atliktas tik slūgstant koronaviruso bangai ir laisvinant judėjimą tarp valstybių.

Iš Lietuvos į Pietų Korėją pastaruoju metu daugiausia vežami pieno produktai. 2020 m. jų eksportuota per 1,5 tūkst. tonų (daugiausia sūrių, sviesto, permeato).

VMVT 2020 m. taip pat suderino veterinarinius eksporto sertifikatus, oficialiai suteikiančius teisę Lietuvos maisto gamintojams eksportuoti pieno produkciją į Dominikos Respubliką, kiaušinių gaminius – į Turkiją ar įvairius gyvūninės kilmės produktus – į Ukrainą.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių