Quantcast

Kauno verslo vadovų klubo susitikimas Zanavykijoje

  • Teksto dydis:

Kauno verslo vadovų klubas, įsibėgėjant vasarai, susitiko Šakių rajone esančiame Zyplių dvare. Smagiai pabendrauti ir geriau pažinti Zanavykiją klubiečius pakvietė klubo narys, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų viceprezidentas, UAB „Gulbelė“ direktorius Arūnas Tarnauskas. Jis, kartu su restorano „KUCHMISTRAI“ virtuvės šefu, pasitiko atvykusius klubiečius ir pavaišino šviežiai gruzdintomis pastarnokų pončkutėmis su peletrūnais gardinta grietine bei šaltibarščių gėrimu.

Paragavę puikių užkandžių verslo vadovai apsilankė Zyplių dvaro rūmuose ir arklidžių galerijoje. Šie pastatai priklauso Lukšių kultūros centrui, kuris dvare įsikūręs nuo 2015 metų. Lukšių kultūros centro darbuotoja pristatė dvaro istoriją ir čia eksponuojamas parodas.

Ekskursija po centrinius Zyplių dvaro rūmus ir arklidžių galeriją

Dabartinio Zyplių dvaro istorija prasideda nuo Senųjų Zyplių – dvarelio, nuo 1806 m. priklausiusio kunigaikščiui Juozapui Poniatovskiui, vėliau Zypliai buvo parduoti Polocko gubernijos dvarininkui Jonui Bartkovskiu. Pastarasis šalia Lukšių, Palankių kaime, įkūrė dvarą ir pavadino Naujaisiais Zypliais. Čia 1845-1855 m. buvo pastatyti vienaaukščiai, kuklūs, mūriniai, klasicistinio stiliaus dvaro rūmai, kurie dar ir šiandien stovi įkomponuoti centrinėje pastato dalyje, dvi simetriškai rūmų atžvilgiu išsidėsčiusios oficinos, virtuvė, mediniai ūkiniai pastatai. Dar vėliau Zypliai buvo parduoti grafui Tomui Potockiui, kurio pastangomis XIX – XX a. sandūroje rūmai buvo perstatyti ir tapo puošnesni, įgavo originalių neobaroko formų.

Dvaro istorija labai įvairi – ne visuomet jis klestėjo. Po Pirmojo pasaulinio karo Zyplių dvare šeimininkavo įvairios organizacijos, o dvaras buvo stipriai suniokotas. Nuo 2002 m. pradėti dvaro bei parko atstatymo darbai. 2004 m. buvo pradėtas rengti Zyplių dvaro rekonstrukcijos projektas, tačiau jo įgyvendinimui skirti finansavimą buvo vis atidėliojama. Po ilgų metų diskusijų ir derybų 2009 m. buvo paruoštas investicijų projektas, o 2010 m. jau pasirašyta projekto „Zyplių dvaro sodybos pritaikymas kultūriniam turizmui“ finansavimo ir administravimo sutartis. Per šį projektą restauruoti Zyplių dvaro rūmai, iš išorės sutvarkytos abi oficinos, buvęs virtuvės pastatas, pakeistas arklidžių stogas. 2012 m. rugsėjo 22-23 dienomis lankytojams duris iškilmingai atvėrė restauruotas rūmų pastatas.

Rūmuose, buvusiose dvaro arklidėse, kairiojoje oficinoje ir svirno galerijoje įrengtos parodų erdvės. Zyplių dvare kasmet vyksta Pažaislio muzikos festivalio koncertai, muzikos festivalio „Beatričės vasaros“ koncertai, tradicinė kapelų šventė „Vasarą palydint“, profesionalių atlikėjų koncertai ir kiti renginiai. Zyplių dvaro ansamblis apsuptas vieno didžiausių parkų Lietuvoje – jis užima 21 ha teritoriją.

Zanavykų muziejaus lankymas

Susipažinę su Zyplių dvaro istorija verslo vadovai apsilankė Zanavykų muziejuje, kuris į patalpas gražioje Zyplių dvaro teritorijoje – vežiminės pastate perkeltas 2014 metais. Dviejose muziejaus erdvėse eksponuojamos krašto istorijos, etnografijos temos, o laikinųjų parodų salėje – profesionalaus meno, tautodailininkų darbai ir kolekcionierių kolekcijos.

Istorinėje muziejaus salėje pristatomos 9 temos. Zanavykų krašto ir šakių miesto bei švietimo istorijos. Pasakojama apie Knygnešius, šio krašto signatarus, žymius krašto žmones, tremtį bei religiją. Eksponuojami muziejaus dokumentų rinkiniai.

Didžioji etnografinio rinkinio dalis sukaupta Šakių rajono ribose ir fragmentiškai atspindi Zanavykijo krašto kaimo buitį bei materialinę kultūrą. Čia Kauno verslo vadovų klubo nariai susipažino su svarbiausiais kaimo verslais: žemdirbyste, gyvulininkyste ir bitininkyste. Ekspozicijoje pamatė ir lino bei duonos kelią.

Muziejuje eksponuojami tradiciniai Zanavykų stubos baldai. Pristatomi senoviniai buities reikmenys, namų apyvokos daiktai, staliaus ir kitų meistrų darbo įrankiai. Taip pat yra ir retesnių eksponatų: kuliamoji, dobilų sėtuvė, moglis, mangalis, kapara, ubago lova, oliniai pelių spastai ir arklinė šiūpelė.

Edukacinė vakarienė restorane „KUCHMISTRAI“

Akimis susipažinę su Zanavykų kultūra klubo nariai vaišinosi Zanavykų ragaučiaus edukacine vakariene Zyplių dvaro virtuvėje „Kuchmistrai“. Atvykusius į restoraną juos krašto dainomis pasitiko muzikantai, o kol mergučios nešė maistą, šeimininkė papasakojo dar daugiau istorijų apie Zanavykiją ir Zanavykus.

Restoranas „KUCHMISTRAI“ – autentiškoje Zyplių dvaro aplinkoje įkurtas ir Lietuvos didikų virtuvės paveldą puoselėjantis restoranas, siekiantis išsaugoti ne tik kulinarinį, bet ir kultūrinį krašto paveikslą. Daugiau apie restoraną ir puikią jų virtuvę skaitykite čia.

Susipažinę su Zanavykija, pasivaišinę, pabendravę ir puikiai nusiteikę klubiečiai po susitikimo išvyko namo.


Šiame straipsnyje: Kauno PPA rūmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių