Quantcast

Teismas: policininką nužudęs V. Trakanavičius negali būti anksčiau paleistas į laisvę

Vilniaus apygardos teismas atsisakė anksčiau laiko paleisti į laisvę policininką lošimų salone Kaune nušovusį Vitalijų Trakanavičių.

Nuteistasis jau atliko pusę teismo skirtos bausmės – iš viso už žmogžudystę 2013-siais jis buvo nuteistas kalėti dešimt metų.

Teismas atkreipė dėmesį, kad nuteistasis pataisos namuose nedirba, pataisos įstaigoje du kartus vartojo alkoholį, bausmę atlieka nuo 2017 metų, tačiau tikslinėse priemonėse, nukreiptose į alkoholio vartojimo prevenciją, pradėjo dalyvauti tik 2020 metais.

Nuteistojo tikėjimą, kad ateityje jis nevartos alkoholio ir kad jis gali kontroliuoti savo įpročius, teismas įvertino kaip lengvabūdišką.

„Rodo, kad jis tinkamai nesuvokia smurtinio elgesio, susijusio su alkoholio vartojimu, problemos svarbos“, – rašoma Vilniaus apygardos teismo teisėjos Eglės Gruodienės nutartyje.

V. Trakanavičius atostogaujantį Alytaus apskrities policininką Arnoldą Jurašių nušovė 2013 metų gruodį, būdamas girtas, legaliai turėtu ginklu. Be jokios dingsties jis įrėmė pistoletą sėdinčiam vyrui į krūtinę, vieną kartą iššovė. Šis netrukus įvykio vietoje mirė.

Birželį pataisos namų Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisija nutarė netaikyti nuteistajam lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos su intensyvia priežiūra. V. Trakanavičius parašė skundą Vilniaus miesto apylinkės teismui. Tačiau ir šis sprendimo kol kas nepaleisti nuteistojo nepakeitė.

Tuomet nuteistasis parašė skundą Vilniaus apygardos teismui. Šis taip pat skundą atmetė.

Teisėja E. Gruodienė nusprendė, kad nuteistojo V. Trakanavičiaus pakartotinio nusikalstamo elgesio rizika išlieka žema, tačiau ją sudarantys dinaminiai kriminogeniniai veiksniai, kurių šalinimas turi esminę reikšmę, vertinant jo pažangą, nepakito.

Pasak teismo, tai atsispindi ir pakartotinio nusikalstamo elgesio rizikos įvertyje, kuris per paskutinius metus sumažėjo vos vienu tašku ir sudaro 38 taškus iš 168 galimų, iš kurių 7 priskiriami statiniams, o 31 – dinaminiams veiksniams, t. y. kuriuos yra galimybė sumažinti.

Teisėja atkreipė dėmesį ir į sunkią nuteistojo turtinę padėtį ir menką išsilavinimą. Teismo nuosprendžiu iš V. Trakanavičiaus priteista virš 91 tūkst. eurų žalos atlyginimo. Pagal patvarkymus dėl skolos išieškojimo jo skola viršija 48 tūkst. eurų sumą, tačiau nuteistasis atlikdamas bausmę nedirba. Dėl to menkai dengiamos jo skolos ir negerėja turtinė padėtis.

Pasak teismo, nuteistasis yra įgijęs tik pagrindinį išsilavinimą ir neturi profesinės kvalifikacijos, todėl egzistuoja grėsmė, kad būdamas laisvėje jis gali neįsitvirtinti darbo rinkoje ir siekti užsidirbti pragyvenimui neteisėtais būdais.

„Praeityje  buvo teistas už turtinio pobūdžio nusikalstamų veikų padarymą, o nepakankamas savo elgesio pasekmių įvertinimas iki šiol išlieka aktualiu kriminogeniniu veiksniu“, – pažymi teismas.

Vilniaus apygardos teismo nutartis yra neskundžiama.

Nuteistasis pripažino dalį kaltės teigdamas, kad nukentėjusysis paprašė parodyti ginklą, o jis, būdamas tvirtai įsitikinęs, kad ginklas neužtaisytas, laikydamas už rankenos tiesė jį nukentėjusiajam. Pastarajam imant, ginklas iššovė. Kaip tai atsitiko – neįsivaizduoja, šovinių į ginklą jis tikina pats nedėjęs.

V. Trakanavičius anksčiau yra teistas už vagystes ir sukčiavimą. Nušautas vyras – tuo metu atostogavęs Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus Kelių patrulių būrio patrulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pilietis

pilietis portretas
Būtinai reikia daryti pataisas "baudžiake", kur būtų numatyta, jog nepadengus daugiau nei dviejų trečdalių reikalingos somokėti skolos, iš tiurmos paleisti negalima net ir pasibaigus nuteisimo terminui. Tas dalykas teisme turi būti pasakomas per bausmės skyrimą...Gerai būtų, ane ?

Anonimas

Anonimas portretas
Neaiški istorija. Kam mentui be uniformos rodyt ginklą ? Kaip jis pats iššovė? Manau, buvo kažkoks konfliktas ir buvo pasinaudota savigynai ar užpuolimo tikslais. Pats turiu du ginklus ir nei vienas be priežasties pats neiššovė...

brokuotas teisingumas

brokuotas teisingumas portretas
Padugnė nužudė nekaltą žmogų ir vos 10 m. kalėjimo.... Teisėjas kontūzintas buvo kai priėmė tokį sprendimą? Nesueina galai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių