Quantcast

Teismas išbrokavo plačiai išreklamuotą Kamuolinių bylą vos ją atvertęs

  • Teksto dydis:

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, pirmasis plačiai išreklamuotos Kamuolinių bylos, perduotos Kauno apygardos teismui prieš gerą mėnesį, posėdis gali būti surengtas ne anksčiau kaip liepos pradžioje. Trijų šio teismo teisėjų kolegija, atrinkta šios bylos nagrinėjimui kompiuterinės programos, susipažinusi su ja, priėmė nutartį grąžinti bylą prokurorui kaltinamojo akto trūkumams pašalinti.

Tam jam buvo duotas trijų mėnesių terminas. Tačiau prokuroras šią Kauno apygardos teismo nutartį apskundė Apeliaciniam teismui. Šis dar šio skundo nenagrinėjo.

Portalo kauno.diena.lt duomenimis, apskųstos ir dar dvi minėtos teisėjų kolegijos jau priimtos nutartys dėl laikinojo nuosavybės teisių apribojimo į dviem kaltinamiesiems priklausantį turtą pratęsimo. Vienu atveju tai padarė Kamuolinių vadeiva laikomo Giedriaus Janonio advokatas, kitu atveju – vieno iš šiam ginkluotam nusikalstamam susivienijimui priskiriamo kaltinamojo sutuoktinė. Tačiau jos tarp, patikslintais duomenimis, 59 šios bylos kaltinamųjų nėra. Panašu, kad galimai šioje byloje yra areštuotas kažkoks jai priklausantis turtas.

Tačiau viena moteris su Kamuoliniais bus teisiama. Tai – į ketvirtą dešimtį jau įkopusi Irma Meilutė, kuriai yra pareikštas kaltinimas kartu su kitais šio nusikalstamo susivienijimo nariais neteisėtai disponavus labai dideliu kiekiu psichotropinių medžiagų bei jų kontrabanda.

Kaip jau rašyta, Generalinė prokuratūra, informuodama apie šios, kaip teigta, išskirtinio dydžio ir sudėtingumo baudžiamosios bylos perdavimą teismui, rašė, kad ją sudaro kaltinimai padarius įvairius labai sunkius ir sunkius nusikaltimus, galimai padarytus 1999-2018 metais. Iš viso – 51 nusikaltimą. 12 tomų sudarančiame šios bylos kaltinamajame akte nurodoma, kad Kamuolinių nusikalstamo susivienijimo dalyviai, kaltinami ginkluoto nusikalstamo susivienijimo organizavimu ir vadovavimu jam, nužudymu, pasikėsinimu nužudyti, mažiausiai septynių asmenų sveikatos sutrikdymu, neteisėtu laisvės atėmimu, turto prievartavimu ir kitais labai sunkiais ir sunkiais nusikaltimais, kurie pasižymėjo ypatingu žiaurumu ir fizinio smurto panaudojimu. Be šių nusikaltimų, taip pat gausu duomenų apie Kamuolinių vykdytą ilgametį verslinio pobūdžio disponavimą labai dideliais kiekiais narkotikų ir psichotropinių medžiagų, jų kontrabandą ir prekybą jais tiek Lietuvoje, tiek užsienio valstybėse, o taip pat duomenų – apie disponavimą nusikaltimams vykdyti skirtu dideliu kiekiu šaunamųjų ginklų, sprogmenų, šaudmenų bei jų kontrabandą.

Šį ikiteisminį tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, kuriems vadovavo Generalinės prokuratūros prokurorai. Pranešime apie bylos perdavimą teismui teigta, kad jie detaliai atkūrė net ir prieš daugelį metų padarytų nusikaltimų eigą, faktines aplinkybes, nustatė įtariamuosius, surinko išsamius duomenis apie susivienijimo dalyvius, jų pasiskirstymą vaidmenimis ir funkcijomis, apie su nusikalstamu susivienijimu bendrai nusikaltimus dariusius asmenis. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, susivienijimas veikė kaip gerai organizuota kelių pakopų struktūra – vadovai periodiškai rengė pasitarimus, per juos aptarinėjo bendrus nusikalstamo susivienijimo planus ir konkrečius nusikaltimus, sprendė dėl bendro nusikalstamo susivienijimo pinigų fondo („kasos“) ir jį tvarkančių asmenų, sukauptų lėšų panaudojimo teikiant pagalbą sulaikytiems, suimtiems ir nuteistiems susivienijimo dalyviams, advokatų darbo apmokėjimo, narių paklusnumo, disciplinos, lojalumo, konfliktų ir kontaktų su užsienyje veikiančiomis organizuotomis nusikalstamomis grupuotėmis ir kitus organizacinius klausimus.

Kaip jau ne kartą rašyta, viena iš šio ikiteisminio tyrimo išskirta byla, kurią sudaro daugiau kaip 60 tomų, o kaltinimai joje pareikšti septyniolikai Kamuolinių, tarp kurių – ir pats G.Janonis, yra įstrigusi tame pačiame Kauno apygardos teisme jau beveik pustrečių metų, nepaisant to, kad pandemijos sąlygomis teismo posėdžiai joje buvo rengiami net per dvi posėdžių sales.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nieko jiems

Nieko jiems portretas
Negresia kaip pas Masiuli bus viskas teisme ,teisejai savi viska sutvarkys

ASDF

ASDF portretas
Kaune visi laimingi jei situos meslo gabalus isteisins, nes Kaunas - vienas didelis kalejiimas. 'Kauno teisesauga' apskritai yra kaip bajeris, kaip 'Rusijos demokratija'.

Žemaitės nuomonė.

Žemaitės nuomonė. portretas
O advokatai nusikaltėlius gina susirietę, o nukentėję lieka kalti. Advokatai 99 procentai nusikaltėliai. Už pinigus net ir velniui parsiduotu. O teisėjai ne geresni.Tokia ir Šličytė. Per 30 metų tylėjo, kai šventė tai parsidavė ir prašneko.Kur buvai prieš 30 megtų ponia, kur buvote vis kaigrobiamasmūsų turtas buvo sajudiečiai ir signatarai. Vaisšviliukui prireikė Mažeiku kompresorių gamyklos, kitiems dar ko. Ir stai viskas išsidalyta. Viešbučiai, parkai, paupiai, paežeriai. Kas pardavė šitiek žemės su ežerų Borisovui? Niekur neteko skaityti.Ir kam dabar ji priklauso? Kas atsakys?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių