Quantcast

Kaip teisingai pasirinkti gertuves?

  • Teksto dydis:

Prasidėjusi vasara lepina ne tik gražiais orais, bet ir kaitra, o nuo juos gelbėjamasi įvairiais būdais, geriama daugiau vandens bei kitų gaiviųjų gėrimų. Esame taupi tauta, todėl dar yra žmonių, naudojančių vienkartinius plastikinius geriamojo vandens butelius kaip pigiausią alternatyvą neštis vandenį.

Tačiau, kaip pastebi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai, vienkartinis plastikinis butelis, kaip ir pasako pats jo pavadinimas, sukurtas vienkartiniam naudojimui ir netinka naudoti daug kartų.

Vienkartinių butelių gamyboje naudojamas itin lengvas, plonas, mechaniniams pažeidimams neatsparus plastikas, todėl vienkartinės pakuotės netinka pakartotiniam ar daugkartiniam gėrimų laikymui ar saugojimui. Po atidarymo tokia pakuotė dažniausiai pažeidžiama mechaniškai (yra subraižoma, sulankstoma, aplūžta), todėl padidėja cheminių medžiagų išsiskyrimo į maistą tikimybė ir gaminys gali tapti nesaugiu, jei, pvz., į stalo vandeniui skirtą plastikinę pakuotę pilamos ir joje ilgai laikomos sultys. Todėl, suvartojus gėrimą, vienkartinis plastiko buteliukas arba grąžinamas į užstato sistemą, arba turėtų būti išmetamas į plastikui skirtą atliekų konteinerį perdirbimui.

Populiarėja daugkartinės gertuvės

Šiandien vis daugiau žmonių naudoja daugkartines ir jau įvaizdžio dalimi tapusias asmenines gertuves, kurių pasirinkimas rinkoje itin gausus. ES keliami labai aukšti saugos reikalavimai bet kokiam gaminiui, kuris skirtas liestis su maistu, taip pat ir gėrimais. Tai reiškia, kad naudojant gertuves, į maisto produktus turi neišsiskirti tokie jų sudedamųjų medžiagų kiekiai, kurie galėtų kelti pavojų žmonių sveikatai arba nepriimtinai pakeisti maisto sudėtį, pabloginti jo juslines savybes. Įvairios gėrimams skirtos pakuotės nėra ir negali būti atsparios, saugios visais įmanomais jų naudojimo būdais, todėl jų gamintojai nurodo tinkamas naudojimo sąlygas bei apribojimus, pvz., kokiems gėrimams pakuotė gali būti naudojama, ar gali būti plaunama indaplovėje, šildoma mikrobangų krosnelėje ir kt.

Kaip pasirinkti tinkamiausią gertuvę?

Nėra atsakymo į klausimą, kuri gertuvė yra geriausia. Tarp populiariausių pasirinkimų – plastikinės, aliumininės, nerūdijančio plieno ir stiklinės gertuvės.

Plastikinės gertuvės labai patogios, nes jos lengvos, stiprios ir atsparios smūgiams. Renkantis plastikinę gertuvę, rekomenduojama išsiaiškinti, kokiems gėrimams (tik vandeniui ar ir kitiems skysčiams), kokios temperatūros gėrimams gaminys tinkamas laikyti, kokie jo priežiūros ypatumai (pvz., ar tinka plauti indaplovėje). Daug kas mano, kad jei gertuvė tinka vandeniui, tai į ją galima pilti ir laikyti, pvz., sultis ar pieną. Tačiau VMVT atkreipia dėmesį, kad net ir saugi gertuvė gali virsti nesaugia, jei naudosite ją ne pagal paskirtį: plastiko sudėtyje esančių cheminių medžiagų išsiskyrimas skirtingas, kai jis liečiasi su vandeniu, rūgščiu ar alkoholio turinčiu skysčiu.

Gertuvės iš aliuminio yra lengvos, kurį laiką net išlaiko žemą vandens temperatūrą, tačiau neatsparios smūgiams. Nustatyta, kad aliuminio migracija iš gaminių priklauso nuo tokių veiksnių kaip gėrimo sudėtis, jo rūgštingumas ar šarmingumas, temperatūros ir laikymo trukmės ir kt. Reikia vengti aliuminio turinčiuose induose laikyti rūgščius, sūrius ir šarminius skysčius. Nepadengto aliuminio gaminiai turėtų būti tinkamai ženklinami ir etiketėje turėtų būti, pvz., toks įspėjimas: „Informacija naudotojui: nenaudokite šio indo rūgščių, šarminių ir sūrių maisto produktų laikymui ir gaminimui“.

Nerūdijantis plienas yra populiarus gaminant gertuves. Nors plieninės gertuvės ganėtinai sunkios, jos pasižymi ilgaamžiškumu. Kaip savo gairėse nurodo Europos Taryba (EDQM), siekiant išvengti su maistu besiliečiančių gaminių, pagamintų iš metalų ir jų lydinių, korozijos, bei dėl rūgštaus, sūraus ir šarminio maisto ar gėrimų laikymo, ant jų turėtų būti specialus ženklinimas. Be to, labai svarbu, kad būtų pateiktos tinkamos tokių gaminių plovimo, prieš pirmą kartą juos naudojant, instrukcijos.

Stiklas – pati inertiškiausia medžiaga, apsauganti maistą nuo aplinkos poveikio. Stiklo gaminiai praktiškai neišskiria jokių kenksmingų cheminių medžiagų, yra saugiausi vartotojui ir gali būti naudojami įvairiems gėrimams laikyti. Trūkumas tas, kad stiklo gertuvės sunkios ir neatsparios smūgiams (dūžta)

Svarbu naudoti pagal paskirtį

Vartotojai raginami visuomet atidžiai perskaityti gamintojo informaciją dėl saugaus ir tinkamo gertuvės naudojimo. Ši informacija pateikiama ant gaminio pakuotės ar prie jo pritvirtintos etiketės, be to, gertuves svarbu visuomet naudoti tik pagal paskirtį. Ženklinimas patvirtina, kad gamintojas ištyrė gaminio tinkamumą naudoti nurodytomis sąlygomis, pvz., šildymui ar šaldymui, todėl iš jo į maistą ar gėrimą neišsiskirs pavojingos medžiagos arba, jei ir išsiskirs, jos neviršys leistinų normų. Tinkamai prižiūrima ir pagal paskirtį naudojama daugkartinė gertuvė bus saugi ir tarnaus ne vienerius metus.

Kaip gertuvę prižiūrėti?

Nepasirūpinus tinkama gertuvės švara, galima mikrobiologinė tarša dėl bakterijų ir pelėsių kaupimosi. VMVT specialistai atkreipia vartotojų dėmesį, kad neužtenka tik praskalauti gertuvę, būtina kruopščiai ją išplauti: jei gamintojo nurodyta, plaukite indaplovėje. Jei plaunate rankomis, plaukite karštu vandeniu ir indų plovimo priemone, naudodami buteliams skirtą šepetėlį, po to būtinai praskalaukite vandeniu ir leiskite gerai išdžiūti. Jei galima, išardykite visas gertuvės kamštelio detales (pvz., sandarinimo žiedą, dangtelį, vožtuvą, šiaudelį ir kt.), jas taip pat kruopščiai išplaukite ir išdžiovinkite. Atkreiptinas dėmesys į gėrimo suvartojimo trukmę, nes ilgai kambario temperatūroje laikomame gėrime padidėja taršos rizika.

Apie su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų kontrolę

VMVT yra vienintelė institucija, atliekanti su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų gamybos, perdirbimo, paskirstymo, pateikimo į rinką ir importo reikalavimų valstybinę kontrolę Lietuvoje. Šios kontrolės metu specialistai tikrina šių gaminių ir medžiagų gamintojus, tiekėjus, importuotojus, siekiant užtikrinti, kad vartotojus pasiektų tik saugūs ir atitinkantys nustatytus reikalavimus su maistu besiliečiantys gaminiai ir medžiagos. Valstybinės kontrolės metu VMVT atrenka mėginius tyrimams, taip pat ir gertuvių. Pvz., 2018 m. rinkoje, mažmeninėje ir didmeninėje prekyboje, tyrimams buvo renkamos plastikinės vaikiškos gertuvės skonio, kvapo ir bendros migracijos nustatymui. Tyrimų metu nustatyta, kad 4 pavadinimų gertuvės neatitiko juslinių reikalavimų (suteikė vandeniui skonį), todėl buvo paskelbtos nesaugiomis ir pašalintos iš rinkos.

VMVT tiria ir vartotojų pranešimus. Dėl plastikinių gertuvių skleidžiamo kvapo ir keičiamo vandens skonio 2017 m. – 2021 m. pirmą pusmetį buvo gauti 3 skundai. Atlikus tyrimus, nustatyta, kad du iš jų buvo pagrįsti: gertuvės paskelbtos nesaugiomis ir pašalintos iš rinkos. Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF) nebuvo gauta pranešimų dėl nesaugių gertuvių.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių