Quantcast

Kada naudoti barjerinius apsauginius kremus? Specialisto patarimai

  • Teksto dydis:

Oda yra didžiausias išorinis žmogaus organas, dengia ir saugo visą kūną. Tačiau pažeidus odos vientisumą dėl prakaito, drėgmės ar ilgalaikio kontakto su šlapimu ir (arba) išmatomis apsauginė odos funkcija gali būti sutrikdyta.

Iššutimas – tai odos uždegimas, atsirandantis dėl susiglaudžiančių odos plotų trinties. Kirkšnių, šlaunų, pažastų, kaklo, pilvo ar sėdmenų raukšlėse atsiradęs odos pažeidimas dažniausiai prasideda paraudimu. Moterims ši problema neretai atsiranda raukšlėse po krūtimis. Iššutimą gali skatinti ir nutukimas. Suaugusiam asmeniui ar vaikui prakaituojant, šlapinantis ir tuštinantis odą nuolat veikia šiluma, drėgmė, bakterijos bei rūgštys. Iššutusi oda parausta, gali būti sausa ar šlapiuoti, pleiskanoti, būdingas skausmas, deginimas ar tempimas, niežulys. Jei iššutimas negydomas laiku, pažeidimo vietose odos paburksta, kartais atsiranda seruminio eksudato pripildytų pūslių, erozijų. Tai yra ne tik skausminga būklė, ji didina antrinių bakterinių ir grybelinių odos infekcijų išsivystymo riziką.

Pakilus odos temperatūrai, dėl drėgmės, prakaito, šlapimo ar išmatų poveikio pažeidžiamas odos mikroklimatas, ji minkštėja, tampa jautresnė spaudimui, dėl to didėja pragulų susidarymo rizika. Drėgmės perteklius gali susidaryti dėl daugybės priežasčių, tačiau manoma, kad šlapimo ir (arba) išmatų nelaikymas yra pagrindinė problema, dėl kurios kyla odos uždegimas, vadinamas sauskelni dermatitu. Vyresniame amžiuje ši problema dar intensyvesnė dėl sumažėjusios epidermio apsauginės funkcijos, nuokrypio nuo normalios pH aplinkos ir sulėtėjusio odos gebėjimo atsinaujinti.

Pagrindinės strategijos, užkirsiančios kelią odos iššutimui ar šlapimo ir (ar) išmatų sukeltam odos uždegimui, tai – laiku įvertinti odos būklę, tinkamai ją prausti ir valyti, atstatyti apsauginę funkciją. Odos sudirgimo ir vientisumo pažeidimų (iššutimų, paraudimų, nutrynimų) profilaktikai ir (ar) gydymui svarbu naudoti apsauginius barjerinius kremus, ypač kai nelaikomas šlapimas ar išmatos. Rekomenduoju „SENI Care“ apsauginį kremą su argininu. Šio kremo sudėtyje esanti natūrali aminorūgštis argininas mažina paraudimus, skatina odą atsinaujinti ir gyti. Argininas yra amino rūgštis, kuri svarbi susidarant azoto oksidui. Įrodyta, kad trūkstant azoto oksido sutrinka odos mikrocirkuliacija, o naudojant argininu papildytus kremus kraujotaka gerėja. Kai oda yra paraudusi ir šlapiuoja, reikia sausinamojo poveikio apsauginio kremo. „SENI Care“ apsauginis kremas su cinko oksidu sudaro veiksmingą apsauginį sluoksnį ir efektyviai mažina odos šlapiavimą. Jei slaugote asmenį, kurio judėjimo funkcija sutrikusi, svarbu pasirūpinti pragulų profilaktika ir naudoti kompleksines pragulų profilaktikos priemones. Daugiau informacijos www.sidabra.lt arba nemokama linija

8 800 00226 – atsakymai į visus klausimus apie odos priežiūrą, šlapimo nelaikymą ir slaugą.


Šiame straipsnyje: SIDABRA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių