Quantcast

Žinutė iš banko ar sukčių?

Kibernetinio saugumo ekspertai nuolat perspėja apie sukčių siunčiamas aktyvias interneto adreso nuorodas. Todėl kaunietis nustebo, kai iš banko „Luminor“ SMS žinute gavo aktyvią nuorodą.

Žinutė iš banko

Kaunietis Aurelijus „Kauno dienai“ pasakojo, kad iš banko „Luminor“ gavęs žinutę su nuoroda į banko interneto puslapį suabejojo šios įstaigos kibernetinio saugumo specialistų kvalifikacija.

„Gavau iš banko „Luminor“ SMS žinutę su aktyvia nuoroda į jų interneto puslapį. Kibernetinio saugumo specialistai nuolat kartoja, kad bankai tokių SMS žinučių nesiunčia. Jei yra susitarimas, kad bankai aktyvių nuorodų nesiunčia, kodėl vis dėlto aš tokią nuorodą gavau. Juk net ir „po oficialiu banko interneto puslapiu galima pakišti bet ką“ ir taip išvilioti pinigus. Paskambinau į banką ir paklausiau, kaip čia yra. Žadėjo perskambinti ir paaiškinti, bet taip jų skambučio ir nesulaukiau“, – stebėjosi Aurelijus.

Vyras nurodė, kad banko atsiųstoje žinutėje buvo informacija apie užsakytą kasdienių paslaugų krepšelį. Nurodyta, kiek  paslauga klientui kainuos, ir pridėtas banko interneto adresas su prierašu, kad čia galima rasti daugiau informacijos.

Šiuo atveju kaunietis tikrai žinojo, kad žinutę atsiuntė ne sukčiai, o bankas. Vis dėlto vyras laikėsi pozicijos, kad, prisidengiant banko vardu ir siunčiant aktyvias nuorodas, žmonės gali būti apmulkinami ir patirti finansinę ir dėl duomenų nutekėjimo žalą.

Ekspertų įžvalgos

„Kauno diena“ pasidomėjo, ką apie banko siunčiamas aktyvias interneto nuorodas mano kibernetinio saugumo ekspertai. Jie laikėsi pozicijos, kad tokiu būdu iš tiesų gali būti skleidžiami kenkėjiški programiniai virusai, todėl įvairios institucijos turėtų vengti jas siųsti savo klientams.

„Išmaniųjų įrenginių vartotojai turėtų kritiškai vertinti visas gaunamas SMS žinutes ir el. laiškus. Ši bendra rekomendacija galioja ir tais atvejais, kai el. laiško adresato lauke arba SMS žinutėje kaip siuntėjas yra nurodomas bankas ar kita oficiali Lietuvos institucija.

Jei yra susitarimas, kad bankai aktyvių nuorodų nesiunčia, kodėl vis dėlto aš tokią nuorodą gavau.

Dauguma išmaniųjų įrenginių SMS žinutes grupuoja pagal siuntėjo vardą, o ne pagal telefono numerį, todėl tuo aktyviai naudojasi sukčiai, bandantys išvilioti klientų prisijungimo duomenis ar kitą jautrią asmeninę informaciją. Todėl tais atvejais, kai gautoje žinutėje prašoma atlikti kažkokius veiksmus, visuomet geriau ir saugiau yra prisijungti prie savo paskyros tiesiogiai, o ne per SMS žinutėje esančią nuorodą“, – Nacionalinio kibernetinio saugumo centro atstovų komentarą perdavė Krašto apsaugos ministerija.

Imsis priemonių

Banko „Luminor“ Sukčiavimo rizikos valdymo skyriaus vadovas Linas Sadeckas dienraščiui tikino, kad aktyvių nuorodų žinutėse palaipsniui bus atsisakoma.

„Dėkojame klientui už pastabumą. Šiuo metu bankas „Luminor“ įgyvendina pokyčius, susijusius su aktyvių nuorodų panaikinimu trumposiose žinutėse. Kadangi Lietuvoje daugėja sukčiavimo atvejų, kai gyventojams siunčiamos nuorodos į suklastotas interneto svetaines, banke atlikome komunikacijos inventorizaciją ir identifikavome sritis, kurias stiprinsime. Palaipsniui aktyvių nuorodų iš viso neliks – vietoj jų raginsime klientus pačius suvesti interneto svetainės adresą naršyklėje“, – teigė L.Sadeckas.

Jis taip pat davė keletą patarimų, kurie gali padėti atpažinti atvejus, kada žinutes siunčia bankas, o kada – sukčiai ar kibernetinių duomenų piratai.

„Reikėtų pažymėti, kad nusikaltėliai trumposiose žinutėse dažniausiai pateikia sutrumpintas nuorodas, pavyzdžiui, bit.ly. Bankas tokių nuorodų nenaudoja. Suklastotose SMS žinutėse dažniausiai pranešama apie neva nutikusią problemą – užblokuotą paskyrą ar sąskaitą, neteisingai atliktą mokėjimo pavedimą, identifikuotą saugumo spragą – ir raginama kuo greičiau imtis veiksmų. Tokio pobūdžio pranešimų bankas taip pat nesiunčia, todėl visuomet kviečiame klientus neprarasti budrumo, net jeigu būtų nurodoma, kad žinutės siuntėjas yra bankas. Jeigu jums kilo įtarimas dėl gautos informacijos, geriau pirmiausia susisiekite su banku oficialioje svetainėje nurodytu telefono numeriu“, – teigė banko „Luminor“ Sukčiavimo rizikos valdymo skyriaus vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Spike

Spike portretas
Geri avigalviai dirba tam Luminore. Įsivaizduoju kaip koks pensininkas gavęs žinutę su aktyvia nuoroda ir išgalvota problema, pradeda žinutės analizę - pasiskaito ką bankas siunčia o ko ne, po to sulygina siuntėjo duomenis su oficialiais, atlieka dar visokių patikrinamųjų veiksmų, o tada pagalvoja ir priima sprendimą neatsakyt... Ar tai norėjo pasakyti Luminor'o apsaugos šefas?

Pranys

Pranys portretas
Amerika tai nepadės,bet jos šachtininkai ir savanoriai galėtų.Prisipirktų ,,voentorguose” patrankų,malūnsparnių ir pirmyn...

T

T portretas
Tai dar veikia prorusiški troliai ?! Greitai jiems visiems bus krachas.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių