Quantcast

Teismas: už tris nužudymus iki gyvos galvos kalinčiam kauniečiui dar anksti į laisvę

Apeliacinis teismas atsisakė skirti terminuotą laisvės atėmimo bausmę už trijų žmonių nužudymą iki gyvos galvos įkalintam kauniečiui Mindaugui Račkauskui – teisėjai mano, kad egzistuoja tikimybė, jog vyras laisvėje vėl gali nusikalsti.

Už grotų beveik tris dešimtmečius praleidęs nuteistasis savo kaltę dėl itin žiaurus trijų jaunų žmonių nužudymo pripažįsta tik iš dalies, dėl galimybės dirbti kreipėsi tik 2019 metais, kai atsirado galimybė nuteistajam skirtą laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę pakeisti į švelnesnę – terminuotą laisvės atėmimą.

„Vis dėlto per daugiau nei 26 bausmės atlikimo metus asmens nusikalstamo elgesio rizika pagal „OASys“ vertinimo metodika išliko vidutinė“, – rašoma šią savaitę paskelbtoje galutinėje ir neskundžiamoje Apeliacinio teismo nutartyje.

Teisėjų kolegija atkreipė dėmesį, kad nuteistasis yra linkęs pateisinti savo pavojingą bei priešingą teisei elgesį, o tai rodo, kad jis nesuvokia padarytų nusikaltimų žalos ir pasekmių visuomenei.

„Vykdant bausmę nuteistasis pateisina ir gautas drausmines nuobaudas, skunde stengiasi minimizuoti asmeninę atsakomybę, teigdamas, jog pažeidimai nėra „smurtiniai“ ar „piktybiniai“, – tvirtino teismas.

Nuteistasis kalėjime skatintas 24 kartus, tačiau 13 kartų baustas drausmine tvarka.

Septynis kartus vyras baustas dėl uždraustų daiktų gaminimą, įsigijimą arba laikymą, jam skirtos įvairios drausminės nuobaudos, vieną kartą jis įspėtas žodžiu ir penkis kartus įvyko auklėjamieji pokalbiai.

Savęs vertinimo anketoje M. Račkauskas nenurodė turintis kokių nors problemų, pasak teismo, dėl to nuteistasis iš esmės nustatytų kriminogeninių veiksnių ir nesprendžia.

Anot Apeliacinio teismo, nuteistasis pagal vykdomuosius dokumentus privalo išmokėti šiek tiek daugiau nei 1 tūkst. eurų, tačiau savanoriškai skolos nedengia, išieškotą dalį sudaro tik 55 eurai.

Bylos duomenimis, M. Račkauskas ne kartą atsisakė dirbti administracijos siūlomą darbą, gaudamas materialinių perlaidų iš artimųjų ar įstaigoje gaunamų mėnesinių išmokų, nuteistasis savanoriškai nedengė įsiskolinimų, lėšas išleido asmeniniams poreikiams tenkinti.

Socialinio tyrimo išvadoje nustatyta, kad padaryti nusikaltimą vyrą  pastūmėjo „greitų ir lengvų“ pinigų troškimas, iki įkalinimo jis oficialiai dirbo tik metus.

M. Račkauskas nuo 1996 metų yra įkalintas už trijų žmonių nužudymą Kaune. Tų metų rugpjūtį bute A. Smetonos gatvėje nužudyta nėščia 17-metė, jos 19-metis draugas ir bute su jais buvęs kaimynų berniukas.

Teisėsaugos pareigūnai išsiaiškino, kad nėščia mergina gyveno motinos bute, savininkė šį butą už 6 tūkst. JAV dolerių perdavė ir gautus pinigus atidavė savo dukrai bei jos sugyventiniui.

Tai sužinoję du vyrai susitarė pinigus atimti, o bute būsiančius asmenis nužudyti.

1996 metų rugpjūtį M. Račkauskas iš savo buto slėptuvės paėmė pistoletą su šoviniais bei pistoletą-kulkosvaidį su šoviniais ir garso slopintuvu, nusinešė paklodę aukoms surišti.

Nusinešę prie Nemuno, vyrai išbandė pistoleto-kulkosvaidžio veikimą ir abu nuėjo į butą. Nors nėščia moteris atidavė 5,5 tūkst. JAV dolerių, gavę pinigus nusikaltėliai porą ir berniuką nužudė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

y

y portretas
Jei pagal kokius tai Europos dabar ir musu istatymus privalu skyrti terminuota laisves atemimo bausme , reikia tai daryti ir skyrti ne iki gyvos galvos o pvz .85 metus ir bus terminuota. Kaip sako ; ir vilkas sotus ir avis sveika;

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
TOKIEMS NETURI BŪTI TAIKOMI TERMINUOTI TERMINAI , GAVO TAI KO NOTĖJO , TAI LAI IR TURI

Siaip tai

Siaip tai portretas
Kad tas veikejas jau gime perdauztas tai faktas.bet tai kaip tas lupena namo palepeje sugebejo rasti pistoleta kulkosvaisdi?cia ka jo vaikystes zaislai?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių