- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vasarą didėja rizika, kad maisto produktai suges greičiau ar taps nebetinkami naudoti maistui. Karštuoju metų laiku išauga ir apsinuodijimų maistu pavojus. Todėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai primena viešojo maitinimo ir prekybos įmonėms 5 pagrindinius principus, kurie padės užtikrinti tinkamą maisto saugą net ir tvyrant kaitrai.
• Higiena
Asmens higiena, žaliavų ir maisto transportavimo ir laikymo temperatūra bei patiekalų ruošimo technologijos yra itin svarbūs ir jiems būtina skirti didesnį dėmesį tvarkant maistą viešojo maitinimo įmonėse, prekiaujant maisto produktais.
Rankų higiena yra vienas esminių veiksnių, apsaugančių nuo infekcijų, plintančių kontaktiniu būdu, todėl darbuotojų rankų higienai maisto tvarkymo subjektuose turi būti skirtas ypatingas dėmesys. Darbuotojai privalo plauti rankas visada, kai jos yra vizualiai nešvarios; pasinaudoję tualetu, prieš ir po maisto gaminimo; kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa, paukštiena ar žuvimi; po darbo su nešvariais indais, stalo įrankiais ir kitais užterštais daiktais.
• Maisto laikymas ir transportavimas
Viešojo maitinimo įstaigų ir prekybos įmonių darbuotojai privalo periodiškai matuoti ir įvertinti, kaip veikia šaldymo įrenginiai, ar produktų laikymo ir apdorojimo sąlygos tinkamos. Maisto ir jo žaliavų laikymo ir transportavimo temperatūra tiesiogiai veikia maisto saugą ir kokybę. Ne mažiau svarbu maisto produktų, žaliavų priėmimo metu įvertinti, ar transporto priemonėje išlaikyta tinkama temperatūra, ar nepažeistos pakuotės, ar produktų kvapas ir išvaizda nepakitę. Kilus įtarimų, jog maisto produktai galėjo būti gabenami netinkamai, būtina išmatuoti temperatūrą produkto viduje. Iš tiekėjų turi būti priimami tik saugūs ir kokybiški maisto produktai ir žaliavos.
• Paruoštų patiekalų laikymas
Ne mažiau svarbus ir tinkamas paruoštų patiekalų laikymas. Negalima paruošto maisto kambario temperatūroje laikyti ilgiau nei 2 valandas, karštus patiekalus iki patiekimo vartotojui reikia laikyti ne žemesnėje kaip 68 0C temperatūroje, užšaldyto maisto negalima atitirpinti kambario temperatūroje. Viešojo maitinimo ir prekybos įmonės karštuoju metų laiku privalo peržiūrėti ir siūlomą maisto ar patiekalų asortimentą, laikinai sumažinti labai jautrių maisto produktų (pavyzdžiui, kepinių su kreminiais įdarais ar greitai gendančių gyvūninių produktų) pasiūlą.
• Kryžminė tarša
Tvarkomas maistas turi būti apsaugotas nuo užteršimo mikroorganizmais. Vienas pagrindinių reikalavimų, taikomų visose maisto tvarkymo įmonėse, yra žaliavos atskyrimas nuo paruošto vartoti maisto. Žalią mėsą, paukštieną ar žuvį būtina laikyti atskirai nuo kitų maisto produktų; šaldytuve maistą reikia laikyti taip, kad jis nesiliestų su žaliava. Žaliavai doroti ir pagamintam maistui tvarkyti turi būti naudojamas atskiras inventorius (lentelės, peiliai ir kt.), kad darbuotojai jų nesupainiotų, atskiroms maisto produktų grupėms tvarkyti skirti įrankiai turi būti skirtingai paženklinti. Visas gamybinis inventorius turi būti tinkamai plaunamas, dezinfekuojamas ir išdžiovinamas.
• Vanduo
Maisto tvarkymo veiklą vykdantys subjektai karštuoju metų laiku taip pat turėtų pasirūpinti, kad maisto tvarkymo vietose nuolat būtų tiekiamas švaraus geriamasis vanduo. Įmonėje turi būti pakankamai tiek karšto, tiek šalto tekančio vandens ir dezinfekcinių medžiagų, jų turi pakakti tinkamai rankų higienai, įrenginių, inventoriaus ir patalpų priežiūrai užtikrinti.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kauno rūmų nariai prisistatė tarptautiniame „Erasmus jauniesiems verslininkams“ suvažiavime Kaune
Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai (KPPAR) – didžiausią verslo bendruomenę Kauno ir Marijampolės regionuose telkianti organizacija, kuriai patikėtos valstybės deleguotos funkcijos, taip pat ir aktyvus Europos Sąjungos vykdomų projektų pa...
-
Konferencija „GERVĖ 2024“
Aplinkos ministro S. Gentvilo pranešimas, dėmesys dirbtiniam intelektui ir žalioji išmanioji statyba Lietuvoje ir pasaulyje ...
-
Kviečiame įmones dalyvauti nuotolinėje konferencijoje „SKAITMENIZUOK'IS 2024“
Balandžio 18 d. (13:00 val.) Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai kartu su EnterpriseEurope Network Lietuva tinklu beiskaitmeninių technologijų sektoriaus (DigiTech) asociacija INFOBALT,kviečia dalyvauti įmones nuotolinėje konferencijoje „SKA...
-
Marketingo vadovų klubo susitikimas, 55-ąjį jubiliejų mininčioje, Birštono sanatorijoje „Versmė“
Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmuose (KPPAR) veikiantis Marketingo vadovų klubas vasario 22 dieną pakvietė klubo bei Kauno rūmų bendruomenės narius į susitikimą, kuris vyko Birštone, sanatorijoje „Versmė“ . ...
-
Dalyvaukite geriausioje „debesų kasyboje“ 2024-aisiais ir užsidirbkite pinigų iš namų1
Įžengus į naujus metus vis daugiau žmonių ieško būdų gauti pasyvias pajamas iš namų, o debesies kasyba tampa labai populiariu pasirinkimu. Net jei esate naujokas, galite lengvai užsidirbti pinigų iš debesies kasybos. ...
-
Kauno prekybos pramonės ir amatų rūmuose lankėsi Indonezijos Respublikos ambasadorė
Vasario 14 dieną iš anksto suplanuoto vizito į Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmus atvyko Jos Ekscelencija Indonezijos Respublikos ambasadorė Dewi Savitri Wahab su savo komanda. ...
-
Kauno PPA rūmuose lankėsi Indijos Respublikos ambasadorius
Vasario 23 dieną Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmuose (KPPAR) apsilankė J. E. Indijos Respublikos ambasadorius DeveshUttam su delegacija. Tai – pirmasis ambasadoriaus vizitas Kaune nuo tada, kai 2023 metais Vilniuje atidaryta Indijos Respubliko...
-
Apdovanoti konkurso „Sukurta Kauno rajone 2023“ laureatai
Sausio 25 d., ketvirtadienio vakarą, Raudondvario menų inkubatoriuje apdovanoti 11 sėkmingiausiai 2023-aisiais dirbusių Pakaunės įmonių atstovų tarp kurių – devintąjį kartą vykusio konkurso „Sukurta Kauno rajone 2023“ laureatai &n...
-
Jonavos filialo šventiniame renginyje „Palydėjus 2023-uosius“ pagerbti Jonavos sėkmingiausi verslai
Sausio 25-ąją Jonavos kultūros centre vyko Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų (KPPAR) Jonavos filialo verslo bendruomenės šventinis vakaras „Palydėjus 2023-uosius“. Į iškilmingą renginį gausiai susirinkusius verslo ats...
-
Enterprise Europe Network – nauji kontaktai jūsų verslo plėtrai visame pasaulyje
Enterprise Europe Network (EEN) – didžiausias verslo paramos tinklas, jau 15 metų sėkmingai veikiantis visame pasaulyje (daugiau nei 40 šalių), apimantis daugiau nei 450 partnerių organizacijų ir tūkstančius ekspertų&n...