Quantcast

Vienas kartas nemelavo: kavinės darbuotojai bus teisiami už klientų diskriminavimą dėl jų tautybės

  • Teksto dydis:

Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmus pasiekė itin reta byla, pasak Lietuvos žmogaus teisių centro, keliama tik įtarus grubią diskriminaciją dėl tautybės, lyties, religijos ar kitos grupinės priklausomybės. Trims vietinės kavinės darbuotojams pareikšti kaltinimai dėl to, kad jie atsisakė aptarnauti pas juos pavalgyti norėjusias romes su mažamečiu vaiku.

Ši garsiai nuskambėjusi istorija įvyko 2022-ųjų liepos 15-ąją Jonavoje – UAB „Turgaus kepyklėlė“ kavinėje „Pilnas Pilvas“. Į ją tądien užsuko pavalgyti trys minėtos tautybės moterys su septynerių metų mergaite.

Tačiau, prisėdusios prie laisvo staliuko, viešnios netrukus buvo pažemintos kitų klientų akivaizdoje. Aptarnaujantis kavinės personalas nesutiko priimti jų užsakymo, teigdamas, kad „čigonai yra kiaulės, visur prišiukšlina, todėl direktorius neleidžia jų aptarnauti“, pasiūlydamas maisto tik išsinešimui. Viešnios su tokiu diskriminaciniu elgesiu nesutiko – pradėjo filmuoti tai, kas vyksta, telefonu, prašydamos paaiškinti į kamerą, kodėl jos nėra aptarnaujamos.

Tačiau netrukus iš kitų kavinės patalpų pasirodė stambus vyras, kuris, panaudodamas jėgą prieš moteris, tiesiog išmetė viešnias iš kavinės. Tiesa, vienai iš patyrusiųjų smurtą buvo pavykę išsilaisvinti, tačiau tada ji sulaukė šios asmens kirčio ranka į nugarą. Visa tai vyko matant mažametei.

 

 

Apie šį incidentą sužinojus žiniasklaidai, kavinės atstovai buvo linkę žurnalistams teigti, kad prieš klientes jėga nenaudota. Tačiau vėliau buvo paviešintas kitas, tai paneigiantis vaizdo įrašas.

Praėjus beveik pusantrų metų po šio įvykio, Jonavos teisėsaugininkai priėmė sprendimą perduoti šią bylą teismui. Joje kaltinimai diskriminavimu dėl tautybės, rasės, lyties, kilmės, religijos ar kitos grupinės priklausomybės, už ką Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas grasina viešaisiais darbais, bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų, pareikšti dviem minėtos kavinės barmenėms – Laurai Karzinovaitei ir Ievai Bakšenskienei. Abiem tai – pirmoji akistata su Temide.

Toks pats kaltinimas, dar kaltinant ir viešosios tvarkos pažeidimu, pareikštas ir šios kavinės darbininkui Aidui Žiemiui. Jis prieš šešerius metus jau buvo teistas Pakruojo rajono teismo už neteisėtą stiprių naminių alkoholinių gėrimų gaminimą, siekiant iš to pasipelnyti. Ir jam už tai teismo skirtą baudą sumokėjo.

Ikiteisminio tyrimo metu nė vienas iš minėtos trijulės jiems inkriminuojamų nusikaltimų, t.y. kad suvaržė romių teises ir laisves bei sukėlė joms tokiu savo elgesiu fizinį skausmą, neigiamas emocijas ir išgąstį nepripažino.

Pirmasis šios išskirtinės bylos posėdis Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmuose planuojamas rytoj.

Nukentėjusiomis šioje byloje yra pripažintos visos keturios romės – ir mažametė. Jos yra pareiškusios teisiamiesiems bendrą 20 tūkst. eurų ieškinį dėl patirtos neturtinės arba moralinės žalos. Visos – po 5 tūkst. eurų.

Nukentėjusiosios – ne vietinės, tačiau dažnai besilankančios Jonavoje, nes jos kapinėse palaidoti jų artimieji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vidmantas

Vidmantas portretas
Visose tautybės yra visokių žmonių.Ir tarp romų,lietuvių,rusų.O paskaičius daugumą komentarų,tai tie komentatoriai neverti net arklio užpakalį bučiuoti.Leksikonas ūrodų,gėdą daro.

Marija mandavoške tu

Marija mandavoške tu portretas
cigonkos klyno - koks dar hamas? Pasiimk vyskupo Skvirecko vertimą ar dar senesnį - ten Chamas. Ir visiem žinoma bendrinis chamas. Tik mandavoškės Biblijos neskaito ir nežino Chamas nepadarė nieko tokio kad pelnytų bendrinį japo vardą. Jei kas padarė - tai jo tėvas nojus. Kuris girtas ir nuogas voliojosi pavėsyje.

jo

jo portretas
bus teisiami uz vagiu diskriminavima... tikra geroves valstybe... vagim
VISI KOMENTARAI 98

Galerijos

Daugiau straipsnių