Quantcast

Sukrečianti istorija: moteris turėjo iškęsti du abortus ir pagimdyti negyvą kūdikį

  • Teksto dydis:

Klaida, kainavusi gyvybę, stebina ne tik medicinos profesorius, bet ir teisininkus. Kaune medikas nustatydamas nėštumą suklydo dešimčia savaičių. Moteris ryžosi abortui, tačiau prireikė dviejų. Dėl patirtų komplikacijų vos išgyveno pati, praneša LNK.

Patyrusi šoką, išgyvenanti netekties skausmą ir sukrėsta kaunietė Vaida sako išdrįsusi viešai prabilti apie jai nutikusią nelaimę tam, kad panašių atvejų nenutiktų kitiems. 

Du vaikus auginanti šeima, sužinojusi, kad laukiasi trečiojo, kreipėsi į medikus.

„Atsakingai mąstant apie tai, kad auginame du vaikus, tai geriau turbūt yra apmąstyti, ar tikrai galėsime viską suteikti trims vaikams, ar ne. Sužinojusi, rugpjūčio pradžioje aš kreipiausi į P. Mažylio gimdymo namus ir konsultacijai, ir nėštumo nutraukimui. Kadangi jau skambinant pasakiau, kad tikrai nežinau, kiek yra savaičių“, – atviravo moteris.

Atsidūriau ligoninėje su šaltkrėčiu, temperatūra, vemianti, kraujuojanti. Galėjau nesulaukti net savaitgalio – galėjau pati numirti.

Šeima pasitarusi nusprendė – jeigu nėštumas mažas – jį nutrauks, jei daugiau nei aštuonios savaitės – vaiką pasiliks.

„Jis tik pasiguldęs mane echoskopijai sako: „Ar tu tikrai žinai, kad tu laukiesi? Nežinau, čia visai mažytis taškelis““, – tarstelėjo Vaida, prisiminusi mediko ištartus žodžius.

Kaunietė, išgirdusi, koks yra vaisiaus amžius, apsisprendė darytis abortą. „Po operacijos gydytojas daugiau nepasirodė – atsiuntė akušerę, išleido, pasakė, kad viskas pavyko sklandžiai, operacija atlikta ir liepė po dešimt dienų pasirodyti savo ginekologui“, – atviravo pašnekovė.

Tačiau po trijų dienų moteris pasijuto labai blogai ir skubiai buvo išvežta į kitą ligoninę. „Atsidūriau ligoninėje su šaltkrėčiu, temperatūra, vemianti, kraujuojanti. Galėjau nesulaukti net savaitgalio – galėjau pati numirti“, – pasakojo Vaida.

Kai kaunietę apžiūrėjo antrasis gydytojas, paaiškėjo, kad pirmasis gydytojas, nustatydamas vaisiaus amžių, suklydo dešimčia savaičių. „Sako: „Čia niekas nepadaryta, čia nuleisti vaisiaus vandenys. Čia yra aštuoniolikos su puse savaičių kūdikėlis – beveik penkių mėnesių, bet jis neturi šansų išgyventi““, – atviravo moteris.

Kadangi po pirmojo aborto vaisiaus vandenys buvo nuleisti, kaunietė turėjo laukti, kol įsčiose jos sūnus numirs, o nustojus plakti širdelei, pagimdys negyvą kūdikį. „Žinokite, yra baisu, baisu, nes tu supranti, kad tu jam padėti nebegali. Ir kiekvieną kartą atėjus, tu išgirsti tą plakančią širdelę... Duoda per širdį“, – jautriai kalbėjo Vaida.

Moteriai būnant ligoninėje pirmasis suklydęs medikas buvo aplankęs gimdyvę, tačiau kas nutiko, nepaaiškino. „Jis sako: „Na, taip atsitiko, aš nepagalvojau pasižiūrėti plačiau, bet dabar yra kaip yra. Dabar jau tu gydykis, sveik – nieko nepakeisi““.

Moteris sako, kad greičiausiai gydytojas neatliko išsamios apžiūros ir nematė vaiko, kuris buvo gerokai pasisukęs į šoną. Prano Mažylio gimdymo namų gydytojas nei moteriai, nei žiniasklaidai paaiškinti, kaip galėjo taip suklysti nesutiko. Kauno ligoninės atstovas sako, kad gydymo įstaiga taip pat negali teikti informacijos apie įvykį, nes policija pradėjo tyrimą.

„Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl tarnybinių pareigų neatlikimo. Už tai numatoma atsakomybė – bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų“, – kalbėjo Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovė Odeta Vaitkevičienė.

Kaunietė kreipėsi į advokatą ir sakė sieksianti, kad tokia istorija nepasikartotų kitiems. Tokios bylos dar nėra matę net teisininkai, kuriuos stebina, kad tokią klaidą padarė žinomas ir didelę patirtį turintis medikas.

„Aštuonių savaičių vaisiaus dydis yra šešiolika milimetrų, o svoris apie vieną gramą. Tuo tarpu, aštuoniolikos savaičių mes jau turime apie šešiolika centimetrų ir apie 200 gramų. Toks didelis yra skirtumas ir visiškai nesuprantama, kas lėmė tokią milžinišką klaidą“, – teigė nukentėjusiosios advokatas Modestas Sriubas. 

Lietuvos Akušerių ginekologų draugijos vadovė Diana Ramašauskienė sako, kad aštuoniolikos savaičių nėštumo galima nepastebėti, jei moters svoris – didelis, per stora pilvo sienelė, yra darinių pilvo ertmėje ar gimdoje. Bet dažniausia, pridūrė ji, turėtų pastebėti.

Vis dėlto, medicinoje netikslių vaisiaus amžiaus nustatymo atvejų pasitaiko, bet tokie atvejai itin reti ir išimtiniai. „Nėštumo paklaida gali būti iki septynių dienų. Antrą nėštumo trečdalį – iki 20 savaitės, viduriniškai gali būti iki dešimt dienų. Kai nėštumas yra daugiau nei 20 savaitė, paklaida gali siekti net iki trijų savaičių, nes atsiranda skirtingos vaisiaus augimo galimybės“, – detalizavo ji.

Lietuvoje moteriai pageidaujant nėštumą leidžiama nutraukti iki dvylikos savaičių. O didesnį nei dvylikos savaičių nėštumą leidžiama nutraukti tik, kai gresia pavojus moters sveikatai ir gyvybei.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

moteris kuri darosi aborta

moteris kuri darosi aborta portretas
neverta ateiti kad ir tures vaiku neverta motinos vardo.

KLS

KLS portretas
Kam žudyti? Ir dar kalba! ! ! Katė, kalė, karvė savai neatiduodi, o čia....

medikas-pedikas piz....iu revizorius

medikas-pedikas piz....iu revizorius portretas
galima issivaizduot sio akuserio profesionaliny lygy , kuris nesugebejo uzfiksuot 200 gr , vaisiu .... matomai akuseris gime taip pat po nenusisekusio aborto -toks ir liko aborto nuograuza... vyt nax,,....j y LGBT siknaskyles valyt ....
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių