Quantcast

Policija suskaičiavo prasižengusius: nuobaudos – ne tik už kaukes

Kauno apskrities pareigūnai suskaičiavo asmenis ir įstaigas, kurios nesilaikė ne tik per karantiną, bet ir pastaruoju metu per ekstremalią situaciją šalyje nustatytų reikalavimų.

Atsakomybė skirtinga

Pasak Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos skyriaus viršininkės Joanos Gudelytės, fiziniai ir juridiniai asmenys už saviizoliacijos ir karantino ar ekstremaliosios situacijos režimo pažeidimus administracinėn atsakomybėn gali būti traukiami pagal du Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso (ANK) straipsnius: 45 str. 4 d. ir 526 str. 3 d.

Remiantis pareigūnės pateiktais Administracinių nusižengimų registro duomenimis, nuo karantino Lietuvoje įvedimo – kovo 16 d. iki rugsėjo 30 d. imtinai, Kauno apskrityje tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims už saviizoliacijos ir karantino ar ekstremaliosios situacijos režimo pažeidimus buvo pradėtos 566 administracinių nusižengimų teisenos.

"Noriu patikslinti, kad visais atvejais administracinės teisenos pradėjimas fiziniam ar juridiniam asmeniui jokiu būdu nereiškia, kad asmuo bus patrauktas administracinėn atsakomybėn. Tarkime, iš jau minėtų pradėtų admnistracinių nusižengimų teisenų, 48 atvejais buvo priimti sprendimai nepradėti administracinės teisenos, nes nebuvo visų būtinųjų administracinio nusižengimo sudėties požymių, kurie yra būtinoji sąlyga, kad fizinis ar juridinis asmuo galėtų būti patrauktas administracinėn atsakomybėn", – detalizavo pašnekovė.

Apie asmenų, grįžusių iš užsienio, saviizoliacijos pažeidimus pareigūnams dažnai praneša pilietiški kaimynai.

Mažesnė bauda

J.Gudelytės teigimu, kiekvienu atveju skiriant administracines nuobaudas yra vadovaujamasi ANK įtvirtinta nuobaudų skyrimo tvarka. Už minėtus administracinius nusižengimus įstatyme numatyta, kad fiziniams asmenims gresia bauda nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems jų paskirtiems atsakingiems asmenims – nuo 1,5 tūkst. iki 6 tūkst. eurų.

Pasak Kauno apskrities VPK atstovės, jei nusižengiama pakartotinai – skiriamos didesnės piniginės nuobaudos. "Visais atvejais fiziniam asmeniui yra surašomas administracinio nusižengimo protokolas su nurodymu. Ir jei nusižengiama pirmą kartą, fiziniam asmeniui skiriama pusė minimalios sankcijoje numatytos baudos – 250 eurų. Bauda turi būti sumokėta per penkiolika kalendorinių dienų nuo administracinio protokolo įteikimo dienos. Jei asmuo to neįvykdo per minėtą laiką, jo byla nagrinėjima vadovaujantis bendrąja tvarka. Taip pat yra ir su asmenimis, kuriems nėra pagrindų taikyti administracinį nurodymą – jų bylos taip pat yra nagrinėjamos", – aiškino Prevencijos skyriaus viršininkė.

Tuo tarpu, pabrėžė ji, juridiniams asmenims, t.y. jų įgaliotiems atstovams, administracinis nurodymas – per penkiolika kalendorinių dienų nuo administracinio protokolo įteikimo dienos sumokėti pusę minimalios sankcijoje numatytos baudos netaikytinas, atsižvelgiant į minėtuose straipsniuose numatytos nuobaudos ribas, siekiančias nuo 1,5 tūkst. iki 6 tūkst. eurų. Todėl išimtinai tokias bylas nagrinėja teismas, o ne policija.

J.Gudelytės pateiktais duomenimis, per įvardytą laikotarpį iš viso tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims administraciniai nurodymai buvo taikyti 373 atvejais.

Dažniausi pažeidimai

Paklausta, už kokius nusižengimus nuo kovo 16 d. iki rugsėjo 30-osios fiziniams asmenims nuobaudos skirtos dažniausiai, pareigūnė teigė, kad tai apsauginės kaukės nedėvėjimas, būriavimasis ir saugaus numatyto atstumo nesilaikymas, kai per karantiną tai buvo privaloma.

Apie asmenų, grįžusių iš užsienio, saviizoliacijos pažeidimus pareigūnams dažnai praneša pilietiški kaimynai.

"Per karantiną, kai buvo draudžiama įstaigų ir įmonių, kur teikiamos, pavyzdžiui, grožio paslaugos, veikla, pažeidimų taip pat fiksuota. Esame gavę tokių pranešimų, kad galimai veikia gėlių parduotuvė ar šunų kirpykla. Žinoma, pareigūnai į tai reagavo, tačiau tokie atvejai buvo pavieniai. Dabar, kai minėtoms įmonėms ar įstaigoms leidžiama veikti laikantis nurodymų – dėvint apsaugines kaukes, skydelius, pirštines, pilietiškų žmonių pranešimų apie tikėtinus pažeidimus taip pat sulaukiame, tačiau jie ne visada pasitvirtina. Dar norėčiau paminėti, kad, tarkime, apie asmenų, grįžusių iš užsienio, saviizoliacijos pažeidimus pareigūnams dažnai praneša pilietiški kaimynai, informuodami, kad mato jį vaikštantį lauke ar neranda jo namuose, kai šis ten turėtų būti", – pasakojo J.Gudelytė.

Kuriozų beveik nebuvo

Pasiteiravus, ar Kauno apskrityje būta kokių nors su karantino ir ektremaliosios situacijos ar saviizoliacijos režimu susijusių įsimintinų įvykių, pašnekovė teigė, kad kuriozų, kuriuos būtų galima įvardyti kaip išskirtinius, beveik nepasitaikė.

"Atrodo, buvo vienas pranešimas apie tai, kad laukuose – ariant – galimai ūkio darbus atliekantys asmenys nedėvi kaukių. Tačiau svarbu pažymėti, kad visais atvejais vertiname žmonių pilietiškumą ir išreikštą susirūpinimą", – tarstelėjo ji.

Apie kitą tokio pobūdžio atvejį portale jau buvo skelbta balandžio mėnesio viduryje, kai tris kartus tą pačią dieną be apsauginės kaukės Panemunės parke sutiktas pilietis, nepaklusęs ją užsidėti, spruko nuo patruliavusių pareigūnų ir įbrido į Nemuną bei nuplaukė iki vadinamojo Trijų mergelių tilto. Iš vandens traukti bėglį teko ugniagesiams. Per įvykį sužalojimų jis nepatyrė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
balsus tai sumeta į šiukšlių maišus, labai originalu. Virsk iš koto. Čia naudoja pagal paskirtį ar kaip?

Gal

Gal portretas
gal po rinkimu Lietuva taps normalia o ne bauduvos valstybe?

K

K portretas
Straipsnis sudas tai kiek pinigu uzdirbo?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių