Quantcast

Chemiją pamėgusiai jaunai specialistei farmacijos studijos atvėrė įdomią karjerą

  • Teksto dydis:

Farmacija – viena sparčiausiai besiplėtojančių biomedicinos mokslo sričių. Nuo pasaulinių procesų neatsilieka ir Lietuvos farmacijos mokslas – į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Farmacijos fakultetą atkeliauja tokios pažangios pasaulinės naujovės, kaip tablečių gamyba trimačio spausdinimo būdu.

„Farmacijos specialisto karjeros galimybės šiandien – itin plačios: LSMU Farmacijos fakultetas rengia universalius specialistus, kurie dirba toli gražu ne vien vaistinėse. Mūsų absolventų laukia vaistų gamybos, didmeninės ir klinikinius tyrimus atliekančios įmonės, dažnai jie renkasi ir mokslininko tyrėjo kelią“,  – pabrėžė LSMU Farmacijos fakulteto dekanė prof. Ramunė Morkūnienė.

„Kad rastum savo vietą sparčiai besiplėtojančioje farmacijos srityje, reikia smalsumo, drąsos ir užsipyrimo. Tai pagrindiniai varikliai, kurie veda į priekį, padeda siekti savo tikslų. Išsiugdžius šias savybes, viskas tampa įmanoma“, – šyptelėjo LSMU absolventė Edita Kaupienė.

Į farmacijos studijas atvedė susižavėjimas chemija

Jauna specialistė šiandien – bendrovės „Biomapas“ Farmacinio budrumo projektų vadovė, laikinai einanti skyriaus vadovo pareigas. Sėkmingą jos karjerą nulėmė mokyklos metais prasidėjęs susižavėjimas chemija, atvedęs iki farmacijos studijų LSMU.

„Mokykloje labai domino įvairūs virsmai ir kūrimas. Turėjau puikią chemijos mokytoją. Kai iš miltelių sukūrėme įspūdingus kristalus – supratau, kad noriu dalyvauti tuose cheminiuose kūrimo procesuose, juos pažinti. Tad nors mama gydytoja tyliai siūlė rinktis medicinos studijas, pasirinkau tobulą vidurį: išsamios chemijos studijos, arti medicinos, nereikia dirbti tiesiogiai su pacientais. Pasirinkusi farmaciją, niekada nesigailėjau“, – šyptelėjo E. Kaupienė.

Farmacijos studijos Lietuvos sveikatos mokslų universitete jaunai specialistei įsiminė ne vien plačiu įvairiapusiu parengimu ar tuo, jog galėjo išpildyti savo svajonę ir nerti į įvairias chemijos srities disciplinas – bet ir proga mokytis apginti savo, būsimosios farmacijos tyrėjos, mokslininkės tobulėjimo siekį ir asmeninius tikslus.

Siekė plėtoti farmacijos mokslą

„Studijų metu bendramoksliai it susitarę planavo tik vaistininkų ateitį, ir murmėdavo, jei tekdavo mokytis įvairių papildomų chemijos disciplinų, socialinės farmacijos, etikos, psichologijos dalykų, kurie man ir keletui kitų bendramokslių atrodė itin svarbūs.

Savo karjerą įsivaizdavau ne vaistinėje – siekiau kažkuo daugiau prisidėti prie farmacijos mokslo plėtros. Ir iš tiesų – universitete gautos žinios vėliau labai pravertė. Tad studijos suformavo nuostatą siekti savo tikslo, išmokė pakovoti už savo poreikius, nepaisant to, kad šimtai aplinkui tavęs nesupranta“, – pastebėjo pašnekovė.

Vienas pirmųjų profesinių išbandymų dar neapsigynusiai magistro darbo farmacijos absolventės laukė jau pirmosiomis darbo dienomis, kai dar neapšilus kojų teko pavaduoti atostogų išėjusį vadovą. Nors sulaukė daug pagalbos ir patarimų, jauna specialistė kiek galėdama vertėsi visų pirma savo jėgomis ir išmanymu. „Iššūkį – pakovoti už save, pasiekti, padaryti – netgi ne visada žinant, kaip – atlaikiau: įmonėje dirbu ir šiandien“,  – prisimindama šypsojosi E. Kaupienė.

Farmacinis budrumas: kas tai?

Farmacijos studijų metu gautas žinias specialistė pritaiko bendrovės „Biomapas“ farmacinio budrumo veiklos srityje. Farmakologinio budrumo skyriaus tikslas – įvairiais šio skyriaus valdomais procesais užtikrinti klientų vaistų saugumą.  Įmonė, kurioje dirba E. Kaupienė, teikia sprendimus farmacijos srities rinkodaros teisės turėtojams, vykdo klinikinių tyrimų, strategijos, vaistų registravimo veiklas.

Jauna specialistė pabrėžė, kad farmacijos sritis plėtojasi itin sparčiai, tad nevalia sustoti: būtina sekti pasaulines farmacijos naujienas, tobulintis mokymuose. 

„Universitetas suteikia pradines gaires, tačiau asmeninis profesinis tobulėjimas nesustoja: į dominančią profesinę sritį toliau tenka nuolat ir daug gilintis. Kasdien susidurdama su nauja užduotimi ar reikalavimu, išmokau analizuoti ir priimti sprendimus, kartais ir rizikingus. Įgijus patirties, lengviau, tačiau kai profesinę karjerą tik pradedi, kiekviena diena yra iššūkis, kai tenka pasiekti tai, ko dar gyvenime nežinojai“,  – sako specialistė.

Pasak laikinai skyriaus vadovės pareigas einančios E.Kaupienės, įmonė, kurioje ji dirba, sparčiai auga ir planuoja plėsti veiklą į naujus regionus, siūlyti klientams naujų paslaugų. Ambicingi tikslai ir darbuotojams kelia naujų tobulėjimo iššūkių – tačiau puikų žinių, įgūdžių ir vertybinių nuostatų bagažą studijų LSMU metu sukaupusią jauną specialistę profesiniai iššūkiai tik džiugina.

Po studijų – plačios karjeros galimybės

LSMU absolventė įsitikinusi, kad renkantis farmacijos studijas, svarbu suvokti, jog universitetas suteikia tam tikrų žinių, įgūdžių, specialybės gairių – tačiau profesinės karjeros kryptis ir sėkmė – paties jauno specialisto rankose.

„Supratus, jog už tų gairių – visas platus pasaulis, kuriame galima rinktis ir toliau plėtoti tai, kas įdomu ir traukia, bus lengviau atrasti save ir tobulėti farmacijos pasaulyje“,  – sako jauna specialistė.

Prof. Ramunė Morkūnienė pasakojo, kad šiandien LSMU Farmacijos fakultetas užsibrėžęs pirmauti Lietuvoje rengiant naujos kartos, tarptautiniu lygiu konkurencingus farmacijos specialistus. Tokias plačias veiklos galimybes suteikia tarptautinius standartus atitinkanti fakulteto infrastruktūra ir aukšto lygio dėstytojai: fakultete dirba 15 farmacijos krypties profesorių. Šiemet – penkeri metai, kai duris atvėrė naujas Farmacijos fakulteto pastatas, kuriame vykdomi aukščiausio lygio dideli tarptautiniai mokslo projektai, kuriami farmaciniai ir kosmetikos produktai.

„Didžiuojamės ir džiaugiamės, kad nauja laboratorinė ir  auditorijų mokomoji įranga studentams ir mokslininkams padeda įgyvendinti savo idėjas ir teorines žinias. Studentai gali rengti magistro baigiamuosius darbus aktualiomis farmacijos rinkai temomis, gali dirbti moderniose laboratorijose, sudarytos puikios sąlygos įgyti praktinės veiklos įgūdžių čia pat veikiančioje universiteto vaistinėje“, – pasakojo dekanė.

Puikiai parengtų specialistų laukia ne vien Lietuvoje

„Farmacija – viena greičiausiai besikeičiančių sričių. Į pirmą vietą iškyla kompleksinio, komandinio darbo svarba, šiandienos farmacijos magistras turi jungtis į sveikatos apsaugos specialistų komandą. Nauji vaistai, naujos technologijos, nauji studentų ir darbdavių lūkesčiai – visi šie pokyčiai turi būti greitai atspindimi studijų procese. Tad tobuliname farmacijos studijas: planuojame įdiegti pasaulinio lygio naujoves – simuliacinius farmacijos specialistų mokymo metodus, kuriais ugdysime žinių taikymo praktikoje, gebėjimo priimti sprendimus, atsakomybės, kritiško vertinimo ir komandinio darbo kompetencijas.

Studijų programoje kasmet daugėja klinikinės farmacijos dalykų. Pradėjome įgyvendinti inovacinį tablečių gamybos projektą naudojant trimačio spausdinimo technologijas“, – pasakojo LSMU Farmacijos fakulteto dekanė prof. R. Motrkūnienė.

LSMU Farmacijos studijų programa – labai populiari, kasmet šias studijas renkasi itin daug abiturientų. Vienas pagrindinių sėkmingų studijų rodiklių – jog studijas baigusių absolventų įsidarbinimo rodiklis yra vienas aukščiausių ne tik mūsų LSMU, bet ir tarp Lietuvos universitetų!

Net 98,2 proc. Farmacijos fakulteto absolventų dirba jau po 6 mėnesių. Todėl fakulteto bendruomenė didžiuojasi, kad ugdo aukšto lygio paklausius farmacijos specialistus Lietuvai.


Šiame straipsnyje: LSMU 2019farmacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių