Quantcast

Teismas kapituliavo prieš korupcijos skandalo herojaus atkaklumą?

Kauno apygardos teismas patenkino vieno iš korupcijos skandalo, 2016-ųjų pabaigoje supurčiusio Kauno rajono savivaldybę, herojų Kęstučio Povilaičio prašymą persiųsti jo bylą Apeliaciniam teismui, kad šis spręstų, kuris teismas turi ją nagrinėti.

To dar nebuvo

"Kauno diena" rašė, kad savo pareiškime, prašydamas nušalinti nuo jo bylos nagrinėjimo Kauno apygardos teismą, o nuo kaltinimo joje palaikymo – visą Kauno apygardos prokuratūrą, K.Povilaitis teigė, kad nepasitiki nė vienu ten dirbančiu asmeniu bei šių institucijų vadovybe, kaip ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdyba, atlikusia ikiteisminį tyrimą, po kurio jis tapo šios bylos kaltinamuoju.

Esą tokią nuomonę apie minėtų Kauno teisėsaugininkų neobjektyvumą ir šališkumą jis susidarė teikdamas prašymus tiek ikiteisminio tyrimo metu, tiek jau perdavus bylą teismui.

K.Povilaičio pareiškimas, kuriame minėti jo argumentai sugulė net į 27 lapus, ir buvo gruodžio pradžioje adresuotas Lietuvos apeliaciniam teismui, prašant šio bylą perduoti nagrinėti kuriam nors kitam šalies apygardos teismui.

Kauno apygardos teismo teisėja Danguolė Šiugždinytė sprendė, ką daryti su tokiu K.Povilaičio prašymu dvi savaites.

Vakar į jos sprendimo paskelbimą atvyko tik pats K.Povilaitis ir kaltinimą šio byloje palaikantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Valentinas Alekna.

Mįslinga užuomina

K.Povilaitis prieš sprendimo paskelbimą "Kauno dienai" teigė, jog tikisi, kad jis bus teisingas. "Nepasitikiu Kauno teisėsauga, nes matau, kas čia darosi! Jau trejus metus tąso ir dar tik pradžia! O kada bus pabaiga?!" – neprarado karingo nusiteikimo, lydinčio jį nuo pat bylos perdavimo teismui, K.Povilaitis.

Po teisėjos D.Šiugždinytės sprendimo tenkinti jo prašymą, nes Lietuvos įstatymai numato galimybę perduoti bylą nagrinėti kitam apygardos teismui – siekiant užtikrinti valstybės saugumo ir viešosios tvarkos interesus, K.Povilaitis "Kauno dienai" jau teigė, kad turi ir daugiau medžiagos – ne vien šiai mažai pergalei.

Nepasitikiu Kauno teisėsauga, nes matau, kas čia darosi! Jau trejus metus tąso ir dar tik pradžia! O kada bus pabaiga?!

Prokuroras V.Alekna po teisėjos D.Šiugždinytės nutarties, kuri neskundžiama, "Kauno dienai" sakė, kad toks ir turėjo būti Kauno apygardos teismo sprendimas. O senaties terminas dėl K.Povilaičiui inkriminuojamo sunkaus nusikaltimo – penkiolika metų. Taigi, ji sukaks tik 2029-ųjų rugpjūtį.

Apeliacinis teismas, kuriam persiunčiama byla, spręs, kuris šalies apygardos teismas turi tęsti jos nagrinėjimą. O jau šis teismas turėtų spręsti, koks prokuroras toliau palaikys joje kaltinimą.

Kaltinami kyšio pasidalijimu

"Kauno diena" rašė, kad po daugiau kaip pustrečių metų tyrimo Kauno apygardos teismą buvo pasiekęs tik vienas galimos korupcijos, Kauno rajono savivaldybei vykdant viešuosius pirkimus, susijusius su jos turto nuoma, šilumos energijos gamyba ir tiekimu, bylos, epizodas.

Tačiau kaltinimai jame yra pareikšti abiem pagrindiniams šio bombos sprogimui prilygusio skandalo herojams – jau minėtam buvusiam Kauno rajono vicemerui K.Povilaičiui ir buvusiam Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriui Ričardui Pudževeliui. Šis palaikė K.Povilaičio prašymą dėl Kauno teisėsaugininkų nušalinimo nuo jų bylos.

Ikiteisminio tyrimo, kurį atliko (STT) Kauno valdyba, duomenimis, bendrovės "Sportėja", laimėjusios fiktyviai Vilkijos apylinkių seniūnijos organizuotą viešąjį konkursą, atstovas 2014-ųjų rugpjūčio 13-ąją atsilygino už tai K.Povilaičiui, tuo metu vadovavusiam Kauno rajono savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijai, 5 tūkst. litų kyšiu. Tai įvyko pačioje savivaldybėje.

Tos pačios dienos pavakarę K.Povilaitis pasidalijo gautu kyšiu su tiesioginiu tuomečiu savo viršininku R.Pudževeliu, pasilikdamas sau t ik 1400 litų. Likusius 3 600 litų jis nuvežė R.Pudževeliui į tuometinius pastarojo namus Noreikiškėse.

R.Pudževelis kaltinamas kyšininkavimu. K.Povilaitis – kyšininkavimu ir kišimusi į valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens – Vilkijos apylinkių seniūno, kuriam nurodė imituoti viešojo pirkimo procedūras bei pasirašyti rangos sutartį atbuline data, veiklą.

Dar ne pabaiga

K.Povilaitis ir R.Pudževelis kaltinami priėmę iš "Sportėjos" atstovo kyšį už tai, kad šiai būtų sudarytos išimtinės sąlygos be viešųjų pirkimų procedūrų atlikti krepšinio aikštelės Vilkijos apylinkių seniūnijos Padauguvos kaime sintetinės dangos įrengimo darbus.

Viešųjų pirkimų procedūros buvo imituotos tik po darbų atlikimo, rangos sutartis pasirašyta atgaline data, o už atliktus darbus sumokėta Kauno rajono savivaldybės administracijos lėšomis. "Sportėjai" buvo pervesta 40 481,76 euro.

Kyšį K.Povilaičiui davęs UAB "Sportėja" atstovas nuo baudžiamosios atsakomybės yra atleistas, nes sutiko bendradarbiauti su teisėsaugininkais.

Nei K.Povilaitis, nei R.Pudževelis, kuriems gresia laisvės atėmimas iki septynerių metų, savo kaltės nepripažįsta. Ir pareiškė, kad duos parodymus tik po visų liudytojų apklausos. O šioms prasidėjus, paaiškėjo, kad R.Pudževeliui ir K.Povilaičiui užimant vadovaujamąsias pareigas Kauno rajono savivaldybėje, viešuosius pirkimus laimėdavo neegzistuojančių bendrovių direktoriai, o kyšiai už tai imti net per atostogas.

Pagrindinė byla, nuo kurios atskirtas epizodas, susijęs su bendrove "Sportėja", kurios ikiteisminiam tyrimui vadovauja tas pats Kauno apygardos prokuratūros prokuroras V.Alekna, dar tebetiriama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kaune, ir BE 'otkatų'?.. :/

svarbu

svarbu portretas
...kad turkai miesto savivaldybės viešą pirkimą laimėjo ir stato stadioną be jokių otkatų...

Anonimas

Anonimas portretas
VISKAS lietuvoje SUPUVE.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių