Quantcast

Teismas: verslininkas A. Stašaitis svetimų pinigų nepradangino

  • Teksto dydis:

Apeliacinis teismas trečiadienį išteisino verslininką Arvydą Stašaitį, kuris kaltintas iššvaistęs paramą neįgaliesiems.

A.Stašaitis buvo kaltinamas Lietuvos invalidų sporto draugijai priklausančių 3,9 mln. eurų iššvaistymu. Už šiuos pinigus buvo perkamos bendrovės, kurios turėjo įdarbinti neįgaliuosius.

Teisėjas Aloyzas Kruopys paskelbė, kad balandį priimtas Kauno apygardos teismo nuosprendis panaikinamas, nes nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

A.Stašaičiui anksčiau buvo skirta reali dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, o kitam asmeniui, Stasiui Pilveliui, – vienerių metų laisvės atėmimo bausmė, vykdymą atidedant pusantrų metų. S.Pilvelis šioje byloje taip pat išteisintas.

Abu kaltinamieji savo kaltę neigė, A.Stašaitis bylą vadino sufabrikuota.

Buvęs Lietuvos invalidų sporto draugijos prezidentas A.Stašaitis kaltintas, kad 2001–2006 metais parengė nusikalstamos veikos planą: jis esą panaudojo iš paramos gautas draugijos lėšas įgyti iš draugijos narių ar su jais susijusių asmenų valdomų įmonių akcijas už didesnę nei tikroji jų vertė kainą ir taip iššvaistė draugijos lėšas. Apeliacinis teismas padarė išvadas, kad objektyvūs bylos duomenys to nepatvirtina.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija byloje atliko įrodymų tyrimą, apklausė liudytojus, specialistus, ekspertus ir padarė kitokias išvadas nei pirmosios instancijos teismas.

„Jokie bylos įrodymai nepatvirtina kad A.Stašaitis turėjo parengęs nusikalstamos veikos planą. Nuosprendyje buvo konstatuota, kad paveikė kitus narius. Jokie įrodymai nepatvirtina, kad toks nusikalstamas poveikis būtų padarytas“, – sakė teisėjas A.Kruopys.

Po išteisinamojo nuosprendžio panaikintas laikinas nuosavybės teisių apribojimas išteisintųjų turtui.

A.Stašaitis džiaugėsi išteisinamuoju nuosprendžiu.

„Aš manau, kad prokuratūra „žvejoja“. Galvoja – ai, čia žinomas. O kada reikia dirbti, nedirba taip, kaip reikia. Jeigu būtų dirbę, kaip reikia pradžioje tyrimo pradžioje, būtų atskleidę viską. Nereiktų eiti per kelias teismų instancijas Kai teismas rimtai įsigilino, viskas aišku pasidarė “, – žurnalistams teisme sakė A.Stašaitis.

Tiriant kitą, prieš kelis dešimtmečius iškeltą bylą, A.Stašaitis be teismo nuosprendžio įkalinimo įstaigoje yra praleidęs beveik penkerius metus. Dėl to jis kreipėsi į Europos žmogaus teisių teismą Strasbūre ir iš Lietuvos prisiteisė 21,7 tūkst. eurų žalos bei 8,7 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

1998 metų spalio 15 dieną Kauno miesto apylinkės teismas nuteisė A.Stašaitį septynerių metų laisvės atėmimo bausme. Teismo sprendimu, taip pat konfiskuotas A.Stašaičio turtas ir atimta teisė penkerius metus dirbti su finansais susijusį darbą.

Tačiau 1999 metų rugsėjį Aukščiausiasis teismas nuosprendį panaikino ir kartu su A.Stašaičiu nuteistus jo bendrininkus paleido iš įkalinimo įstaigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vanga

vanga portretas
Tarybu Lietuvos teismas "TEISINGIAUSIAS" PASAULYJE! SLOVE JAM!

patylėtum

patylėtum portretas
mano a.a. Mama yra pasakojusi, kaip buvo renkamas neįgaliųjų pirmininkas. Stašaitis jį atlydėjo, o kartu atvažiavo ir nemažai jaunų žmonių iš tolo nepanašių į invalidus. Jie, beje, už proteguojamą asmenį ir balsavo. Tai lai patyli šitas "verslo akademijos rektorius" apie savo nekaltumą...Jis, kiek teko anksčiau skaityti, gudrus, net ir kai "šviesuolius" ar kitokius naivuolius per savo schemas mulkino, niekur parašo nedėjo. Ir tuomet už grotų sėdo jo idėjų "išpažinėjai" bei nurodymų vykdytojai.

...

... portretas
Ir kas gali paneigt kad ir teismai pinigus myli ('runkeliams' nurėžti atlyginimai neatstatyti, o teisėjams ir po kompensacijų jų dar mažai).
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių