Quantcast

Japonija peržiūri kovos su kiaulių maru strategiją

  • Teksto dydis:

Japonijos Gifu prefektūroje, vadovaujantis gerąja Lietuvos ir Vokietijos patirtimi ir žiniomis kovojant su klasikiniu kiaulių maru (KKM) ir afrikiniu kiaulių maru (AKM), bus diegiami nauji prevencijos ir kovos su KKM būdai ir metodikos. Prefektūros specialistai, bendradarbiaudami su šalies centrinės valdžios institucijomis, sieks visos šalies mastu sustiprinti KKM epidemijos kontrolę bei prevencijos priemones.

Rugpjūčio viduryje ekspertų ir mokslininkų iš Gifu prefektūros delegacija lankėsi Lietuvos bei Vokietijos kompetentingose institucijose, siekdama plačiau susipažinti su šių šalių patirtimi, taikomomis stebėsenos, prevencijos ir kovos su KKM ir AKM priemonėmis. Palyginusi šių šalių ir Japonijos taikomas apsaugos nuo KKM ir AKM priemones ir standartus, Japonija peržiūrės ir sustiprins šalyje taikomas kovos su KKM priemones.

„Jau ne pirmus metus aktyviai bendradarbiaujame su kolegomis iš Gifu prefektūros ir centrinių Japonijos valstybinių institucijų. Puikūs tarpvalstybiniai santykiai, tokie vizitai bei pasikeitimas gerąja patirtimi leidžia stiprinti tarpusavio ryšius, plėtoti prekybą, prisideda prie lietuviškų maisto produktų eksporto. Japonijos kolegos vertina tai, kad KKM Lietuvoje neregistruojamas nuo 2011 m., Lietuva taip pat užsitarnavusi puikią reputaciją kovojant su AKM. Jie puikiai įvertino ir AKM kompetencijų centro darbą analizuojant ligos protrūkių priežastis, gerąją mūsų šalies patirtį ūkiuose taikant biologinio saugumo priemones ir griežtą aplinkinių teritorijų kontrolę nustačius virusą, gerą bendradarbiavimą tarp valstybinių institucijų, privačių veterinarijos gydytojų, kiaulių laikytojų ir medžiotojų“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Darius Remeika.

Pirmas KKM atvejis Japonijoje po daugiau nei 25 m. buvo nustatytas 2018 m. rugsėjo mėnesį. Šiuo metu Japonija yra oficialiai informavusi apie 961 KKM protrūkį tarp kiaulių ir šernų. Šalyje nuo šių metų pavasario pradėta laukinių gyvūnų oralinė vakcinacija nuo KKM.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių