Quantcast

„Vaisingumo klinikos“ skandalas: prašoma suimti tik vieną iš devynių sulaikytų įtariamųjų

Tęsdami tyrimą dėl „Vaisingumo klinikos“ vadovų ir kitų asmenų galbūt įvykdytų nusikalstamų veikų, susijusių su apgaulinga įmonės finansų apskaita, prokurorai kreipėsi į teismą. Ilgesnį laiką suimti prašyta tik vieną iš devynių anksčiau sulaikytų įtariamųjų.

Teismas leido 10-čiai parų suimti kaltės nepripažįstantį įmonės finansų direktorių Algirdą Šakinį. Prokuroras prašė suimti šį asmenį mėnesiui.

Pas šį įtariamąjį rasta apie 300 tūkst. eurų.

Kitų įtariamųjų, pasak Klaipėdos apygardos prokuroro Lino Kiaurakio, suimti nebuvo reikalo.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas Klaipėdoje, todėl visi įtariamieji buvo atvežti į uostamiestį.

Penktadienį ryte Klaipėdos apylinkės teisme pas ikiteisminio tyrimo teisėją parodymus davė įmonės vadovas Algirdas Usonis, Algirdo Brazausko žentas.

A. Usoniui skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti, paimti jo dokumentai.

A. Usonio žmonos, dirbančios toje pačioje klinikoje, pavardė kol kas į įtariamųjų sąrašą neįtraukta.

Algirdas Šakinis / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Iš įmonės Klaipėdos padalinio įtarimai pareiški dviem asmenims, nepatvirtintais duomenimis, padaliniui vadovaujantis gydytojas taip pat neįtariamas.

Neoficialiais duomenimis, kai kurie įtariamieji pripažįsta kaltę, kai kurie ją kategoriškai neigia.

Priminsime, kad tyrimą pradėję Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorai įtariamaisiais vadino 12 asmenų, dirbančių įmonės „Vaisingumo klinika“ Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos padaliniuose.

Kaip pranešta ketvirtadienį, teisėsauga įtaria, kad trijuose didžiausiuose Lietuvos miestuose veikianti bendrovė „Vaisingumo klinika“ galėjo neapskaityti apie milijono eurų pajamų.

„Įtariama, kad gydymo įstaigoje buvo slepiamos pajamos: neapskaityta suma, preliminariais duomenimis, gali sudaryti apie milijoną eurų“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausioji prokurorė Dalia Pocienė.

Pasak prokurorės, atlikus apie pusšimtį kratų, rasta pusė milijono eurų grynųjų, buvo sulaikyti devyni asmenys, tarp jų – vadovai.

Policijos nuotr.

„Registrų centro“ duomenimis, „Vaisingumo klinikos“ akcininkai yra Algė Ivaškevičė, Virginijus Diržauskas, Algirdas Usonis ir Dov Feldberg.

Ši klinika savo puslapyje skelbia esanti didžiausia nevaisingumo problemas sprendžianti gydymo įstaiga Lietuvoje, kurioje atliekama daugiausia pagalbinio apvaisinimo procedūrų šalyje. Nuo 2000-ųjų veikianti klinika turi padalinius Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Jai vadovauja Lietuvos prezidento Algirdo Mykolo Brazausko dukros Audronės Brazauskaitės-Usonienės sutuoktinis Algirdas Usonis.

Algirdas Usonis/Redakcijos montažas

Ikiteisminis tyrimas atliekama dėl įmonės vadovų ir bei kitų asmenų galimai vykdytų nusikalstamų veikų, susijusių su apgaulinga įmonės finansų apskaita.

Beveik pusšimtis kratų

Labiausiai nukentėjo čia valstybė, kuriai nesumokėti mokesčiai.

Kaip pranešė policija, ikiteisminiame tyrime buvo atliktos kratos Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje esančiose įmonės patalpose, sulaikytų asmenų gyvenamosiose patalpose, transporto priemonėse bei kitur.

„Kratos buvo atliekamos privačioje medicinos paslaugas teikiančioje įmonėje bei jų darbuotojų bei vadovų gyvenamosiose vietose, automobiliuose“, – sakė prokurorė.

Šiuo metu turimais duomenimis, kratų metu buvo rasti apie 500 tūkst. eurų grynais pinigais, taip pat įvairūs tyrimui reikšmingi buhalterinės apskaitos ir kiti dokumentai, kompiuterinės laikmenos bei kiti daiktai.

Pasak policijos, surinkti duomenys leidžia įtarti, jog siekdami išvengti mokesčių ir veikdami pagal iš anksto sugalvotą nusikalstamos veikos planą, šios įmonės vadovai atsakingiems darbuotojams buvo nurodę neįtraukti į įmonės buhalterinę apskaitą dalies iš pacientų gautų pajamų.

„Iš pacientų gaunami pinigai buvo netraukiami į apskaitą, o tuos pinigus pasisavindavo, mūsų turimais duomenimis, įmonės savininkai, vadovai, tiek buvo mokami atlyginimai“, – sakė R. Vaitkevičius.

Dirbo gausios pareigūnų pajėgos

Taip pat įtariama, kad vėliau šie žinomai neteisingi duomenys apie pajamas, pelną ar turtą buvo įrašyti pateikiant deklaracijas Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Valstybei galimai padaryta žala bus nustatyta vėlesniame tyrimo etape.

„Labiausiai nukentėjo čia valstybė, kuriai nesumokėti mokesčiai“, – teigė policijos atstovas.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Ikiteisminis tyrimas šiuo metu atliekamas dėl apgaulingo įmonės apskaitos tvarkymo, padėjimo apgaulingai tvarkyti buhalterinę apskaitą, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną, turtą ar jų naudojimą pateikimo ir piktnaudžiavimo.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja ir jį organizuoja Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų skyrius, jį atlieka Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai, kartu su Kriminalinės policijos biuro, Kauno apskrities policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos, Valstybinės mokesčių inspekcijos ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnais.

Iš viso šiuose proceso veiksmuose dalyvavo apie 100 pareigūnų ir specialistų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juste

Juste portretas
Baisu dar klausimas ar tos kainos iformontos uz paslaugas as lankausi klaipedos vaisingumo klinikoj klausimas as visaka padaro del pacijantu kad pastot is pirmo karto manau ne nes gauna is liginiu kasu pinigeliu. Tad manau net is abtro kart nepastoja moterys. Tiesiok aplaidi klinika bet kad mokescius slepe numaniau nes labai viskas itartina buvo nes neina ne banko kortele atsiskaityti. Yra daugybe niuancu kad net neturi licenzijos pardavineti vaistu bet pardavoneja nors ilga laika nezinojau as pvz pirkau vaistus pas juos kainavo 55 o vaistinej toki pat 35 eurai tai kiek ismelze is manes baisu.

Dalia

Dalia portretas
Bus kaip visada........

Nika

Nika portretas
Vis tiek tokie niekšai išsisuks,juk tokie pinigai sukasi
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių