Quantcast

Teismas sušvelnino kardomąsias priemones N. Venckienei: galės keliauti po visą šalį

  • Teksto dydis:

Panevėžio apygardos teismas antradienį buvusiai Seimo narei ir teisėjai Neringai Venckienei sušvelnino kardomosios priemonės-intensyvios priežiūros sąlygas.

Sušvelnino kardomosios priemonės sąlygas

Teismas N. Venckienei uždraudė išvykti iš šalies bei įpareigojo naktį būti namuose. Anksčiau N. Venckienei buvo draudžiama nutolti nuo gyvenamosios vietos didesniu kaip 10 kilometrų atstumu.

„Prokuroro nutarimu kaltinamajai paskirti įpareigojimai nenutolti nuo savo gyvenamosios vietos nurodytomis kryptimis ir atstumu yra pertekliniai ir be pakankamo pagrindo perdėm varžo kaltinamosios galimybę laisvai judėti tenkinant tiek savo, tiek artimųjų kasdienius poreikius bei suteikiant jiems pagalbą“, – rašoma apygardos teismo nutartyje.

Teisėjų kolegijos nuomone, įvertinus tai, kad kaltinamoji iki šiol nėra pažeidusi intensyvios priežiūros sąlygų, šiuo metu jai gali būti suteikta galimybė laisvai ir be apribojimų judėti visoje Lietuvoje, nustatant didesnę kontrolę nakties metu: savo gyvenamojoje vietoje Garliavoje ji privalės būti nuo 22 iki 6 valandos.

Teismas išdėstė savo poziciją

Teismas konstatavo, kad N. Venckienei paskirtos kardomosios priemonės – intensyvi priežiūra, 10 tūkst. eurų užstatas bei asmens dokumentų paėmimas šioje proceso stadijoje yra tinkamos ir nėra diskriminacinės, todėl jos paliktos galioti.

Teismas nutartyje įspėjo kaltinamąją, kad ji privalo dėvėti elektroninį stebėjimo prietaisą, jo nenusiimti, negadinti ir nesunaikinti. Pažeidus intensyvios priežiūros sąlygas, kaltinamajai gali būti skirtas suėmimas.

Nutarties dalis dėl intensyvios priežiūros termino pratęsimo per 7 dienas gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

N. Venckienė teismo prašė kardomąsias priemones jai panaikinti visiškai.

N. Venckienei pateikti kaltinimai dėl teismo sprendimo nevykdymo, pasipriešinimo policijos pareigūnui, trukdymo antstoliui ir sudavimo į veidą Laimutei Stankūnaitei. N. Venckienė kaltinimus neigia ir vadina politiškai motyvuotais.

Glumina teisėsaugos požiūris

Sureaguodama į gautą Panevėžio apygardos teismo atsakymą buvusi teisėja ir parlamentarė N. Venckienė savo mintis apie pastarąją nutartį išdėstė raštu akcentuodama, jog jau nuo pat pirmų ekstradicijos dienų, jai tenka susidurti su su kitokiu Lietuvos teisingumo bendruomenės požiūriu: „Esą aš pavojinga, galinti pabėgti, nusikaltėlė ir man turi būti taikomos kuo griežtesnės kardomosios priemonės“, – rašė moteris. 

Pasak N. Venckienės, Lietuvoje nepaisoma JAV Valstybės Departamento įpareigojimo teisti ją tik už nesunkius nusikaltimus.

„Priminsiu, kad Jungtinės Amerikos Valstijos sutiko, kad baudžiamasis persekiojimas mano atžvilgiu gali būti vykdomas tik dėl keturių, didelio pavojaus visuomenei nekeliančių veikų. Tai trys nesunkiais traktuotini nusikaltimai ir vienas nusižengimas, už kurį numatyta bausmė, nesusijusi su laisvės atėmimu. Be to, mano sulaikymas dėl ekstradicijos tęsėsi 21 mėnesį, kuris privalo būti įskaitytas į skiriamą bausmę. Jei, žinoma, būsiu nuteista. Pats pabėgimo faktas, ko taip bijosi teisiniai persekiotojai, užtrauktų dar vieną baudžiamąją atsakomybę ir netekčiau sumokėto užstato – taip reikalingų mano tėvams ir man pragyvenimui reikalingų lėšų“, – pabrėžė buvusi teisėja ir parlamentarė.

Ji, pridūrė, kad teisėsaugos išdėstyti motyvai dėl jai paskirtų kardomųjų priemonių esą negali būti paremti jokia nei buitine, nei teisine logika.

„Akivaizdi teisminė praktika patvirtina, kad asmenims, kurie įtariami daug sunkesnių nusikaltimų nei aš padarymu, buvo paskirta tik viena kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Lyginant su man, nesunkiomis veikomis kaltinamam asmeniui, skirtomis kardomosiomis priemonėmis (įžvelgiamas,  – Kauno diena ) akivaizdus teisingumo vykdymo selektyvumas mano asmens atžvilgiu. Kodėl Lietuvos prokuratūra siekia mano asmens didesnio suvaržymo nei asmenų, apkaltintų nepalyginamai sunkesnėmis veikomis, taip ir lieka neatsakytu, atviru visuomenės svarstymui“, – mintimis dalijosi N. Venckienė.

Primename, jog iš JAV pernai lapkričio 6 dieną pargabenta buvusi parlamentarė Lietuvoje iš pradžių buvo suimta, tačiau Vilniaus apygardos teismas lapkričio 19 dieną patenkino prašymą paleisti ją už 10 tūkst. eurų užstatą ir panaikino anksčiau skirtą dviejų mėnesių suėmimą. N. Venckienei buvo uždėta apykojė, paimti dokumentai.

Ji iš Lietuvos į JAV išvyko 2013 metais. Tais metais Seimas panaikino jos teisinę neliečiamybę.

N. Venckienė buvo viena iš svarbiausių vadinamųjų Garliavos įvykių veikėjų.

2009 metų spalio 5 dieną Kaune nušautas į darbą vykęs teisėjas Jonas Furmanavičius. Tą pačią dieną prie namų nužudyta L. Stankūnaitės sesuo Violeta Naruševičienė. Prokurorai nustatė, kad žmogžudystes galbūt įvykdė garliaviškis Drąsius Kedys, N. Venckienės brolis.

Jis kaltino V. Naruševičienę leidus tvirkinti jo ir L. Stankūnaitės mažametę dukrą bei šios pusseserę, V. Naruševičienės mažametę dukrą. J. Furmanavičių ir Andrių Ūsą kaunietis kaltino pedofilija. Visi teismai A. Ūsą išteisino.

Po žudynių besislapsčiusio D. Kedžio kūnas rastas 2010 metų balandį prie Kauno marių. Vėliau negyvas rastas ir A. Ūsas. Teisėsauga teigia, kad jie mirė nesmurtine mirtimi.

N. Venckienė ilgą laiką globojo dukterėčią, nevykdė teismų sprendimų atiduoti ją motinai L. Stankūnaitei. Mergaitė iš tetos namų Garliavoje paimta įsikišus pareigūnams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NATALIJA TO ANONIMAS

NATALIJA  TO ANONIMAS portretas
ŽMONES TAS ANONYMAS YRA PEDOFILU GIMINAITISIKI ATVEŽANT NERINGA TAS ANONIMAS VISUR RAŠINĖJO KAD NARINGA 30 METU GAUS KAD KALĖIME JA NUŽUDYS IR PRIRAŠYDAVO PO KOKIA 50 KOMENTARU KAIP JIE DŽIAUGĖSI VOT VOT TUOJ ATVEŽ IR I PANEVIŽIO KALEIMA KUR JUS VISI PEDOFILU GIMINĖS DINGOT AR JAU AMO NETEKOT ŠUDO MALĖJAI NIEKŠAI VAIKUČIU TVIRKINTOJU IŠSIGIMUSI GIMINĖLĖ DŽIAUGSMAI BAIGĖSI DAR VIS KUZIA JUS PATIEŠINA BET JUK ŽINOT KAD MENKSTA ARMIJA JUSU GINĖJU IR GRYBĖS NĖRA IR AMERIKA JUSU CHEBRAI DAVĖ GERAI PER SNUKIUS SU TAIS STRAIPSNEIS JAU TAIP PRIDVĖSE KADGERIAU LAUKIT NES TIKRAI VISKAS IŠAIŠKĖS

AJK

AJK portretas
Musų teisėsauga apsidirbo iki ausų. Imkime Tenerifėje įvykius. Gėda.

Anonimas

Anonimas portretas
manau jai keliauti laisvai pavojinga,gali uzspringti lapu smilgos...
VISI KOMENTARAI 43

Galerijos

Daugiau straipsnių