Quantcast

Finansų valdymas nuo įkaitusio raudonumo iki žaliųjų finansų ateityje

  • Teksto dydis:

Jau antrus metus gyvename naujoje realybėje, kuri pakeitė visas gyvenimo ir verslo sritis. Finansai – ne išimtis. Todėl Kauno finansininkų klubas veikiantis Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmuose verslininkus ir finansų srities specialistus pakvietė į konferenciją „Naujoji realybė – naujieji finansai. Finansų valdymas nuo įkaitusio raudonumo iki žaliųjų finansų ateityje“.

„Verslui esminis dalykas šiandien yra popandeminio laikotarpio finansų valdymas ir įmonių mokumas. Didelis dėmesys turi būti skiriamas ne tik pajamų augimui, bet ir įmonių mokumo užtikrinimui. Tam reikalinga ir valstybės parama. Verslas atlaikęs pandeminius sukrėtimus, vis dar susiduria su trūkinėjančių grandinių ir užsiveriančių sienų iššūkiais. Sudėtingas laikotarpis tęsiasi. Todėl atsakingas ir realistiškas valdžios požiūris, mokesčių atidėjimas bei pagalba neturi nutrūkti.“, – konferencijoje kalbėjo Kauno prekybos pramonės ir amatų rūmų prezidentas Zigmantas Dargevičius. Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas taip pat pastebėjo, kad finansų valdymas įmonėse dažnai vyksta post factum. „Šiandieniniai finansai ir jų valdymas jau kviečia žvelgti ir numatyti tai, kas bus ateityje.“, – sakė Z. Dargevičius.

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Kauno finansininkų klubo vadovas Mindaugas Bičkauskas renginio organizatoriams dėkojo už iššūkį dar labiau finansininkus paskatinti pažiūrėti į priekį.  „Nes šiandienos konferencija yra noras sujungti netolimą praeitį, skaičius, geriausią verslo praktiką, pasiremti akademine bendruomene ir pasižiūrėti į priekį, ten kur politikai, valstybė suka link Žaliojo kurso.“, – konferencijoje kalbėjo M. Bičkauskas.

Konferencijos „Naujoji realybė – naujieji finansai“ moderatorius Luminor banko vyr. ekonomistas Žygimantas Mauricas pažymėjo, kad ateinantis laikotarpis yra kupinas tiek galimybių, tiek pinigų, bet taip pat ir iššūkių.

Kauno technologijos universiteto Ekonomikos ir verslo fakulteto finansų profesorius Rytis Krušinskas, pedagoginį ir tiriamąjį darbą dirbantis jau 20 metų, skaitė pranešimą pavadinimu „Į kokią organizacijos finansų žalumą veda Žaliasis kursas?“. Klimato kaita, žaliasis kursas, tvarumo iššūkiai – tai tik dalis kaskart dažniau skambančių ir kasdienybę keičiančių sąvokų. Kokių pokyčių tai gali atnešti į organizacijų finansų planavimą ir valdymą? Kiek tai gali keisti nusistovėjusią veiklos efektyvumo vertinimo sampratą? Kokie rodikliai rodo, kad verslo organizacijos eina „žaliąja“ kryptimi, ar jau yra kažkokių įrodymų, kad tai atsiperka? Pasak prof. R. Krušinsko „finansų profesionalai yra ir bus vieni tų, kurių klaus – ar reikia, ar apsimoka, kodėl verta uždegti „žalią“ šviesą“.

„Linas agro Group“ finansų direktorius Mažvydas Šileika pristatė „Linas agro Group“ finansų valdymo prioritetus ir tikslus bei pasidalino patirtimi apie dabartinę grupės finansų funkciją, planavimą bei verslo augimo užtikrinimą besikeičiančiame verslo reguliavimo pasaulyje.

Lietuvos banko valdybos narys Simonas Krėpšta sako, kad pandemijos metu Lietuvos ekonomika ir finansų sistema demonstruoja išskirtinį atsparumą. Ir savo pranešime apie Lietuvos finansų sistemos iššūkius ir galimybes pandemijos laikotarpiu atskleidė koks gali būti tikėtinas pandemijos poveikis šalies finansų sistemai vidutiniu ir ilguoju laikotarpiu: ar pozityvios tendencijos neslepia besikaupiančių rizikų, ar esame pasirengę atlaikyti užsitęsusią pandemiją bei kokiems naujiems iššūkiams turime pradėti ruoštis jau šiandien.

Tradiciniai ūkinės veiklos būdai, finansavimo šaltiniai ir strategijos privalo prisitaikyti prie pakitusios realybės ir naujų globalių transformacijos prioritetų. LR Finansų viceministrė Vaida Česnulevičiūtė skaitė pranešimą apie tai. kokie verslui aktualūs struktūriniai pokyčiai vyksta nacionalinėje ir Europos Sąjungos darbotvarkėje bei kėlė klausimą ar šalies institucijos turi pakankamai įrankių ir finansų, kurie įgalintų visuomenę ir verslą transformuotis į solidarų, atsparų krizėms ir aukštą pridėtinę vertę kuriantį vienetą?

Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė Judita Stankienė konferencijoje pristatė VMI 2021 – 2025 metų strategiją ir veiklos tikslus bei VMI rezultatus – informaciją apie mokesčių sumokėjimą, biudžeto surinkimą ir mokestinių prievolių vykdymą.

Apie ketvirtosios pramonės revoliucijos suteiktų galimybių taikymą valdant Europos žaliojo kurso iššūkius žemės ūkyje, inovacijas žemės ūkyje bei Europos žaliojo kurso įgyvendinimo finansines galimybes ir problemas konferencijoje pristatė Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos kanclerė prof. Astrida Miceikienė.

Raimonda Jankauskienė, UAB „Festo“ Finansų ir administravimo padalinio vadovė kalbėjo apie paslaugų centrus ir pasidalino UAB „Festo“ paslaugų centro patirtimi skaitmenizuojant procesus.

Konferencijos moderatorius Žygimantas Mauricas kartu su dviejų panelinių diskusijų dalyviais taip pat diskutavo aktualiais Žaliojo kurso ir finansų klausimais, atsakė į auditorijos klausimus ir pateikė naudingų įžvalgų bei įkvėpe ne tik peržiūrėti vykdomą finansų valdymą bet žvelgti į tai novatoriškai.

Konferencijos tiesioginę transliaciją buvogalima stebėti Delfi.lt portale, na o gyvai renginyje dalyvavusiųjų dar laukė ir pramoginė staigmena – „Baltų varnų“ Mildos ir Teresės improvizacija su etno-chuliganišku užtaisu.


Šiame straipsnyje: PPA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių