Quantcast

Žmogžudžiu tapęs Kauno policininkas vis dar tikisi malonės

Į laisvę veržiasi jau daugiau kaip dešimt metų už grotų laikomas bedirbdamas Kauno policijoje žmogžudžiu tapęs Rokas Mikuckas. Jis ir anksčiau prašė sušvelninti jam skirtą penkiolikos metų laisvės atėmimo bausmę, motyvuodamas tuo, kad padėjo kolegoms atskleisti šį nusikaltimą ir net surinko bendrininkų viešoje vietoje išmestus nusikaltimo įrankius, kuriuos ketino nešti į policiją, kartu pasiduodamas ir pats, tačiau nespėjo.

Iškalbingi ryšiai

Šios 2008-ųjų vasarą Suvalkiją sukrėtusios žmogžudystės metu R.Mikuckas, kuriam tada buvo 23-eji, dirbo postiniu tuometinėje Aleksoto policijos nuovadoje, į kurią atėjo iš tarnybos Kauno transporto policijoje, kur budėjo požeminėje perėjoje ties Geležinkelio stotimi. Ir po sulaikymo kolegoms prisipažino, kad ryžęsis plėšikauti dėl pinigų trūkumo, nes gaudavo už tarnybą minėtoje nuovadoje „į rankas“ tik apie 1500 litų.

Kartu su ketverius metus policijoje dirbusiu R.Mikucku buvo teisiami ir du ne kartą už vagystes, neteisėtą disponavimą narkotikais, chuliganizmą, plėšimą bei išžaginimą teisti jo bendrininkai, su kuriais jis anksčiau nuomojosi vieną kambarį.

Beje, vienas iš jų minėtos žmogžudystės metu slapstėsi nuo bausmės, skirtos jam už kitą nemažą atgarsį visuomenėje sukėlusį nusikaltimą – išžaginimą vieno Kauno Laisvės alėjos baro moterų tualete. Tuo metu ši pasilinksminimo įstaiga buvo sausakimša klientų. Nukentėjusioji buvo viena iš jų.

R.Mikuckas tikino nežinojęs nei, kad šis jo pažįstamas buvo už tai teisiamas, nei, jog jis slapstėsi nuo jo kolegų, turėjusių jį pristatyti į bausmės atlikimo vietą.

Praėjus mėnesiui po šiurpios pensininko žūties, visuomenę sukrėtė žinia, kad vienas iš žudikų – policininkas.

Šiurpi širdininko mirtis

Minėta žmogžudystė Kazlų Rūdos savivaldybės Guobų kaime, už kurią R.Mikuckui Kauno apygardos teismas beveik prieš dešimt metų skyrė jau minėtą penkiolikos metų įkalinimą, o jo bendrininkams – laisvės atėmimą devyniolikai bei 20-čiai metų, buvo įvykdyta 2008-ųjų liepos 1-ąją.

Minėtų trijų iš Kauno atvykusių nusikaltėlių auka tada tapo šiame kaime gyvenantis 71-erių metų A.K. Atvykėlius suviliojo vienišiaus sukauptas metalo laužas.

Praėjus mėnesiui po šiurpios pensininko žūties, visuomenę sukrėtė žinia, kad vienas iš žudikų – policininkas. Tiesa, šį nusikaltimą jis padarė ne tarnybos metu.

A.K. buvo rastas su sintetiniu maišu ant galvos. Aplink kaklą šis buvo užveržtas lipnia juosta. Velionio rankos bei kojos buvo surištos. Ekspertai konstatavo, kad širdininkas A.K., kuriam vos prieš porą mėnesių buvo atliktas širdies zondavimas, mirė uždusęs.

R. Mikuckas. E. Bartulio / „Lietuvos žinių“ nuotr.

Pergudravo ir teistus bendrininkus

Nė vienas iš stojusių prieš teismą dėl itin žiauraus A.K. nužudymo dėl savanaudiškų paskatų neprisipažino uždėjęs jam ant galvos šį maišą ir jį užveržęs.

Pagrindinis klausimas, į kurį turėjo atsakyti teisėjų kolegija, – kuo tikėti: R.Mikucku ar ne kartą teistais šio bendrais? Pastarieji tvirtino, kad nusikaltimo organizatoriumi buvo policijoje dirbęs jų bendrininkas. Tačiau neva ikiteisminio tyrimo metu jie tai nuslėpė. Esą buvo sutarę, kad jeigu jie prisiims kaltę, R.Mikuckas, padedamas kolegų, padės išsisukti. Neva iš pradžių R.Mikuckas net planavo vežtis juos į nusikaltimo vietą nakčiai nuovados kieme paliekamu tarnybiniu transportu. Tačiau lyg tyčia tuo metu šiam buvo sumažintas benzino limitas.

Nustatyta, kad paskutinis su A.K., kuris dar buvo gyvas ir prašė pasigailėjimo, buvo likęs R.Mikuckas, išsiuntęs vieną bendrininkų į kiemą – pasaugoti, kad kas neateitų. Kitas bendrininkas tuo metu buvo išvažiavęs organizuoti tinkamos technikos grobiui išvežti.

Bylos duomenimis, likęs vienas su A.K., R.Mikuckas iškvotė iš aukos ne tik kiek šio seife yra pinigų, bet ir kur jo raktai. Nuo bendrų jis tai nuslėpė. Sulaikytas kolegų iš policijos, R.Mikuckas prisipažino radęs aukos seife apie 7 tūkst. litų, kuriuos, velionio brolio teigimu, šis buvo sutaupęs širdies operacijai.

Dvigubas gyvenimas

Sulaikius R.Mikucką jo namuose Kaune, Žemaičių gatvėje, buvo rasta ir narkotinių medžiagų – du paketėliai su kokainu ir amfetaminu. R.Mikuckas tikino, kad šiuos jam prieš vykstant į A.K. sodybą davęs vienas iš bendrininkų – kad būtų drąsiau. Tačiau jis šių tada nevartojęs, o nuslėpęs ir parsinešęs namo.

Tačiau minėtas bendrininkas teisme teigė, kad R.Mikuckas jį šmeižia. Neva pastarasis vartojo narkotikus dar iki bendro jų nusikaltimo ir gyrėsi galintis gauti „žolės“ ar metamfetamino už pusę kainos – iš to, ką konfiskuoja kolegos.

Kaip ir bendrininkai, R.Mikuckas buvo pasiųstas už grotų ir už pasikėsinimą ginkluoto apiplėšimo, panaudojant savadarbiais šoviniais užtaisytą revolverį bei elektrošoką, būdu pagrobti didelės vertės svetimą turtą. Minėta ginkluotė priklausė R.Mikuckui, kuris teigė įsigijęs ją savigynos tikslais.

Beje, R.Mikuckas nuteistas ir už minėtų savadarbių šovinių pasigaminimą. Veltui vėliau prašydamas Apeliacinio teismo sušvelninti jam Kauno apygardos teismo skirtą bausmę, jis akcentavo, kad nesunaikino tada ir ant revolverio bei elektrošoko paliktų pėdsakų, nors tokią galimybę turėjo. Ir tai – įrodymas, kad jis ruošėsi vykti į policiją ir prisipažinti. Tačiau prieš tai kartu su artimaisiais dar norėjo atšvęsti močiutės vardadienį. Dėl to nuvykti į policiją nespėjo – A.K. nužudymą tyrę kolegos į jo namus atvyko anksčiau.

R. Mikuckas. E. Bartulio / „Lietuvos žinių“ nuotr.

Pirmas blynas prisvilo

Apeliacinis teismas R.Mikucko, kaip ir jo bendrininkų, skundus atmetė. Kaip ir praėjusią savaitę Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmai atsisakė tvirtinti Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos, kurioje R.Mikuckas atlieka bausmę, Lygtinio paleidimo komisijos nutarimą paleisti jį į laisvę lygtinai anksčiau laiko – neatlikus trejų metų keturių mėnesių ir 13 dienų skirtos bausmės.

Teisę pateikti šiai komisijai tokį prašymą R.Mikuckas turėjo, nes jau yra atlikęs minimalią tokiais atvejais laisvės atėmimo dalį. Tačiau, lygtiniam paleidimui būtinos tam tikros sąlygos. O Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmų nuomone, minėta R.Mikucko, nuteisto už penkių nusikalstamų veikų padarymą, neatliktos laisvės atėmimo bausmės dalis šiuo metu dar neleidžia daryti neabejotinos išvados, kad paleidus jį lygtinai iš laisvės atėmimo vietos, būtų įgyvendinta bausmės paskirtis bei realizuoti bausmės individualizavimo ir teisingumo principai.

Tiesa, šią nutartį R.Mikuckas per septynias dienas nuo jos nuorašo įteikimo dar gali apskųsti Kauno apygardos teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

trūksta žodžių

trūksta žodžių portretas
tiek mažai gavo už tokį nusikaltimą, kurį padarė būdamas pareigūnu ir jau nori laisvės?

pilka mase

pilka mase portretas
o kur sedi?kybartu gyvenvietej?

Vafliadienei

Vafliadienei portretas
Jei rašot apie mentus- tai tik apie jau negyvus.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių