Quantcast

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmuose lankėsi LR Kultūros ministras

  • Teksto dydis:

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmuose apsilankė Lietuvos Respublikos kultūros ministras Simonas Kairys, viceministrai Daina Urbanavičienė, Rimantas Mikaitis, Vygintas Gasparavičius ir ministro patarėjas Sigitas Šliažas. Kultūros ministras rūmuose lankėsi pirmą kartą, tad susitikimo pradžioje apžiūrėjo naujas rūmų patalpas, esančias adresu Gedimino g. 43. Istorinį XIX amžiaus pastatą, kuris statytas 1890 metais Kauno tvirtovės inžinierių valdybai, nuo 1925 iki 1932 metų priklausė Lietuvos universitetui, buvo Vidaus reikalų ministerijos buveinė, o 1952 metais buvo perduotas Kauno politechnikos institutui (dabar Kauno technologijos universitetui), rūmai įsigijo, suremontavo ir 2020 metais, minėdami pirmųjų Prekybos ir pramonės rūmų 95-ąjį gimtadienį į jį persikėlė. Ministras pasidžiaugė, kad istorinės vertės Kaunui ir visai Lietuvai turtas pateko į patikimas rankas ir jo vertė bus išsaugota.

Posėdžių salėje LR kultūros ministras Simonas Kairys, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Zigmantas Dargevičius ir generalinė direktorė Olga Grigienė aptarė verslo situacijos, vakcinacijos ir unikalios Kauno architektūros išsaugojimo klausimus.

Ministras domėjosi kaip šiuo metu sekasi ir kokiomis nuotaikomis gyvena Kauno ir Marijampolės regionų verslo atstovai. „Situacija įmonėse yra labai skirtinga. Negalintys vykdyti arba stipriai ribojant veiklą dirbantys verslai susiduria su išties dideliais iššūkiais. Kitiems, tiesiogiai mažiau paveiktiems verslams, tenka kitos problemos: darbuotojai, vakcinacija, tiekimo grandinių trikdžiai dėl sudėtingos situacijos visame pasaulyje. Dabar labai svarbu, kad verslas nebūtų paliktas tvarkytis su savo problemomis vienas. Valstybės pagalba šioje situacijoje yra būtina.“ – susitikime sakė rūmų prezidentas Z. Dargevičius. Savo ruožtu ministras sakė tikintis, kad sklandus ir įsibėgėjantis vakcinacijos procesas leis dar labiau atlaisvinti kultūros sektorių.

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų atstovai išreiškė susirūpinimą dėl istorinio Prekybos, pramonės ir amatų rūmų pastato likimo. Kaunas pretenduoja būti įtrauktas į UNESCO saugomų teritorijų sąrašą, nes miesto tarpukario architektūra yra unikali, vertinga ir įdomi pasauliui. Tačiau ne vieno istoriškai svarbaus pastato būklė šiandien yra itin prasta. Vienas iš tokių istorinių pastatų – Prekybos, pramonės ir amatų rūmai, K. Donelaičio g. 8. Pastatui suteiktas Europos paveldo ženklas. Nepaisant pripažintos istorinės ir kultūrinės vertės, jame įsikūrusi Kauno apskrities viešoji biblioteka jau beveik 20 metų ketina iš pastato išsikelti ir juo deramai nesirūpina. Ministro nuomone pasibaigus Viešosios bibliotekos pagrindinio pastato Radastų g. rekonstrukcijai, didelė dalis istorinių Prekybos, pramonės ir amatų rūmų patalpų turėtų atsilaisvinti, tačiau sprendimo dėl šio pastato likimo kol kas nėra.

Susitikime taip pat sutarta, kad artimiausiu metu įvyks kultūros ministro susitikimas su Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų nariais.


Šiame straipsnyje: PPA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių